Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Wie kent het niet: het warme, zoete aroma van kaneel? Dit veelzijdige kruid is al eeuwenlang populair als smaakmaker in talloze gerechten. Daarnaast heeft kaneel ook ontzettend veel interessante voordelen. Maar wist je dat niet alle kaneel hetzelfde is? En hoe gebruik je het? In deze blog duiken we dieper in de wereld van kaneel!
Kaneel is een specerij die op een hele bijzondere manier wordt verkregen. Het komt uit de binnenste bast van bepaalde soorten kaneelbomen. Deze bast wordt geoogst en gedroogd, waardoor die typische kaneelstokjes ontstaan die je misschien kent.
Twee van de meest voorkomende soorten zijn ceylon kaneel (ook wel 'echte' kaneel genoemd) en cassia kaneel. Ceylon kaneel heeft een subtiele, zoete en frisse smaak en cassia daarentegen smaakt sterker en pittiger. Hoewel ze op het eerste gezicht hetzelfde lijken, zijn er grote verschillen in kwaliteit en zelfs voordelen.
Ceylon kaneel (Cinnamomum verum of zeylanicum) groeit op Sri Lanka. Deze boom kan ongeveer 5 tot 6 meter hoog worden. De binnenste schors wordt voorzichtig van de takken gesneden. Als je de boom op de juiste manier kapt, blijft hij jarenlang opnieuw produceren en kun je elke boom 50 jaar lang oogsten. Cassia kaneel (Cinnamomum cassia) komt vooral uit landen in Zuidoost-Azië, zoals Indonesië. Deze boom groeit ook snel terug en kan tot 10 meter hoog worden.
Al sinds 2000 voor Christus werden specerijen verhandeld – en ceylon kaneel was zeer gewild. Sterker nog, het was een statussymbool voor de rijken en was ooit waardevoller dan goud! Er waren zelfs handelaren die dachten dat deze geurige schors uit het nest van een mythische vogel kwam.
Tegen de 13e eeuw begon Sri Lanka specerijen naar Egypte te exporteren. Arabische handelaren brachten ceylon kaneel naar het middeleeuwse Europa. Toch wilden de Europeanen zelf profiteren van de handel. Er werd meer dan 300 jaar (van 1500-1800) om de controle van de kaneelexport gevochten door de Nederlanders, Portugezen en de Britten.
Toen Sri Lanka zijn onafhankelijkheid verklaarde, herwon het in 1948 de controle over zijn kaneelplantages. Tegen die tijd was er een goedkopere alternatieve soort op de markt gekomen: cassia kaneel.
Cassia kaneel komt van een totaal andere boom die een dikkere schors heeft. Het merendeel wordt geproduceerd op boerderijen in Oost- of Zuidoost-Azië, zoals in Indonesië. Dit land heeft twee keer zoveel kaneelplantages als Sri Lanka.
Cassia kaneel is veel minder intensief om te verkrijgen. Er zijn minder arbeiders nodig en het is gemakkelijker om in bulk te verwerken en te exporteren. Sterker nog, cassia boeren kunnen tien keer zoveel kaneel per hectare oogsten dan ceylon boeren! Daarom is cassia kaneel veel goedkoper.
Ondanks dat cassia kaneel goedkoper is, zit er toch een verborgen risico aan. Cassia kaneel kan namelijk tot 250 keer meer coumarine bevatten dan ceylon kaneel. Coumarine is een stof die in hoge hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de lever.
Nu hoef je je niet direct zorgen te maken, want om jezelf in gevaar te brengen zou je wekenlang ongeveer een theelepel cassia kaneel per dag moeten eten. Landen in de EU hebben regels om de hoeveelheid coumarine in voedingsmiddelen te beperken. De VS reguleert de hoeveelheid coumarine in kaneel niet.
Kaneel is rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Daarnaast is het een goede bron van mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Verder profiteer je van de volgende voordelen:
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de EFSA.
Kaneel vind je in twee populaire vormen: poeder en stokjes. Kaneelstokjes zijn perfect voor het maken van kaneelthee of om extra aroma toe te voegen aan warme dranken. Het is bijvoorbeeld heerlijk in chocolademelk of glühwein. Kaneelpoeder is ideaal om te gebruiken in gerechten.
Doordat cassia kaneel een sterkere, pittigere smaak heeft past het goed in stoofschotels en curry’s. Ceylon kaneelpoeder is subtieler en daardoor perfect voor over je havermout, om toe te voegen aan koekjesdeeg, gebak, desserts en smoothies.
Als je kaneel als smaakmaker gebruikt in voeding is het veilig om te nemen als je zwanger bent. De veiligste keuze is ceylon kaneel, aangezien deze minder van de stof coumarine bevat. Neem in elk geval geen grote hoeveelheden kaneel tijdens zwangerschap en borstvoeding. Kaneel is namelijk erg geconcentreerd.
Heb je last van mieren in huis? Strooi wat kaneelpoeder bij je deuropening, raam of andere plekken waar je mieren ziet. De sterke geur verstoort hun reukvermogen, zodat ze de weg kwijt raken. Daarnaast houd je met kaneel rouwvliegjes op afstand. Dit zijn kleine zwarte vliegjes die leven in potgrond. Strooi het rond je planten of andere plekken waar je last hebt van rouwvliegjes.
Kaneel is ontzettend veelzijdig. Vooral ceylon kaneel met zijn subtiele smaak. Of je nu van zoet of hartig houdt: er zijn genoeg manieren om kaneel te verwerken. Hier zijn wat lekkere ideeën!
Op zoek naar pure ceylon kaneel? Bij Superfoodstore vind je een zorgvuldig geselecteerd assortiment van kaneel, zodat je altijd zeker weet dat je kwalitatieve producten koopt. Hoewel in de EU ceylon kaneel een speciaal keurmerk kan hebben, is dit niet altijd verplicht om op de verpakking te zetten. Daarom is het belangrijk om goed naar de ingrediënten te kijken.
Bij Superfoodstore controleren we onze producten goed, zodat je zeker weet dat je de juiste kaneel krijgt. Ook als je kiest voor kaneel extract of cassia kaneel ben je verzekerd van kwaliteit en betrouwbaarheid. Heb je nog vragen? Onze gezondheidsprofessionals helpen je graag verder!