Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Ken je die kleine, knalrode besjes met hun heerlijk frisse smaak? We hebben het natuurlijk over cranberries! Misschien ken je ze wel als kerstdiner-compote of als verfrissend sapje. Cranberries zitten boordevol vitamine C en andere goede stoffen. Je kunt ze daarnaast op zoveel verschillende manieren gebruiken: vers, gedroogd of als sap. In deze blog nemen we je mee in de wereld van cranberries!
Cranberries zijn kleine, rode besjes die familie zijn van de bosbes. Deze zure vruchtjes zijn een ware superfood: ze zitten bomvol goede stoffen en hebben een unieke, friszure smaak die je nergens anders vindt. Deze besjes zijn best kieskeurig waar ze willen groeien en gedijen het beste op een speciaal plekje: zure veengrond met een laagje zand erop.
Van nature vind je ze in de waterrijke gebieden van Noord-Amerika, waar ze in grote velden aan lage struikjes groeien. En het leukste? De manier waarop ze geoogst worden! De boeren zetten de velden namelijk helemaal onder water, waardoor alle rijpe besjes komen bovendrijven. Het lijkt dan net een rood bessenfeestje op het water!
Wist je dat cranberries al eeuwenlang worden gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika? Ze gebruikten de bessen niet alleen als voedsel, maar ook om kleding mee te verven. Best slim eigenlijk! En hier in Nederland hebben we ook een speciaal plekje waar cranberries groeien: Terschelling.
Het verhaal begint in 1845, toen er een schip voor de kust van Terschelling verging. Een van de vaten die aanspoelde zat vol met deze kleine rode besjes. De eilanders gooiden ze in de duinvalleien, zonder te weten wat een bijzonder cadeautje ze van de zee hadden gekregen.
Want wat bleek? De cranberries voelden zich helemaal thuis in het Terschellinger klimaat. De combinatie van zand, vocht en het eilandweer was precies wat ze nodig hadden. Nu, bijna 200 jaar later, kun je nog steeds cranberries op Terschelling plukken. Een blijvende herinnering aan dat ene vat dat ooit aanspoelde!
Cranberries zitten vol met waardevolle voedingsstoffen! Ze bevatten bijvoorbeeld veel vezels, vitamine C dat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem* en vitamine K wat bijdraagt tot een normale bloedstolling.* Daarnaast zijn ze rijk aan kalium dat goed is voor de werking van de spieren* en magnesium dat helpt bij het opbouwen van (lichaams)eiwit.*
Wat cranberries extra bijzonder maakt, zijn de vele antioxidanten. Je vindt er ook bijzondere bioactieve stoffen in zoals catechinen, proanthocyanidinen en flavonoïden. En alsof dat nog niet genoeg is, bevatten deze veelzijdige besjes ook nog vitamines B5, B6 en E, plus mineralen als mangaan, koper, ijzer, zink en fosfor. Niet voor niets worden deze krachtige besjes al eeuwenlang gewaardeerd en gebruikt in verschillende culturen!
*Goedgekeurde gezondheidsclaims van de EFSA.
Vraag je je af of gedroogde cranberries net zo goed zijn als verse? Daar kunnen we je meer over vertellen! Verse cranberries zijn lekker fris en pittig van smaak, precies zoals de natuur ze bedoeld heeft. Dat is perfect voor in sausjes of in gerechten.
Gedroogde cranberries zijn wat zoeter van smaak en super handig als tussendoortje of door je ontbijt. Er zijn ook gedroogde cranberries die natuurlijk gezoet zijn met appeldiksap. Zo krijg je die perfecte balans tussen zoet en zuur waar cranberries zo bekend om staan!
Leuk detail: of je nu voor vers of gedroogd kiest, in beide varianten vind je die waardevolle voedingsstoffen terug. Het is dus vooral een kwestie van smaak en waar je ze voor wilt gebruiken!
Zin om zelf aan de slag te gaan met cranberries? Dat is makkelijker dan je denkt! Er zijn verschillende manieren om deze frisse besjes te verwerken. We vertellen je graag hoe.
De basis van veel cranberry recepten begint met het koken van de besjes. Dat is simpel: doe ze in een pannetje met wat water en suiker. Na ongeveer 10 minuutjes zachtjes pruttelen barsten de besjes open. Dit is precies wat je wilt: het zorgt ervoor dat de smaak en sappen goed vrijkomen en je de cranberries makkelijk kunt verwerken.
Een échte klassieker die je binnen 15 minuten op tafel zet! Meng 300 gram verse cranberries met 100 gram suiker en een scheutje water in een pannetje. Even laten pruttelen tot de besjes openbarsten. Tip: voeg wat geraspte sinaasappelschil toe voor een extra feestelijke twist. Perfect bij wild, kip of gewoon op je boterham.
Een compote is wat grover dan saus - hier zie je de besjes nog mooi heel. Het verschil zit 'm in de kooktijd: zodra de eerste besjes beginnen te 'ploffen', haal je de pan van het vuur. Meestal is dat na 5-7 minuten. Lekker bij je dessert of op je yoghurt!
Start je dag fris met deze vitaminebom! Mix een handje cranberries met een banaan, wat yoghurt en een scheut sinaasappelsap. Wil je 'm wat zoeter? Voeg dan wat honing toe. Extra tip: gebruik bevroren cranberries voor een extra verfrissende smoothie.
In de koelkast blijven verse cranberries wel 2-3 weken goed. Stop ze gewoon in een bakje met gaatjes of in het originele verpakkingsmateriaal, zo kunnen ze 'ademen' en blijven ze lekker fris.
Heb je veel cranberries in huis? Invriezen is dan een supergoed idee! Was de besjes eerst even, laat ze goed drogen en doe ze dan in een diepvrieszakje. In de vriezer blijven cranberries wel 6-8 maanden prima bruikbaar.
Gedroogde cranberries blijven nog veel langer goed: in een goed afgesloten pot of bakje wel 6-12 maanden. Bewaar ze wel op een koele, droge plek, bijvoorbeeld in je voorraadkast.
Verse cranberries moeten stevig aanvoelen en een mooie, dieprode kleur hebben. Zijn ze zacht of verkleurd? Dan is het tijd om ze weg te gooien. Bij gedroogde cranberries let je op schimmel of een muffe geur. Maar als je ze goed bewaart, komt dat eigenlijk nooit voor!
Natuurlijk kun je cranberries rauw eten, maar we waarschuwen je alvast: ze zijn behoorlijk zuur! De meeste mensen vinden ze net iets te pittig om zo uit het handje te eten. Dat is ook de reden waarom we cranberries meestal eerst even verwerken of koken met wat suiker of honing.
Wil je toch graag verse, rauwe cranberries proberen? Begin dan met een paar besjes door je yoghurt of salade. Of mix ze in een smoothie met wat zoeter fruit zoals banaan of appel. Zo balanceer je die frisse zure smaak perfect uit!
Veenbessen en cranberries zijn twee namen voor dezelfde bes. 'Veenbes' is gewoon het Nederlandse woord voor wat we tegenwoordig meestal 'cranberry' noemen. De naam veenbes komt trouwens van de plek waar ze groeien: in het veen!
Bij Superfoodstore vind je een compleet assortiment lekkere cranberries! Van gedroogde cranberries met een vleugje appeldiksap tot gedroogde cranberries met rietsuiker. Voor de echte lekkerbek hebben we zelfs cranberries met een dun laagje chocolade. Liever cranberrysap of cranberry supplementen? Ook die vind je in ons assortiment! Heb je nog vragen? De gezondheidsprofessionals van Superfoodstore helpen je graag.