Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
De voordelen van appelazijn maken van dit natuurproduct een echte alleskunner! Appelcider azijn heeft pluspunten voor verschillende doeleinden, zowel in huis, keuken én huidverzorging. Als je het ons vraagt, is appelazijn een absolute must-have voor ieders keukenkastje!
Het zal je nog verbazen waarvoor je appelazijn allemaal kunt gebruiken. Lees snel verder voor alles dat je wilt weten over het gebruik van dit wondermiddel en waar je op moet letten bij appelazijn kopen.
Appelazijn, wordt ook wel appelciderazijn of appelcider genoemd. Het gaat hierbij in alle gevallen om het sap dat wordt gehaald uit de pulp van gepureerde appels.
Appelazijn is:
De voordelen van azijn werden al in de oudheid ontdekt. Zo werd het gebruikt als smaakmaker en bewaarmiddel voor een langere houdbaarheid van levensmiddelen. Door het lange fermentatieproces is appelazijn namelijk rijk aan bioactieve componenten, waardoor appelazijn vele gunstige eigenschappen krijgt.
Je hebt vast wel eens gelezen dat je appelazijn kunt drinken. Wij raden je aan om altijd advies te vragen aan een gekwalificeerde gezondheidsprofessional voordat je overweegt appelazijn te gaan drinken. Het is namelijk niet voor iedereen geschikt en kan het zelfs ongewenste bijwerkingen geven.
Direct een fles appelazijn aan je mond zetten? Nee, dit is geen goed idee. Je moet het sap sowieso nooit zomaar eten of drinken maar altijd verdunnen met water of op een andere manier in voeding verwerken.
Appelazijn is zuur waardoor overmatig gebruik voor vervelende bijwerkingen kan zorgen. Ieders lichaam werkt weer anders, dus ook het antwoord op de vraag ‘hoeveel appelazijn per dag drinken’, verschilt per persoon. Een goede richtlijn is ongeveer twee eetlepels met ongeveer 200 milliliter water per dag. Het beste drink je dit in de ochtend of voor de maaltijd. Je kunt ook beginnen met 1 eetlepel per dag en dit langzaam uitbreiden om te kijken hoe je lichaam erop reageert.
Bovendien zul je bij de eerste keer appelazijn drinken niet bepaald genieten van de smaak. Dit kun je vergelijken met wijn of bier; je moet er eerst aan wennen voordat je het lekker gaat vinden. Daarbij is appelazijn ontzettend zuur en daar wordt je gebit niet blij van. Gebruik daarom altijd een rietje als je het drinkt.
Zoals we eerder al noemden staat appelazijn bekend om de veelzijdige toepassingen. Laten we snel kijken waar je de voordelen van appelazijn allemaal voor kunt gebruiken.
Naast het drinken en als toevoeging aan dressings, marinades en andere gerechten, kun je appelazijn ook voor onderstaande toepassingen gebruiken. Voor de meeste toepassingen gebruik je het beste een mengsel van 50/50 appelazijn en water.
Appelazijn is een natuurlijk conserveermiddel waarin je groenten en fruit kunt klaarmaken. Het is hierdoor langer houdbaar en verkleurt bijvoorbeeld minder snel bruin.
Van appelazijn kun je een natuurlijke reiniger maken voor het schoonmaken van huishoudelijke oppervlakken. Gebruik het bijvoorbeeld voor de keuken. Wist je dat je ook kunt schoonmaken met baking soda?
Heb je geen wasverzachter in huis? Geen probleem wanneer je appelazijn in je keukenkastje hebt staan. Het maakt je was namelijk fris en zacht. Ook voor het schoonmaken van je wasmachine is dit ideaal. Je hebt hiervoor dan helemaal geen dure onderhoudsproducten meer nodig.
Een toepassing waarvoor onze voorouders appelazijn al met succes gebruikten; als natuurlijke manier om de lucht te reinigen. Spray hiervoor eenvoudig een mengsel met water in de lucht of doe een scheutje in een schaaltje en plaats dit in de ruimte.
Appelazijn werkt ook goed als natuurlijk afwasmiddel. Voor ouderwets met de hand of als middel in de vaatwasser. Meng hiervoor een half kopje appelazijn met 1 kopje water.
Eventuele schadelijke bestrijdingsmiddelen was je zoveel mogelijk weg van niet-poreuze groenten en fruit. Gebruik hiervoor een appelazijn mengsel van ongeveer 1 op 10. Je kunt de producten ook een klein kwartiertje weken in water met een beetje baking soda.
Je hebt keuze uit verschillende soorten appelazijn, zoals heldere en natuurtroebel appelazijn. In troebele variant zitten de meeste vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen. Een heldere appelazijn is daarentegen bewerkt en gezeefd. Door dit proces kunnen voedingsstoffen verloren gaan. Deze appelazijn kun je natuurlijk wel goed gebruiken voor in huis. Wanneer je kiest voor biologisch appelazijn kun je ervan uitgaan dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige bewerkingsprocessen. Naast appelazijn als drank kun je ook kiezen voor een appelazijn extract in tablet- of capsulevorm.
Wanneer je op zoek bent naar appelazijn, dan kom je ook “de moeder” als term tegen. Dit is een aminozuur gebaseerde stof, die voorkomt in onbewerkte, ongefilterde azijn. Dit geeft je azijn de beste kwaliteit! Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Apple cider vinegar van Bragg of Rawsome Appelazijn with the mother.
Appelazijn uit de supermarkt is doorgaans gepasteuriseerd en gefilterd. Wanneer je appelazijn wilt om te drinken of voor gebruik op de huid, kies je dus het beste voor pure, ongepasteuriseerde, rauwe en ongefilterde appelazijn met “de moeder”.
Tot slot; voor de doe-het-zelvers onder ons, wist je dat je ook appelazijn zelf kunt maken?