Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Kikkererwten kopen, doe je altijd voordelig en snel op deze pagina. Zijn kikkererwten voedzaam en hoe moet je eigenlijk gedroogde kikkererwten koken? Wij vertellen je alles over deze voedzame peulvruchten en hoe je ze het beste kunt gebruiken in jouw recepten. Lees meer...
Kikkererwten zijn kleine krachtpatsers die een waardevolle toevoeging zijn aan allerlei gerechten. Ze vallen onder de categorie peulvruchten en staan bekend om de hoge voedingswaarde en nootachtige smaak. Je kunt gedroogde kikkererwten koken (na het weken) of kiezen voor gare erwten uit blik.
Oorspronkelijk komt de plant waar kikkererwten aan groeien uit Zuidwest-Azië, maar tegenwoordig worden ze over de hele wereld gegeten. Kikkererwten bestaan er in verschillende soorten, maar de meest voorkomende is de kabuli, ook wel bekend als garbanzo bonen. Deze zijn rond en hebben een crèmeachtige kleur. Ze hebben dan ook niets met een kikker te maken, maar komen van het verbasterde woord ‘kekererwt’.
Nu je weet wat kikkererwten zijn, lees verder voor meer informatie over:
We kunnen er kort over zijn: ja, kikkererwten zijn een echte superfood! Deze peulvruchten zitten namelijk boordevol eiwitten, vezels, antioxidanten, ijzer en magnesium. Ook bevatten ze verschillende essentiële aminozuren waardoor het ook een perfecte ingrediëntkeuze is voor vegetariërs.
Net als veel andere peulvruchten kun je ze niet rauw eten, maar moet je gedroogde kikkererwten koken vantevoren. Dat komt door de stof lectine. Dit is een stof die je darmen kan ontregelen en zelfs je nieren kan beschadigen. Daarom raden we aan ze altijd eerst goed te verhitten. Kikkererwten uit blik kun je wel zo eten, want deze zijn al voorgekookt.
Kikkererwten zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze niet alleen koken, maar op allerlei andere manieren bereiden, zoals roosteren in de oven of Airfryer, poffen, frituren, bakken of pureren. Ze zijn daardoor geschikt voor allerlei gerechten, denk aan:
Sommigen geven voorkeur aan gedroogde kikkererwten in plaats van voorgegaarde peulen. Een veelgestelde vraag is dan ook “hoe lang moeten kikkererwten weken en koken”? Begin met 300 ml koud water per 100 gram gedroogde erwten waarin je ze minimaal 8 tot 12 uur laat weken. Het weekvocht kun je vervolgens gebruiken om ze in te koken. Wat deze kooktijd precies is, hangt af van de toepassing. Gedroogde kikkererwten koken duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.
Wees gerust, deze peulvruchten blijven stevig, zelfs als je ze langer kookt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld spliterwten. Wil je de erwten gebruiken voor gerechten met kikkererwtenpuree of humus, dan kun je ze gerust anderhalf uur koken of gebruik kikkererwtenmeel.
Voor het bakken heb je alleen een eetlepel olie nodig en een pan die je verhit op middelmatig vuur. Je kunt ze vantevoren ook kruiden met zout, peper en andere kruiden. Voor een knapperige bite kun je de kikkererwten roosteren. Het enige dat je nodig hebt is een blik kikkererwten en een beetje olijfolie en kruiden. Binnen 30 tot 40 minuten heb je, zonder gedoe, een heerlijke en voedzame snack klaar of een verrassende toevoeging aan de salade.
Omdat kikkererwten een rijke bron van eiwitten en koolhydraten zijn, zijn ze ook erg geschikt om te malen voor kikkererwtenmeel. Dit is vooral in de Indiase keuken een populair ingrediënt, ook wel bekend als besan of gram flour genoemd. Vervang bijvoorbeeld (een deel) van de bloem in een recept voor kikkererwtenmeel. Je kunt het zelf maken met een blender of keukenmachine, en een zeef. Maar nog makkelijker is kant-en-klaar kikkererwtenmeel kopen. Gebruik het in beslag om glutenvrije pannenkoeken, falafel of muffins te maken. Het is ook ideaal voor soep, humus of Panisse (dikke frieten op basis van kikkererwtenmeel).
Bij bijna elke supermarkt kun je kikkererwten kopen. Maar ook bij de groenteboer, op de markt of in een natuurwinkel. Je kunt ze krijgen in blik of pot. Ook kun je bij ons terecht voor gedroogde kikkererwten uit een zak. Wanneer je kikkererwtenmeel of kikkererwten online besteld bij Superfoodstore, kun je ze morgen al gebruiken in je recept!
Categorieën: