Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Maanzaad geven elk baksel net dat beetje extra, maar zijn ook heerlijk om over je salade of yoghurt te strooien! Maanzaad heeft een nootachtige smaak en zit boordevol waardevolle voedingsstoffen. Bij Superfoodstore vind je topkwaliteit maanzaad en grotendeels biologisch gecertificeerd. Lees meer...
Maanzaad komt van de blauwe papaver, een prachtige plant met felblauwe bloemen die je in de zomer veel in tuinen ziet staan. Deze kleine, grijsblauwe zaadjes worden al eeuwenlang gebruikt in keukens over de hele wereld. Van traditioneel Oostenrijks brood tot Indische curry's, maanzaad geeft gerechten niet alleen een bijzondere smaak, maar ook een heerlijke bite. En wist je dat de papaver familie is van de klaproos? Niet zo gek dus dat je deze prachtige planten in de zomer vaak samen ziet bloeien in bermen en tuinen.
Tegenwoordig komt het meeste maanzaad uit Tsjechië, waar uitgestrekte velden vol blauwe papavers staan. Maar de geschiedenis van dit kleine zaadje gaat ver terug - helemaal naar het oude Egypte! De Egyptenaren waren dol op de nootachtige smaak en gebruikten het in allerlei gerechten. Via handelaren die over de zijderoute reisden, verspreidde maanzaad zich steeds verder over de wereld.
Die kleine blauwe zaadjes zijn een fijne aanvulling op je dagelijkse voeding. Maanzaad zit namelijk vol goede voedingsstoffen die je lichaam kunnen ondersteunen. Je vindt er gezonde vetten en vezels in, maar ook belangrijke mineralen zoals calcium en ijzer. Vooral als je vegetarisch of veganistisch eet, is maanzaad een handige toevoeging aan je maaltijden. Het is namelijk een prima plantaardige bron van calcium. En met de antioxidanten erbij bevat maanzaad een mooi pakketje aan voedingsstoffen.
Ken je dat heerlijke knapperige geluid als je in vers maanzaadbrood bijt? Of die warme, nootachtige smaak die zo goed past bij gebak? Daar zijn deze kleine zaadjes perfect voor. In de keuken is maanzaad een echte duizendpoot. Je kunt er alle kanten mee op! We delen graag een paar lekkere ideeën om je op weg te helpen.
Citroencake met maanzaad verveelt nooit. De frisse citroensmaak en knapperige maanzaadjes zijn immers een perfecte combinatie. Door de zaadjes door het beslag te mengen en ook nog wat over de bovenkant te strooien, krijg je een heerlijke cake met een mooie bite.
Zelfgebakken brood wordt nóg lekkerder met een handje maanzaad erbij. Strooi het over de bovenkant voor het bakken en je krijgt een knapperig korstje met die typische nootachtige smaak. Het is ook lekker om wat zaadjes door het deeg te mengen.
Citroen-maanzaadkoekjes zijn heerlijke krokante koekjes bij de thee of koffie. Het frisse van citroen gecombineerd met de warme smaak van maanzaad maakt ze onweerstaanbaar. Ze zijn ook nog eens supersnel gemaakt, want binnen een half uurtje heb je verse koekjes op tafel!
We krijgen vaak de vraag of maanzaad en chiazaad hetzelfde zijn. Dat is niet zo gek, want het zijn allebei kleine zaadjes die je steeds vaker tegenkomt. Toch zijn ze heel anders. Maanzaad geeft je gerechten een lekkere crunch en die typische nootachtige smaak die zo goed past bij bakwerk. Chiazaad daarentegen wordt zacht en vormt een soort gellaagje als je het met water mengt. Dit is dan weer perfect voor je ontbijt smoothie bowl of overnight oats. Ze hebben dus allebei hun eigen karakter en gebruiksmogelijkheden in de keuken!
Zin om zelf aan de slag te gaan met maanzaad? Bij Superfoodstore vind je alleen de beste kwaliteit van betrouwbare merken zoals Horizon en Jacob Hooy. Wil je advies over het gebruik van maanzaad? Of ben je benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? Onze gezondheidsexperts delen graag hun tips en ervaring met je. Bestel je trouwens voor 21:00 uur? Dan heb je je maanzaad morgen al in huis!
Categorieën: