Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Kardemom is een bijzondere specerij met een uniek aroma. Het heeft een unieke, licht zoete en kruidige smaak die zich perfect leent voor zowel zoete als hartige gerechten. Bij Superfoodstore vind je zowel hele als gemalen kardemom. Lees meer...
Kardemom (in het Engels 'cardamom') is een specerij gemaakt van de zaadpeulen van een plant uit de gemberfamilie (Elettaria cardamomum). Er bestaan twee hoofdsoorten: groene kardemom (de meest gebruikte soort) en zwarte kardemom (met een sterkere, meer rokerige smaak). Het is een van de duurste specerijen ter wereld, na saffraan en vanille.
Kardemom groeit al ruim 4000 jaar in de tropische regenwouden van Zuid-India. Van daaruit verspreidde de specerij zich via oude handelsroutes, eerst naar het Midden-Oosten en later naar Europa. Tegenwoordig wordt kardemom in meerdere landen verbouwd. Toch staat de Indiase kardemom nog altijd bekend om zijn hoogste kwaliteit. Ook Sri Lanka en Tanzania zijn belangrijke producenten.
Kardemom heeft een unieke smaak die moeilijk te vergelijken is met andere specerijen. Het proeft licht zoet en tegelijk een beetje pittig, met frisse tonen die je aan citrus en eucalyptus doen denken. De zaadjes bevatten etherische oliën die vrijkomen bij het verhitten of malen. De specerij komt vooral goed tot zijn recht in Scandinavische gerechten, maar misstaat ook niet in hartige Indiase curry's of in Arabische koffie.
Kardemom is onder andere goed voor de spijsvertering**, werkt ontspannend**, draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel**, ondersteunt het immuunsysteem** en is goed voor hart en bloedvaten**. Daarnaast bevat het stoffen als ijzer (goed voor je concentratie* en zorgt mede voor een goede weerstand*), kalium (belangrijk voor je zenuwstelsel* en voor het behoud van een normale bloeddruk*) en verschillende B-vitamines zoals B1, B2 en B6.
Hele kardemompeulen houden hun aroma langer vast, handig als je niet zo vaak kookt met kardemom. Ze werken goed in stoofpotjes, rijstgerechten en andere gerechten die lang op het vuur staan. Voor het serveren vis je ze er zo uit, net zoals je doet met laurier.
Gemalen kardemom geeft direct zijn smaak af en mengt mooi door het hele gerecht. Daarom is het zo fijn voor bakken en koken. In yoghurt of desserts strooi je er ook makkelijk wat van door. Let wel op: gemalen kardemom verliest sneller zijn geur en smaak. Bewaar het dus niet te lang en houd het potje goed dicht.
Wil je het lekkerste van beide? Maak dan zelf kardemompoeder! Haal de zaadjes uit de peul, vijzel ze fijn of gebruik een specerijenmolen. Zo heb je superverse kardemom én het gemak van poeder in één.
Kardemom heeft een krachtige smaak, dus gebruik het met mate. Voor zoete gerechten is een kwart tot halve theelepel gemalen kardemom vaak genoeg voor een heel recept. In hartige gerechten kun je 2-3 peulen toevoegen aan een curry of stoofpot voor vier personen. Voor thee of koffie is één licht gekneusde peul of een mespuntje gemalen kardemom al voldoende.
Bij Superfoodstore vind je kardemom van de beste kwaliteit. Je vindt bij ons zowel hele peulen als gemalen kardemom, allemaal zorgvuldig gekozen op versheid en smaak. We werken samen met topmerken zoals Sonnentor, Jacob Hooy en Vitiv, zodat je altijd kwaliteit in huis haalt. Bestel vandaag nog voor 21:00 uur en morgen staat het al in je keukenkastje!
*Goedgekeurde gezondheidsclaims van de EFSA.
**Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring van de EFSA.