Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Wat eet je op een dag waarop de mussen dood van het dak vallen en je écht geen zin hebt om lang achter het fornuis te staan? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel eenvoudig: een maaltijdsalade! Die kun je tegenwoordig in elke supermarkt kant-en-klaar kopen, maar lekkerder én voedzamer is het om die maaltijdsalade zelf te maken. Overtuigd? Wij van Superfoodstore presenteren een zomerse maaltijdsalade met vis, met kip en een vegetarische variant!
Met legio niçoise-saladerecepten, weten we niet of ons recept van de zomerse maaltijdsalade uit de Franse stad Nice authentiek is. Wat we wel weten: veel lekkerder dan deze wordt het niet. Het geheim zit ‘m in de kwaliteit van de ingrediënten, zoals de duurzaam gevangen ansjovis en Kalamata olijven. En vraag je visboer vooral naar het mooiste stuk verse tonijn dat er is. Ook duurzaam gevangen, als het even kan.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de salade
Voor de dressing
Bereidingswijze
Wie op zomerse dagen geen zin heeft om te koken, wordt heel gelukkig van deze vegetarische maaltijdsalade. Falafel en flatbread afbakken, verse groenten en kruiden snijden en je kunt genieten van deze Libanese salade. Kleine kanttekening: naar sommige ingrediënten van een Libanese fattoush (we noemen: sumak en granaatappelmelasse) moet je misschien even zoeken, maar het is de supermarktsafari waard.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de pita croutons
Voor de salade
Voor de dressing
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg het gesneden pitabroodje op de bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Hussel, zodat alle stukjes brood bedekt zijn met een laagje olie en zout. Bak 13 tot 20 minuten in de warme oven, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
2. Maak ondertussen de dressing. Klop in een middelgrote kom de olijfolie, citroensap, granaatappelmelasse, honing, sumak, knoflook en zout door elkaar.
3. Maak vervolgens de salade. Doe de romaine sla, komkommers, tomaten, radijsjes, ui, de helft van de gesneden kruiden en de helft van de geroosterde pita in een grote kom. Schenk hier de helft van de dressing over en meng dit door de salade. Proef, voeg naar wens meer dressing toe en garneer met de rest van de pitabroodjes, munt en peterselie. Bestrooi met extra sumak en serveer direct.
Vakantiegevoel aan je eigen keukentafel? Maak dan zéker deze zomerse maaltijdsalade. Geïnspireerd op de Griekse boerensalade, is deze rijkelijk gevulde orzo maaltijdsalade met kip als een mini vakantie naar Griekenland. Sappige tomaten, frisse komkommer, pittige uien, romige fetakaas en Kalamata olijven. Moeten we nog meer zeggen? Tip voor een extra voedzame maaltijdsalade: gebruik volkoren orzo.
Ingrediënten
Voor de kip
Voor de salade
Voor de dressing
Bereidingswijze
Het maken van een maaltijdsalade kan op ontelbaar veel manieren en met een oneindig aantal verschillende ingrediënten. Wat er in een maaltijdsalade zit, bepaal jij dus zelf. Wel zijn er richtlijnen waar een salade aan moet voldoen om als een volwaardige maaltijd beschouwd te mogen worden. In dat geval moet de salade koolhydraten, eiwitten en goede vetten bevatten. Zorg er daarnaast voor dat de salade voldoende energie (minimaal 400 calorieën) en voedzame voedingsmiddelen bevat om je te verzadigen en je lichaam van de juiste bouwstoffen te voorzien.
Maaltijdsalades zijn er in vele soorten en maten: je hebt namelijk ook maaltijdsalades die minder voedzaam zijn dan ze in eerste instantie lijken. Veel kant en klare maaltijdsalades zijn rijk aan calorieën en bevatten veel verzadigd vet en zout. Veelal is het bijgevoegde zakje dressing de boosdoener, maar ook salade toppings en ingrediënten als spekjes en kaas kunnen je ‘gezonde’ maaltijdsalade saboteren. Een écht voedzame maaltijdsalade, is de salade die jij zelf maakt. Zo kun je de salade samenstellen op een manier die past bij jouw wensen.
Of, en hoe lang een maaltijdsalade bewaard kan worden buiten de koelkast hangt af van verschillende factoren. Denk aan de ingrediënten van de salade en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen raden we aan een maaltijdsalade niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te bewaren.
Lees ook: