Ga naar inhoud

Gratis verzending vanaf € 75,-

Voor 21:00 besteld, volgende werkdag in huis

antioxidanten voeding

7 Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten

Eet jij veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten? Fruit, groente, maar ook kruiden zijn een uitstekende bron, zomaar enkele voorbeelden. Lekker en ook zeer welkom in ons voedingspatroon. 

Welke antioxidanten zijn er?

Antioxidanten bestaan uit enzymatische antioxidanten en niet-enzymatische antioxidanten. Enzymatische antioxidanten maakt je lichaam zelf aan, niet-enzymatische antioxidanten haal je uit voeding, zoals fruit, groente, kruiden, noten en bepaalde theesoorten. Er bestaan vijf enzymatische antioxidanten: superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase, catalase, thioredoxin peroxidase en paraoxonase (PON1 en PON2). Niet-enzymatische antioxidanten zijn vitaminen, mineralen, polyfenolen en kruiden, zoals vitamine C en E, chroom, zink en selenium.

7 voedingsmiddelen met veel antioxidanten

antioxidanten bessen

De niet-enzymatische antioxidanten haal je dus uit voeding. Hieronder vind je een handige lijst met voedingsmiddelen boordevol antioxidanten. Genoeg keuze voor iedereen! 

  1. Noten en zaden: een handjevol noten voor de lekkere trek, verwerkt in een notentaart of garneer je salade ermee. Kies vooral pistachenoten, walnoten, zonnebloempitten, amandelen, pecannoten en hazelnoten.
  2. Groenten: spinazie, witlof, andijvie, waterkers, Chinese kool, snijbiet, broccoli, boerenkool, spruitjes, bieten, aubergine en rode uien. Ook voor kids zit er vast iets bij dat ze lekker vinden!
  3. Fruit: gedroogde pruimen, granaatappels, rozijnen, bosbessen, aardbeien, frambozen, bessen, bramen, druiven, gojibessen, grapefruit en papaja. Veel van deze vruchten smaken heerlijk in een bakje yoghurt met amandelschaafsel.
  4. Koffie en thee: fijn dat de koffieleuters onder ons hun bakkie koffie ‘s ochtends niet hoeven te laten staan. Koffie maakt wakker én bevat antioxidanten. Dat geldt ook voor thee. Het gehalte aan antioxidanten wisselt wel sterk per soort.
  5. Chocolade: in zijn puurste vorm zonder suiker, want de antioxidanten komen van cacao. Lekker als tussendoortje of verwerkt in een dessert. Mogelijkheden genoeg om pure chocolade op een lekkere manier te eten.
  6. Kruiden & Specerijen: veel kruiden blijken rijk te zijn aan antioxidanten, zoals kaneel, kruidnagel, munt, oregano, rozemarijn, saffraan, salie, nootmuskaat, gember, kurkuma en dille. Fijn, want je maakt je gerechten er een stuk smaakvoller mee.
  7. Zongedroogde tomaten en tomatensauzen: door de warmte blijkt dat tomatensauzen en zongedroogde tomaten rijker zijn aan antioxidanten dan verse tomaten. Laat die pasta maar komen!

Zitten antioxidanten ook in crèmes?

Antioxidanten rechtstreeks uit een potje op je huid, hoe mooi is dat? De cosmetica industrie schermt nogal eens met crèmes die 'rijk zijn aan antioxidanten’. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een potje crème nooit veel antioxidanten kan bevatten, omdat ingrediënten die in contact komen met zuurstof zeer snel hun werking verliezen. Een vacuüm dicht pompje is het beste. Over de werking van antioxidanten op de huid is nog te weinig bekend.

Kan je antioxidanten aanvullen met supplementen?

In principe krijg je via een gevarieerd voedingspatroon voldoende antioxidanten binnen. Aanvullen met te veel antioxidant supplementen kan averechts werken. Er is nog geen gezondheidsclaim over antioxidanten goedgekeurd, vandaar dat we hier niet op hebben kunnen ingaan in deze blog. Wel is de werking van de antioxidanten vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium en zink aangetoond. (Bron: Voedingscentrum)

Vorig bericht Volgend bericht