Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
In de winter is het goed om je lichaam wat extra’s te geven. Daarom zetten we de beste superfoods in het (winter)zonnetje! Deze week: chiazaad. Eet jij ze wel eens? Het zijn echte gezondheidsbommetjes! Chiazaad is rijk aan vezels, eiwitten, calcium, kalium en omega-3-vetzuren. En dat kan je lichaam tijdens de koude maanden goed gebruiken. We geven je 7 lekkere én eenvoudige recepten met chiazaad om deze winter te proberen.
Wie kent dit superontbijt niet? Lekker, gezond, voedzaam én makkelijk te bereiden. Met overnight oats kun je eindeloos variëren, maar chiazaad past er zeker bij! Voeg havervlokken, een eetlepel chiazaad, een eetlepel lijnzaad en wat kaneel toe aan (plantaardige) melk. Goed mengen en je raadt het al: zet de overnight oats een nacht in de koelkast. De volgende ochtend kun je naar smaak vers fruit en noten toevoegen. Klaar is je voedzame en healthy ontbijt!
Gek op toetjes? Maak dan een pudding met chiazaad! Chiazaadjes zetten uit wanneer ze in aanraking komen met iets vloeibaars. Hierdoor krijg je een puddingachtige substantie. Ideaal! Verder heb je sojamelk of amandelmelk en banaan nodig. Meng de ingrediënten tot één geheel en zet het mengsel minimaal 1 tot 2 uur of gewoon de hele nacht in de koelkast. Om de pudding zoeter te maken, kun je honing, stevia of vanille extract toevoegen. Garneer de pudding met blauwe bessen, frambozen of sinaasappel.
Zin in een gezond tussendoortje of heb je na het sporten wat extra power nodig? Kies dan voor zelfgemaakte repen! Lekker met gedroogde vijgen, rozijnen, havermout, zonnebloempitten en chiazaadjes. Je maakt ze heel eenvoudig. Meng de vijgen met de havermout en het chiazaad tot een gladde pasta. Rooster de pitten en zaden kort en op lage temperatuur. Voeg alle ingrediënten samen, leg bakpapier in een rechthoekige vorm en verdeel er het mengsel over. Goed aandrukken en minstens twee uur laten opstijven in de koelkast. Snijd ze in gelijke repen en je kunt er de hele week van eten!
Nog zo’n powerontbijt is de chia breakfast bowl. Net als de overnight oats kun je dit ontbijt in de avond voorbereiden. Maar als je ’s ochtends meer tijd hebt, kun je de bowl ook in de ochtend maken. Blend een rijpe banaan, 250 ml melk naar keuze met een eetlepel chiazaad. Voor een extra zoetje kun je honing of vanille extract toevoegen. Schenk het chiamengsel in een kom en garneer je ontbijt met pompoenpitten, noten, kokossnippers en vers fruit. Heerlijk én super gezond!
Wij zijn fan van smoothies. En laat chiazaad nu perfect bij smoothies passen! Een gezonde smoothie bestaat meestal uit fruit, groente en superfoods als rauwe cacao, havermout en chiazaad. Een van onze favoriete combinaties is met banaan, spinazie, chiazaad en amandelmelk. Geeft je een echte energieboost!
Salades doen het altijd goed. Bijvoorbeeld als lunch, bijgerecht of avondmaaltijd wanneer je de voorkeur geeft aan een gezond en licht gerecht. Chiazaadjes hebben een neutrale smaak dus passen ze uitstekend in je maaltijdsalade. Maak bijvoorbeeld een salade van veldsla, baby spinazie, worteltjes, tomaat, komkommer en avocado. Voeg er twee eetlepels chiazaad aan toe. Heerlijk met een dressing van sesamolie en witte wijnazijn. Smakelijk!
In een blog over gezonde tussendoortjes voor kinderen schreven we al over gezonde pannenkoekjes. Die kun je maken op basis van havermout en boekweitmeel. Maar ook met chiazaad! Hiervoor heb je havermout, amandelmelk, yoghurt, chiazaad, bakpoeder en vanille extract nodig. Maal de havermout fijn en laat het chiazaad een halfuur wellen in water. Meng vervolgens het havermoutmeel met de overige ingrediënten. Bak met kokosolie het beslag in een pan tot goudbruine pannenkoekjes. Garneer ze met blauwe bessen of frambozen. Dat wordt genieten!