Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Van zoete aardappel puree tot -friet en van stamppot zoete aardappel tot gevulde zoete aardappel: met zoete aardappel kun je 1000 en 1 kanten op. Dit keer nemen we de route naar de oven, want gerechten met zoete aardappel uit de oven zijn altijd een goed idee. Kies 1 van de 5 zoete aardappel recepten en ontspan, want vanavond doet je oven het meeste werk!
Maar voor we aan de slag gaan met een zoete aardappel recept, eerst wat achtergrondinformatie. Een zoete aardappel is een knolgewas waarvan de oorsprong in Zuid-Amerika ligt. Deze zoet smakende aardappel, ook wel bataat genoemd, is lid van de windefamilie en behoort daarmee eigenlijk tot de categorie groenten. De bekendste zoete aardappelen zijn oranje, maar ze komen voor in meerdere kleuren. Er bestaat zelfs een roze, witte en paarse zoete aardappel! Zoete aardappelen zijn enorm voedzaam; ze leveren waardevolle vitaminen en mineralen, zijn rijk aan vezels en bevatten complexe koolhydraten. De oranje zoete aardappel is bovendien een bron van aan bètacaroteen: een provitamine die in het lichaam verandert in vitamine A.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je hoeft een zoete aardappel niet te schillen. Je kunt de schil van een zoete aardappels prima eten. Sterker: het is een heel goed idee om dat te doen! De schillen van zoete aardappelen hebben namelijk een indrukwekkende voedingswaarde: de schil is vezelrijk en een uitstekende bron van mangaan, kalium en de sterke antioxidanten vitamine A, C en E. Als het even kan, laat je de schil dus lekker zitten. Ga je zoete aardappelen met schil eten? Vergeet ze dan niet goed te wassen en schoon te boenen voordat je ze in de oven doet.
Hoe lang een zoete aardappel in de oven moet, wordt bepaald door het formaat van (in stukken gesneden) zoete aardappel. Des te groter de stukken, des te langer de zoete aardappel in de oven moet. Verder is het zo dat rauwe zoete aardappel langer in de oven moet dan wanneer deze is voorgekookt. In een oven van 200 graden Celsius heeft een hele rauwe zoete aardappel ongeveer 50 minuten nodig om te garen.
Van zoete aardappel toast tot traybake zoete aardappel; wij hebben de 5 lekkerste zoete aardappel recepten uit de oven voor je verzameld. Dit zijn ze!
Roosteren is een van de lekkerste manieren om zoete aardappel te bereiden. Waar de buitenkant van een zoete aardappel tijdens het roosteren krokant wordt, transformeert het harde vruchtvlees tot zacht en heerlijk romig. Bovendien zijn geroosterde zoete aardappelen heel eenvoudig te maken en vullen ze vrijwel elk gerecht perfect aan.
Recept: geroosterde zoete aardappel met honing en miso
Geroosterde zoete aardappel met honing en miso is de lekkerste manier om zoete aardappel te bereiden in de oven! Snijd simpelweg 500 gram zoete aardappel in wedges en doe ze in een ovenschaal. Meng vervolgens 1 theelepel sesamolie, 2 eetlepels shiro miso, 1 eetlepel honing, 2 theelepels sojasaus en 1 theelepel rijstazijn in een kommetje en besprenkel hier de zoete aardappel mee. Zet de schaal 25 tot 30 minuten in een oven van 220 graden Celsius. Schep de zoete aardappelen elke 10 minuten om, zodat de blokjes gelijkmatig krokant worden. Bestrooi de geroosterde zoete aardappel met sesamzaadjes en serveer direct.
Bekijk gelijk onze post met dit heerlijke recept!
Net als een gewone aardappel laat een zoete aardappel zich goed vullen. Om zoete aardappels te kunnen vullen moet je ze eerst in zijn geheel poffen in de oven. Daarna kun je de gepofte aardappel opensnijden, iets uithollen en vullen met je favoriete ingrediënten. Denk hierbij aan groenten, vlees, vis, kaas en/of saus. Voor het serveren zet je de gevulde zoete aardappel nog een minuut of 20 in de oven, zodat de vulling de tijd krijgt om op te warmen of te garen. Natuurlijk kun je de gepofte aardappel ook vullen zonder deze opnieuw te verwarmen, bijvoorbeeld met Hüttenkäse en gerookte zalm.
Recept: gevulde zoete aardappel met ei
Wist je dat je ei een verrassend lekkere zoete aardappel vulling is? Was de zoete aardappelen, dep ze droog en prik ze rondom in met een vork. Wikkel elke zoete aardappel in aluminiumfolie en pof ze 30 minuten in een oven van 200 graden Celsius. Snijd vervolgens de gepofte zoete aardappelen in de lengte iets open en hol ze een beetje uit. Leg de uitgeholde zoete aardappels op een bakplaat, strooi wat peper en zout over de binnenkant en breek boven elke zoete aardappel een ei. Zet de gevulde zoete aardappels een minuut of 20 terug in de oven, of totdat het eiwit is gestold.
Hoe lekker een klassiek frietje ook kan zijn, een beetje variatie kan geen kwaad toch? Was per persoon 1 grote zoete aardappel en snijd ‘m in frieten van gelijke dikte. Besprenkel de frieten met olie, bestrooi ze met zeezout en hussel het geheel goed door elkaar. Zet de oven aan op 200 graden Celsius, verdeel de zoete aardappel friet over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 25 tot 30 minuten goudbruin.
Zoete aardappel friet krokant maken? Zo doe je dat!
Zijn de frietjes na het bakken slap en denk je: hoe krijg je zoete aardappel friet krokant in de oven? Het kan helpen om de gesneden rauwe zoete aardappel eerst een uur in ijswater te leggen en ze goed droog te deppen voordat je ze in de oven schuift. Voor een écht krokant zoete aardappel frietje, voorzie je de frietjes van een dun laagje maizena voordat je ze kruidt en met olie besprenkelt. De makkelijkste manier om dit te doen? Stop de zoete aardappel friet samen met maizena in een schone plastic zak en schudt totdat alle frietjes een maizena-coating hebben.
Zoete aardappelen lenen zich perfect voor traybakes. En nee, je hoeft écht geen creatieve keukenprins(es) te zijn om een smaakvolle traybake met zoete aardappel op tafel te zetten. Met restjes verse groenten, knoflook, olijfolie, kruiden en - uiteraard - zoete aardappel ben je er eigenlijk al. Voor een complete maaltijd voeg je er nog een eiwitbron zoals kippendij, gekookte peulvruchten of zalm aan toe.
Recept: traybake met kip en zoete aardappel
Ga je liever aan de slag met een uitgewerkt recept voor een traybake met zoete aardappel? Ga dan voor onze favoriet: traybake zoete aardappel, kip, paprika, olijven en feta. Maak 3 zoete aardappelen, 3 paprika’s en 1 rode ui schoon en snijd ze in grove stukken. Verdeel de groenten over een bakplaat en besprenkel ze royaal met olijfolie. Meng vervolgens 400 gram kipdijfilet blokjes met 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels honing, 1 fijngehakt teentje knoflook, 1 eetlepel gerookt paprikapoeder en wat peper en zout. Leg de kip tussen de groentes op de bakplaat, voeg twee eetlepels in plakjes gesneden zwarte olijven toe en verkruimel er een blok feta over. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak 25 minuten in een oven van 200 graden Celsius, of totdat de kip gaar en de zoete aardappel knapperig is.
Het is weer eens wat anders dan een geroosterd sneetje brood: toast van zoete aardappel. En lékker dat het is. Plakken zoete aardappel uit de oven zijn niet te versmaden met zowel hartig als zoet beleg. Eerst proeven, dan geloven? Snijd de zoete aardappel in plakjes van een centimeter dik, smeer ze lichtjes in met olijfolie en bak ze 15 minuten in een warme oven van 180 graden. Laat de toasts van zoete aardappel afkoelen en besmeer of beleg naar wens.
Zoete aardappel toast beleggen? Zo pak je dat aan!
Beleg inspiratie nodig? De allerlekkerste zoete aardappel toasts hebben niet 1, niet 2, maar 3 toppings. Smeer - als tegenhanger van de krokante zoete aardappel - eerst een flinke lik roomkaas, hummus, avocado, jam, notenpasta of een ander smeersel op de toast. Wat volgt is iets met een malse, maar vaste textuur. Denk aan een plakje kipfilet, rosbief, rauwe ham, een gekookt eitje of vis uit blik. Ook vers fruit zoals vijgen, mango, aardbeien of peer volstaan hier. Last but not least, geef je met knapperige toppings een bite aan zoete aardappeltoast. Noten, geroosterde kikkererwten, furikake, olijven, cacao nibs, granola, gedroogde vruchten en ga zo maar door. Alles kan en alles mag!
Van plan om zoete aardappel toast te maken? Knapperige zoete aardappel uit de oven belegd met avocado, tomaatjes en krokante ham is súper lekker. Ook de combinatie van pindakaas, verse frambozen en kokosflakes is op toast van zoete aardappel niet te versmaden.
Eet smakelijk!