Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Heb je weleens die kleine, langwerpige zaadjes gezien die heerlijk naar anijs ruiken? Dat is venkelzaad! Deze aromatische zaadjes zijn al heel populair in de Mediterrane keuken en staan bekend om hun zachte, zoete smaak die doet denken aan drop of anijs. Lees meer...
Venkelzaad komt van de venkelplant (Foeniculum vulgare), een kruidenplant die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Venkel kan wel anderhalve meter hoog worden en heeft prachtige gele bloemen die in de late zomer overgaan in de bekende langwerpige zaadjes.
Deze zaadjes worden geoogst als ze rijp zijn, meestal tussen augustus en oktober. Ze zijn langwerpig met lichtgroene tot bruine strepen en zitten boordevol natuurlijke oliën die een heerlijke anijsachtige geur en smaak geven. Daarom werkt venkelzaad ook prima als alternatief voor anijszaad.
Venkelzaad is rijk aan veel waardevolle stoffen. Het bevat mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium, kalium en mangaan, en vitaminen waaronder B-vitamines (zoals B1 en B11) en vitamine C. Daarnaast zitten er antioxidanten en voedingsvezels in. Dankzij al deze stoffen heeft venkelzaad meerdere voordelen:
Venkelzaad past in allerlei gerechten. De vraag is meer: ga je voor heel of gemalen venkelzaad? Heel venkelzaad gebruik je het best in stoofschotels, curry's en broden waar het langzaam zijn smaak afgeeft. Voor koekjes, cakes en kruidenmengsels neem je beter gemalen venkelzaad omdat het gelijkmatiger mengt. Wil je de smaak extra naar voren laten komen? Rooster hele venkelzaadjes dan eerst een minuutje droog in een pan.
Voor een heerlijke kruidenthee doe je een theelepel hele venkelzaadjes in een kop heet water. Laat het 5-10 minuten trekken, zeef de zaadjes eruit en je thee is klaar! Je kunt venkelzaad ook prima combineren met andere kruiden zoals gember of citroenmelisse voor een eigen theemix.
Bij Superfoodstore vind je venkelzaad van uitstekende kwaliteit, zoals Jacob Hooy en Vitiv. We hebben zowel hele als gemalen venkelzaad, en ook biologisch venkelzaad. Bestel je voor 21:00 uur? Dan heb je je venkelzaad morgen al in huis!
Voor de meeste gerechten volstaat een theelepel voor 4 personen, want venkelzaad heeft een sterke smaak. Voor brood gebruik je ongeveer een eetlepel per brood. Voor thee is een theelepel per kop perfect.
Anijszaad is het beste alternatief voor venkelzaad vanwege de vergelijkbare smaak, al is anijs iets sterker. Karwijzaad kan ook, maar smaakt wat pittiger en minder zoet. Voor een lichtzoete smaak kun je ook een beetje steranijs gebruiken.
Zet venkelzaad afgesloten op een droge, donkere plek. Heel venkelzaad kun je wel 3 jaar bewaren, gemalen venkelzaad houdt het zo'n 1 tot 2 jaar vol.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring van de EFSA
Categorieën: