Vandaag voor 21:00 besteld, morgen in huis
Thuiswinkel Waarborg
uit 15387 beoordelingen
crepe width=

Glutenvrij eten: 6 glutenvrije brood en banket recepten

20-02-2025 - Anouk Goedegebuur

Glutenvrij eten wordt met de dag leuker, lekkerder en makkelijker. Is het niet omdat het aanbod glutenvrije producten de afgelopen jaren flink is toegenomen, dan wel omdat je hier de nodige glutenvrije bakinspiratie krijgt voorgeschoteld. Hop, de keuken in - met deze 6 glutenvrije recepten voor brood, crêpes, brownies en taart zit jij voorlopig gebakken!

6x glutenvrije brood en banket recepten

Glutenvrij haverbrood

Menig glutenvrij brood bevat ingrediënten waarvan je niet weet hoe je ze uitspreekt. Dat kan gelukkig anders! Zelf glutenvrij brood bakken kan namelijk ook gewoonmet gemalen havermout en andere ingrediënten die je waarschijnlijk bekend zijn. En als je nu aan dit glutenvrije recept begint, geniet je binnen een uur al van zelfgemaakt, glutenvrij haverbrood.

Begin met het voorverwarmen van de oven op 175°C (155°C hetelucht) en bekleed een bakvorm voor een brood of cake met een vel bakpapier. Meng in een grote kom 250 milliliter melk, 3 eieren en 2 eetlepels honing. Zeef vervolgens 250 gram glutenvrij havermeel boven de kom en roer alles door elkaar. Voeg vervolgens 1/2 theelepel zout, 1 eetlepel bakpoeder en 1/2 theelepel psylliumvezels toe en roer alles nog een keer goed door. Giet het beslag in de bakvorm en bak het brood zo’n 45 minuten in de oven. Laat het glutenvrije haverbrood volledig afkoelen voor je het aansnijdt.

Glutenvrije brownies met amandelmeel

Wie denkt dat je voor het maken van glutenvrij gebak speciaal glutenvrij meel nodig hebt, heeft het mis. De hoofdrolspelers in dit recept zijn fijngemalen amandelen, ook wel bekend als amandelmeel. En daar maak je echt onweerstaanbare glutenvrije brownies mee!

Verwarm de oven voor op 180°C (165°C hetelucht) en vet een bakvorm voor brownies in met neutrale olie of bakspray. Vul een mengkom met 200 gram glutenvrij amandelmeel, 20 gram cacaopoeder, 16 gram bakpoeder, 200 gram kokosbloesemsuiker en een halve theelepel zout. Dit zijn de droge ingrediënten.

Smelt dan 60 gram kokosolie in een pannetje en laat de gesmolten olie afkoelen tot kamertemperatuur. Meng hier vervolgens 2 eieren en 1 theelepel vanille extract door. Dit zijn de natte ingrediënten. Meng de natte ingrediënten zorgvuldig door de droge ingrediënten, en roer er dan 80 gram gehakte pure chocolade door. Vul de vorm met het beslag en strijk het oppervlak glad. Bestrooi de brownies tot slot met 100 gram pure chocolade chips en bak ze in 30 minuten gaar.

platbrood glutenvrij

Glutenvrij platbrood

Wist je dat je met fijngemalen zaden, zoals boekweitmeel en lijnzaadmeel, de lekkerste glutenvrije broden kunt maken? Zo ook dit glutenvrije boekweit-platbrood. Zó lekker, dat niemand ook maar enig vermoeden heeft dat het vrij van gluten is.

Om dit glutenvrije platbrood te maken, meng je 360 gram water met 20 gram psylliumvezels en 1 eetlepel kokosbloesemsuiker in een grote kom. Zorg dat het mengsel vrij is van klontjes en laat het vervolgens 15 minuten rusten.

