Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Quinoa is een populaire superfood dat snel bekend komt te staan als het nieuwe wondervoedsel. Door de vele steunbetuigingen van beroemdheden is quinoa een begrip geworden, en de stijgende populariteit zal waarschijnlijk niet snel ophouden. Naast al deze positieve fanfare, is er ook een aanzienlijke hoeveelheid hype rond quinoa ontstaan. Is deze hype terecht? Is quinoa echt zo gezond? Lees meer...
Laten we eerst eens kijken naar wat quinoa is. Quinoa is, net als de meeste andere zaadsoorten, een soort gras. Het doet zich voor als een compleet zaad, maar het is eigenlijk een piepklein zaadje van een heel kleine plantachtige plant die bekend staat als ganzenvoet, die heel dicht bij bieten en tarwe staat. Je kunt quinoa op dezelfde manier koken als gerst of tarwe; quinoameel kan op dezelfde manieren worden gebruikt. Quinoazaden lijken op graankorrels maar zijn dat zeker niet. Quinoa komt van een plant met rode of oranje pluimen. De blaadjes van een quinoaplant lijken op spinazie, maar zijn niet eetbaar. De zaden dienen als basis voor maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of couscous. Quinoa staat in de Schijf van Vijf. Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat Quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Omdat quinoa geen graan is, bevat het geen gluten. Alleen zijn er wel regelmatig sporen van gluten te vinden op quinoa. Daarom kunnen mensen met coeliakie alleen quinoa eten waar een glutenvrij logo op staat.
Een ander verschil tussen quinoa en gerst is dat quinoa een extra eiwitgehalte heeft. In tegenstelling tot gerst of tarwe, die relatief weinig eiwitten bevatten. Om een zaadje voldoende voedingsstoffen te laten behouden om te groeien, moet het warm worden gehouden. Dit is hoe quinoa zijn voedingswaarde behoudt. Als het droog zou worden bewaard, zouden de eiwitten uitlopen en zou niemand het eten, waardoor het in wezen nutteloos zou worden als voedsel.
Tot slot is quinoa iets makkelijker te bereiden dan andere superfoods. Het duurt iets langer om zaden te ontkiemen dan andere granen, maar de extra kooktijd maakt het de moeite waard. Door quinoa te bakken of te koken, kun je de extra crunch en smaak toevoegen, wat resulteert in een snack of diner dat meer voedingsstoffen bevat dan je van enig ander graan krijgt. Er wordt geen vet of olie gebruikt bij deze methoden, dus extra gezond.
Quinoa heeft nog meer voordelen, dit kleine zaadje bevat alle noodzakelijke aminozuren, evenals ijzer en calcium. Deze zijn belangrijk voor een gewichtsverlies. Quinoa kan ook gebruikt worden in een heerlijk ontbijt en/of dessert, net als elk ander graan. Je zult een beetje moeten experimenteren om uit te vinden welke recepten het beste voor je werken, maar je zult blij zijn met de resultaten als je je eraan houdt. Als je quinoa als gewoon voedsel wilt proberen, voeg het dan gewoon regelmatig toe aan je dieet. Bewaar het in je kast en voeg het minstens een keer per maand toe aan je recepten, of koop het hier direct online!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips over een gezonde leefstijl.
Categorieën: