Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Havermout is lekker, goedkoop en zó veelzijdig dat je er zelfs pannenkoeken mee kunt maken. Maar waarom zou je havermout pannenkoeken eten? En hoe bak je de beste pannenkoeken van havermout? Deze blog inclusief stappenplan geeft je de antwoorden!
De perfecte luie zondagochtend? Ontbijten in pyjama met een dikke stapel pannenkoeken. Ware het niet dat de gemiddelde pannenkoek niet bepaald voedzaam en vullend is. Standaard pannenkoeken zijn rijk aan ‘snelle’ koolhydraten, afkomstig uit witte bloem en geraffineerde suiker. Na het eten daarvan is het wachten tot de welbekende energiedip en gigantische honger intreedt. De oplossing? Havermout pannenkoeken!
In tegenstelling tot bloem, bestaat havermout voornamelijk uit complexe koolhydraten. Daarnaast is havermout vezelrijk, een bron van eiwit en bevat het verschillende vitaminen en mineralen.
Het succes van havermout pannenkoeken valt of staat met de gebruikte pan. Een goede pannenkoekenpan heeft een (natuurlijke) anti-aanbaklaag en verdeelt de warmte gelijkmatig over het hele oppervlak. Aluminium koekenpannen met een keramische anti-aanbaklaag zijn handig om in te bakken, makkelijk te reinigen en vergen geen onderhoud. Maar, het beste resultaat krijg je door de pannenkoeken te bakken in een pan van plaatstaal of gietijzer. Deze pannen zijn bestand tegen hoge temperaturen, waardoor je pannenkoeken een heerlijk krokant korstje krijgen. Bovendien is een plaatstalen- of gietijzeren pan duurzaam en kunnen ze op vrijwel elke warmtebron gebruikt worden. Het nadeel van deze pannen is dat je ze voor gebruik tot wel 10 keer moet inbranden.
Het wereldwijde web staat vol met recepten voor havermout pannenkoeken. Na veel bakken, proeven en aanpassen, hebben wij het beste havermout pannenkoek recept gecreëerd. Maar, let op! Om met het beste havermoutpannenkoeken recept daadwerkelijk de lekkerste havermout pannenkoeken te kunnen maken, zijn er twee belangrijke dingen om rekening mee te houden. Zo is het allereerst cruciaal dat je het beslag niet te lang mixt - daar krijgen de pannenkoeken een rubberachtige textuur van. En, als je het even kan, geef je het beslag tijd om te rusten. Op die manier kan de havermout al het vocht opnemen, wat bevorderlijk is voor de structuur van het beslag.
De eerste pannenkoek mislukt altijd. Of toch niet? De oorzaak van een mislukte pannenkoek is een pan die niet heet genoeg is. Om succesvol pannenkoeken te bakken heb je een pan nodig met een temperatuur tussen 180 en 200 graden Celsius. Je kunt de temperatuur controleren door wat water in de pan te doen. Begint het water te sissen? Dan is de pan nog niet heet genoeg. Wanneer het water verandert in ‘dansende’ druppeltjes, is de pan op de juiste temperatuur en kun je pannenkoeken gaan bakken.
Daar heb je - afhankelijk van de pan die je gebruikt - vet voor nodig. Of je kiest voor boter of olie is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Boter geeft een rijke smaak en zorgt voor een goudbruine kleur, maar verbrandt al bij 150 graden Celsius. Niet ideaal als je pannenkoeken wilt bakken. Bak je pannenkoeken toch op hoog vuur in boter? Dan komen er schadelijke stoffen vrij, krijgen de pannenkoeken een bittere smaak en neemt de kans op brand in je keuken toe. De meeste soorten olie hebben een hoger rookpunt, maar geven daarentegen geen lekker smaakje aan je pannenkoeken. Om te profiteren van de voordelen van een hoog rookpunt én een lekkere smaak, bak je pannenkoeken in ghee. Ghee, ook wel geklaarde boter genoemd, kan veilig worden verhit tot 250 graden Celsius en geeft een volle, rijke smaak aan je pannenkoeken.
Een pannenkoek zonder toppings is als frietpatat zonder saus: niet compleet. Algemeen geliefd zijn pannenkoeken met poedersuiker, spekpannenkoeken en pannenkoeken met Nutella. Liever het voedzame karakter van deze havermout pannenkoeken behouden door ze bewust te beleggen? Laat je inspireren door deze pannenkoek toppings.
Een laag notenpasta of zadenpasta op (of tussen) pannenkoeken is een manier om pannenkoeken extra smaak en voedingswaarde te geven. Pindakaas, tahin, cashewpasta, amandelpasta, pompoenpittenpasta en alle andere zaden- en notenpasta’s zijn een bron van eiwit, vetten, vitamines en mineralen.
Structureel te veel suiker eten is niet goed voor je. Eet je graag pannenkoeken met suiker of stroop? Kies dan voor natuurlijke zoetstoffen als ahornsiroop, honing of kokosbloesemsuiker. In tegenstelling tot geraffineerde zoetstoffen, bevatten natuurlijke zoetstoffen enkele waardevolle voedingsstoffen. Natuurlijke suikervervangers, zoals erythritol en xylitol, kun je ook als topping gebruiken.
Het verlangen naar zoete pannenkoeken kan ook gestild worden met toppings op basis van fruit. Fruitspreads, maar ook appelmoes zonder toegevoegde suiker, zijn zeer geschikt als bewuste pannenkoeken topping. Ook zelfgemaakte chia jam is heerlijk om je pannenkoek mee te toppen!
In een lijstje met toppings voor pannenkoeken mogen kwark en Griekse yoghurt niet ontbreken. Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle varianten zonder toegevoegde suiker. Deze varianten leveren veel eiwit terwijl ze weinig verzadigd vet bevatten.
Vers fruit als topping op pannenkoeken is makkelijk, lekker en een verantwoorde keuze! Denk aan schijfjes banaan, rood fruit of stukjes mango. Sommige soorten fruit zijn nóg lekkerder op een pannenkoek als je ze eerst bakt of stooft, zoals appel en peer. Vergeet de kaneel niet!
Groenten zijn, net als fruit, lekkere en bewuste pannenkoek toppings. Probeer eens geroosterde tomaatjes en paprika, gebakken paddenstoelen of gewokte spinazie. Houd er wel rekening mee dat groentes een hartige twist aan pannenkoeken geven.
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar chocolade kan een bewuste topping op je pannenkoek zijn. Mijd chocolade met veel suiker en kies in plaats daarvan voor cacao nibs of pure chocolade. Die laatste is erg lekker om over nog warme pannenkoeken te laten smelten.
Ingrediënten - 10 pannenkoeken (van 10 cm)
Staat er een feestdag zoals Halloween, Sinterklaas of Kerstmis voor de deur? Dit havermout pannenkoeken kun je uitstekend een leuke twist geven! Teken bijvoorbeeld met een chocoladestift spinnenwebben op de pannenkoeken, voeg speculaaskruiden toe aan het beslag of bak de pannenkoeken in verschillende formaten en stapel ze op elkaar als een kerstboom. De mogelijkheden zijn eindeloos!