Roer ondertussen in een andere, grote kom 360 gram glutenvrij boekweitmeel, 2 theelepels zout en 2 theelepels bakpoeder door elkaar. Voeg 80 gram Griekse yoghurt, 25 gram olijfolie en het mengsel met de psylliumvezels toe, en kneed het geheel tot een plakkerig deeg.

Zodra het deeg goed gekneed is, kan het op een met glutenvrij bloem bestoven werkblad worden gevormd tot een platte schijf. Snijd de schijf in 8 gelijke stukken en vorm elk stuk tot een bal. Bestrooi de ballen met een kleine hoeveelheid glutenvrij bloem en rol ze vervolgens een voor een uit tot een ovalen of ronde plak van 3 milliliter dik. Bak het platbrood tot slot 2 tot 3 minuten aan weerszijden in een droge pan (zonder olie of boter).

Glutenvrije crêpes

Het maakt niet uit op welke dag en welk tijdstip, crêpes gaan er altijd wel in. Deze kokoscrêpes zijn Net zo flinterdun en verrukkelijk als in Frankrijk, maar dan glutenvrij en vol vezels. Toppings of een vulling hebben ze in principe niet nodig, hoewel poedersuiker of een lik hazelnootpasta deze crêpes natuurlijk niet misstaat.

Zeef voor 6 glutenvrije crêpes 25 gram kokosmeel, 10 gram arrowroot en een snuf zout boven een kom. Voeg 4 eieren toe en klop deze goed door de droge ingrediënten. Schenk er vervolgens 250 milliliter kokosmelk (om te drinken) bij en klop alles tot een vloeibaar beslag. Laat het beslag 15 minuten rusten, zodat het kokosmeel de tijd heeft om het vocht op te nemen.

Verwarm een crêpepan of pannenkoekenpan met wat kokosolie op middelhoog vuur. Verdeel een dun laagje van het beslag over de bodem van de pan en bak de crêpe 2 minuten. Draai de crêpe vervolgens om, en bak de andere zijde nog 1 minuut. Herhaal dit tot het beslag op is. Serveer de glutenvrije crêpes naar wens, bijvoorbeeld met poedersuiker, hazelnootpasta en (gevriesdroogde) aardbeien.

Glutenvrij brood van rode linzen

Zonder twijfel een van de meest verrassende glutenvrije recepten die bestaan: brood gemaakt van rode linzen. Ja, dat lees je goed. Je kunt écht brood maken met linzen. Dat maakt dit glutenvrije brood niet alleen bijzonderlekker, maar ook eiwitrijk en vezelrijk. Het basisrecept bestaat uit slechts 4 ingrediënten, maar breidt die hoeveelheid gerust uit. Er is immers niets zo lekker als een brood dat is bedekt met je favoriete pitten of zaden.

Laat 450 gram rode linzen minstens 2 uur weken in water. Giet de linzen af, spoel ze schoon en laat ze goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180°C (160°C hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de uitgelekte linzen in een keukenmachine of blender en voeg daar 50 gram psylliumvezels, 1,5 theelepel bakpoeder, 1 theelepel zout en 2 eetlepels appelazijn aan toe. Zet het apparaat aan, en mix tot een glad mengsel. Doe het mengsel in een grote kom en kneed het met je handen tot een samenhangend deeg.

Vorm het deeg tot een brood en leg deze op de bakplaat. Bestrooi eventueel met sesamzaadjes, maanzaad of pompoenpitten en bak het brood in 45 minuten gaar. Laat het brood volledig afkoelen voor je het aansnijdt.

Omas glutenvrije appeltaart

Zeg je nostalgie, dan zeg je omas appeltaart. Door het familierecept her en der wat aan te passen, ontstaat een glutenvrije appeltaart die nog vele generaties meegaat. Met zijn krokante korst, sappige appelvulling en de nodige kaneel, voldoet deze taart aan ieders eisen. Het geheim? Het gebruik van de vriezer!

Vul allereerst een maatbeker met 250 milliliter koud water en 2 eetlepels appelazijn. Plaats deze in de vriezer en laat het mengsel goed koud worden vóór je het gebruikt.

Zeef 250 gram glutenvrije bloem, 50 gram kokosmeel en 1 theelepel xanthaangom boven een grote kom, en doe daar nog 25 gram suiker en een snuf zout aan toe. Snijd 200 gram koude boter in blokjes van 1 bij 1 centimeter en voeg deze toe. Gebruik je vingers om de blokjes boter door het bloemmengsel te mengen, totdat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg vervolgens steeds 2 eetlepels van het ijskoude water-azijnmengsel toe en meng dit goed door, net zolang tot er een deeg ontstaat. (In totaal heb je 12 tot 14 eetlepels van het water-azijnmengsel nodig.) Verdeel het deeg tot slot in drie delen. Vorm elk deel tot een schijf, verpak de deegschijven in huishoudfolie en leg ze minstens 1 uur in de koelkast.

Maak de vulling door 600 gram in blokjes gesneden Elstar appel te mengen met 1 eetlepel citroensap, 50 gram suiker, 2 eetlepels kaneel, een snufje zout en een halve eetlepel maizena.

Vet een taartvorm met een diameter van 20 centimeter in met boter of bakspray.

Bekleed met 1 deegschijf de bodem van de vorm. Gebruik het tweede stuk deeg om de rand van de vorm te bekleden. Strooi vervolgens een halve eetlepel maizena over de bodem, vul de vorm met het appelmengsel en druk deze voorzichtig aan. Rol de laatste deegschijf uit, snijd deze in repen met een breedte van 2 centimeter en vorm hiermee een raster bovenop de taart. Plaats de appeltaart vervolgens een half uur in de vriezer, zodat hij steviger wordt en makkelijker te snijden is.

Verwarm tot slot de oven voor op 200°C (180°C hetelucht). Kluts een ei en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Zet de taart 15 minuten in de oven. Verlaag vervolgens de oventemperatuur tot 190°C (170°C hetelucht) en bak nog 25 minuten, of tot de bovenkant goudbruin gekleurd is.

10

Snelle levering

Website is overzichtelijk, snelle zoekfunctie. En snelle levering, goed ingepakt.

10

Uitstekend

Snelle verzending, een mooi uitgebreid gamma aan producten, echt een aanrader

10

Goed geholpen via wa

Erg behulpzame medewerker, duidelijk, kort en krachtig en aardig.

10

Alle goede merken in 1 shop

Fijne webshop waar ze alle merken die ik graag gebruik op 1 plek verkopen! Breed assortiment. Ik bestelde hier vrijdag einde middag en zaterdag was het bezorgd. Geen andere webshop kon me dat bieden!

10

Goede kwaliteit

Snelle bestelling en verzorgd afgeleverd

10

Gewoon goed

Ik wilde pillen ruilen en dat is gelukt perfect

10

Betrouwbaar en niet duur.

Al vaker iets besteld. Nog nooit problemen gehad. Prima prijzen. Altijd de andere dag al ontvangen via PostNL. Overzichtelijke facturen. Superfoodstore.nl is vooral betrouwbaar en komen hun...

10

Top

Goede service, vriendelijk en correct, snel

10

Heel goed!

Fijne producten en de levering is supersnel!

10

Snelle service

Pakket volgende dag al binnen En alles klopte .

10

Vlotte levering

Eerst aardig zoeken verder prima verhandeling.

10

Soepel

Bestelling snel verzonden, grote assortiment!

9

Snelle levering, goede service en top kwaliteit producten

Dikke 10. Hier kan je betrouwbaar bestellen, men levert kwaliteit en doet wat men zegt.

10

Very quick delivery

I ordered before 10PM, next day delivered!

10

Snelle service en prima kwaliteit!

Website is zeer overzichtelijk. Assortiment is heel heel ruim. Bestellen gaat soepel en de levering is heel snel. Top!

10

Uitgebreid assortiment en snelle levering

Fantastisch fijne service, betrouwbare informatie, waarop men kan bouwen!