Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Voedzaam, veelzijdig en verrukkelijk: shiitake is het allemaal. Toch zijn shiitakes meestal niet de eerste paddenstoelen die uit het supermarktschap worden gepakt. Een gemiste kans, want shiitake bereiden is niet zo spannend als je misschien denkt. Dat geldt zeker voor deze heerlijke, voedzamemiso shiitake-soep.
Ook fijn: er is slechts een handjevol ingrediënten nodig én je bent met het bereiden an sich maar even bezig. Van de vele shiitake recepten die er zijn, staat deze miso shiitake soep dan ook met stip bovenaan onze favorietenlijst. En hadden we al gezegd dat ‘ie helemaal plantaardig is?
Ingrediënten (2 grote porties)
Shiitakebouillon (Vegan dashi)
•3 gedroogde shiitakes
•1 strip kombu
•1 liter koud water
Overige
•1 eetlepel hatcho miso, verdund met een beetje water
•5 gram instant wakame, geweekt in lauw water
•de geweekte gedroogde shiitake, in plakjes
•50 gram verse shiitake, in plakjes
•2 bosuitjes, het groene deel fijngesneden
Bereidingswijze
Neem ruim de tijd voor het maken van de basis van de soep: de shiitake bouillon (vegan dashi). Spoel hiervoor de gedroogde shiitakes schoon onder koud stromend water en veeg de kombu schoon met keukenpapier. Stop ze samen in een pan en schenk er koud water over. Zet de deksel op de pan, plaats deze in de koelkast en laat 4 tot 20 uur trekken.
Zet de pan met water, shiitakes en kombu op middelhoog vuur en verwarm deze tot net onder het kookpunt. Laat de vloeistof niet koken! Op het moment dat kombu wordt gekookt, geeft het een bittere smaak af aan de bouillon. Haal na 10 minuten sudderen de pan van het vuur en schenk de bouillon door een zeef. De vegan dashi is nu klaar. Let op: bewaar de geweekte shiitakes, deze worden gebruikt in het recept. De geweekte kombu is niet meer bruikbaar, deze kun je weggooien.
Schenk voor 1 portie soep de helft van de vegan dashi in een kom en roer er 1/2 eetlepel verdunde hatcho miso door. Voeg vervolgens de wakame, gesneden shiitake en gesneden bosui toe en serveer de shiitake miso soep direct.
Smaakt de miso soep met shiitake naar meer? Goed zo! We geven je nóg 5 redenen om vaker te kiezen voor shiitake.
Na het maken van de shiitake miso soep kun je niet anders dan concluderen dat shiitake een paddenstoel is met heel veel smaak. Met zijn uitgesproken, kruidige smaak bomvol umami is shiitake een echte smaakmakerin gerechten.
Met shiitakes kun je echt alle kanten op in de keuken. Zo kun je shiitake bakken, grillen, stomen, stoven en zelfs frituren. Bovendien zijn de smaak en structuur van de shiitake een matcht met veel verschillende gerechten: van Oosterse wokgerechten en dumplings tot Italiaanse risotto’s en plantaardige burger.
Behalve dat shiitake wordt geprezen vanwege zijn smaak, wordt de paddenstoel ook gewaardeerd wegens zijn voedingswaarde. Die is dan ook niet mis - de hoeveelheid voedingsstoffen waarover shiitake beschikt is imposant te noemen. Shiitakes zitten boordevol vitamines, mineralen en bioactieve stoffen zoals lentinan.
Met 34 calorieën per 100 gram, passen shiitakes perfect in een caloriearm dieet. Je kunt dus veel shiitake eten terwijl je weinig calorieën binnenkrijgt. Ter illustratie: een portie van 200 gram shiitake (68 calorieën) bevat ongeveer evenveel calorieën als 5 winegums, 1 bitterbal of een kwart tompouce.
Shiitakes bevatten veel vezels; maar liefst 2,5 gram per 100 gram. Dat is meer dan in een volkoren boterham (2 gram vezels) en evenveel als in een banaan van gemiddelde grootte.
Wat eet je bij shiitake miso soep?
Deze soep bevat te weinig eiwitten, koolhydraten en vetten om als volwaardige maaltijd te mogen worden gezien. Om daar verandering in te brengen, kun je de soep eten als bijgerecht van bijvoorbeeld sushi of noodles met kip en groenten. Of maak van deze soep een maaltijdsoep door noodles en zijden tofu, kip, garnalen of ei toe te voegen.
Is deze shiitake miso soep voedzaam?
Alle ingrediënten van deze soep zijn zeer rijk aan voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Miso en wakame bevatten bijvoorbeeld veel zout, waardoor deze soep voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen niet verantwoord kan zijn. Vanwege het hoge gehalte jodium in zeewier, wordt bovendien mensen met een schildklieraandoening en zwangere vrouwen afgeraden om zeewier te consumeren.
Hoe lang kun je shiitake miso soep bewaren?
Deze miso soep kan maximaal 2 dagen bewaard worden in de koelkast. Zorg dat de soep bij het opwarmen niet aan de kook komt, tijdens het koken verliest miso smaak en voedingsstoffen.
Waar kun je gedroogde shiitake kopen?
Gedroogde shiitake kopen kan op verschillende plekken. Bijvoorbeeld in onze webshop, waar je gedroogde shiitake van de hoogste kwaliteit vindt. Deze zijn biologisch, onbewerkt en van de hoogste kwaliteit. Om die redenen geven ze een rijke en heerlijke smaak aan water voor bouillon en gebruik je ze met plezier in andere gerechten.