Ga naar inhoud

Gratis verzending vanaf € 75,-

Voor 21:00 besteld, volgende werkdag in huis

kombucha

Kombucha: wat is het precies?

Kombucha klinkt als een tropisch drankje dat je in een bar bestelt. Niets is minder waar, dit verfrissende drankje is gebaseerd op thee en azijn en komt uit het verre Oosten. Wat is kombucha precies en hoe gezond is het?

  • Kombucha: wat is het precies?
  • Waar komt kombucha vandaan?
  • Is kombucha gezond?
  • SCOBY, de zwam in kombucha
  • Hoe wordt kombucha gemaakt?
  • Zit er in kombucha alcohol?

Waar komt kombucha vandaan?

Waar de oorsprong van kombucha exact ligt blijft een mysterie, in die zin spreekt het drankje tot de verbeelding. De benaming is gebaseerd op het Japans: kombu- verwijst naar een eetbare bruinwiersoort waar ook niet-gefermenteerde thee mee wordt gemaakt en -cha verwijst naar thee. Wel staat vast dat kombucha uit het Oosten komt, waar het al eeuwenlang wordt gedronken in landen zoals China, Rusland en andere Oost-Europese landen.

Wat bevat kombucha?

Inmiddels geniet kombucha wereldwijde bekendheid, het is te verkrijgen in restaurants, bars, (online) natuurwinkels en menig supermarkt, in een walhalla aan varianten. De populariteit komt vooral door het gezonde imago als hip drankje zijnde, wat wil je nog meer? Wist je dat de SCOBY enzymen, mineralen, vitamine C, B-vitaminen, antioxidanten en probiotica bevat? Zo draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen* en dragen B-vitamines bij aan een normale energiehuishouding*. Het lage suiker- en alcoholpercentage maakt kombucha in ieder geval een mooi alternatief voor wijn en cocktails!

➤ Kombucha heeft een hoog zuurgehalte, drink daarom niet meer dan een glas per dag.

SCOBY, de zwam in kombucha

Als je kombucha weleens hebt gezien, dan zie je dat het troebel oogt. Er zit iets in: de SCOBY, afkorting van Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, een zwam die fungeert als symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriën en gisten. In kombucha wordt dit een glibberig, gelatineachtig vliesje. De SCOBY maakt de kombucha tot wat-ie is en zorgt voor het fermentatieproces. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels en gisten voor de omzetting van de stoffen in een voedingsproduct, waardoor de zuurgraad, smaak, geur en/of het uiterlijk veranderen. Yoghurt is hier een bekend voorbeeld van. Ook niet onbelangrijk: de SCOBY zorgt dat de kombucha niet bederft.

Kombucha maken, hoe doe je dat?

kombucha maken

Kombucha maken zonder SCOBY kan dus niet, mocht je zelf aan de slag willen. Hoewel je een SCOBY niet standaard in de supermarkt koopt, zijn de andere ingrediënten zeer gangbaar. Verder heb je namelijk alleen zwarte thee en suiker nodig, groene thee mag ook. Voor een SCOBY moet je even richting de natuurwinkel, ook kun je online een kombucha starterskit bestellen.

Hoe maak je kombucha?

  • Laat de thee trekken, zorg dat er geen theeblaadjes achterblijven.
  • Voeg de suiker toe en laat de thee afkoelen tot onder de 35°C.
  • Giet alles in een schone pot, het liefst van glas maar RVS of plastic kan ook.
  • Dek het af met een schone theedoek en sluit af met een elastiek, zo krijgen stof en insecten geen kans. Een koffiefilter kan ook.
  • Zet het in de koelkast en wacht.

➤ Geen zin in wachten? Kant-en-klare kombucha kopen kan natuurlijk ook!

Zit er in kombucha alcohol?

Tijdens het fermentatieproces worden de suikers omgezet in nuttige stoffen, waardoor de smaak verandert van zoet naar zuur. Zo krijg je dus die verfrissende dorstlesser! Door het fermenteren gaat de kombucha licht bruisen en komt er ook een klein beetje alcohol vrij, 0.5% tot 1%. Sluit de pot nooit af met een deksel of dop, door het ontstaan van koolzuur ontstaat er namelijk druk. Je wilt geen harde knal uit de koelkast horen omdat je kombucha is ontploft! Wacht ongeveer een week en proef tussendoor of het al naar je smaak is, wacht eventueel langer.

➤ Je kunt extra smaak toevoegen, denk aan fruit, gember of kruiden. Experimenteer!

* Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie

Vorig bericht Volgend bericht