Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Een beetje nostalgie op z’n tijd doet een mens goed. Dat gaat zeker op als het over lekkere nostalgische gerechten gaat. Zoiets als draadjesvlees, griesmeelpap of - onze favoriet - stoofperen! Je kunt kant-en-klare stoofpeertjes kopen, maar zelfgemaakte stoofperen zijn natuurlijk vele malen lekkerder. Wil je zelf stoofperen maken en ben je op zoek naar een goed recept? Voor deze stoofperen zonder wijn valt iedereen - jong én oud - als een blok.
1. Maak allereerst de peertjes klaar om gestoofd te worden. Schil ze rondom met een dunschiller en snijd een stukje van het kontje af. Laat de steeltjes van de peren intact.
2. Was de stoofperen, zet ze in een grote pan en giet er het bessensap bij. Het is de bedoeling dat de peertjes onder het vocht staan. Indien nodig kun je de bessensap aanvullen met water. Voeg de kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels en optionele suiker (of suikervervanger) toe en zet de pan op het vuur. Doe de deksel op de pan en breng het geheel net aan de kook. Zet - zodra de stoofpeertjes koken - de pan op het laagste vuur en laat de peren ongeveer 3 uur stoven. Stoofperen zijn klaar op het moment dat je ze makkelijk kunt inprikken met een vork en ze een mooie rode kleur hebben.
3. Laat de stoofperen afkoelen in het kookvocht, zodat de peertjes nog meer tijd krijgen om de smaken op te nemen. Haal de stoofpeertjes vervolgens voorzichtig uit de pan. Zet de pan met het kookvocht op hoog vuur en kook net zolang totdat er een siroop ontstaat. Het is ook mogelijk om het kookvocht te binden met custardpoeder of maizena. Voor 1 liter kookvocht is 20 gram custardpoeder of maizena nodig. Roer de custardpoeder of maïzena los met een scheutje water en voeg dit toe aan het kookvocht. Breng het kookvocht al roerend aan de kook op laag vuur. Laat het geheel ongeveer 1 minuut doorkoken - dit moet voldoende zijn om het kookvocht goed te binden.
Als je stoofperen gaat maken wil je natuurlijk dat het resultaat verbluffend is. Maar welke peren zijn te gebruiken als stoofpeer? De bekendste stoofpeer is de Gieser Wildeman; een perensoort die je in het najaar bijna overal kunt kopen. Gieser Wildeman peren koken prachtig rood en smaken van nature zoet. Stoofperen maken zonder suiker? Met dit ras liggen suikervrije stoofpeertjes binnen handbereik! Maar de Gieser Wildeman is niet de enige stoofpeer. Saint Rémy, zoete Brederode en Karmozijn zijn ook perenrassen die zich perfect lenen om te stoven.
Misschien vraag je jezelf af: hoe lang moeten stoofpeertjes koken? De kooktijd van stoofperen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het formaat van de peren en de gewenste structuur. Doorgaans zijn stoofperen na een uur koken. gaar. De prachtige rode kleur krijgen stoofperen echter pas na ongeveer 3 uur zachtjes koken. Hoe langer de peren worden gestoofd, hoe roder ze worden. Na 6 uur stoven is de rode kleur optimaal. Houd er rekening mee dat de stoofpeertjes dan wel heel zacht zijn.
Stoofperen maken is makkelijk, maar tijdrovend. Het goede nieuws is dat zelfgemaakte stoofperen zich prima laten bewaren. Stoofperen bewaren kan in de koelkast, maar je kunt de gestoofde peertjes ook invriezen. Mits je stoofperen op de juiste wijze bewaart, zelfs zonder kwaliteitsverlies! Om de smaak en textuur van stoofperen te behouden, dien je ze te bewaren inclusief vocht en goed af te sluiten. Dit kan in diepvriesbakje, maar ook ziplock zakjes zijn hiervoor geschikt. Sluit het bakje of zakje goed af en bewaar de stoofperen tot 3 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de diepvries.
Stoofperen zijn een traktatie op zich, hoewel de kruidige peertjes zich ook uitstekend laten combineren. Maar wat eet je bij stoofperen om er een echt gerecht van te maken? Het antwoord is: wat niet!? Want als er iets veelzijdig is, dan zijn het wel stoofperen. Klassieke combinaties zoals stoofpeertjes met wild en stoofperen met aardappelen hebben hun bestaansrecht inmiddels bewezen. IJs, yoghurt, custard en rijstepap met stoofperen zijn ook altijd een goed idee. En als het voor jou wat origineler mag zijn, combineer stoofperen dan met blauwschimmelkaas of maak eens een stamppot met stoofperen.