Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Goedkoop, makkelijk en lekker - orzo is ‘je van het’. Je weekmenu is dan ook niet compleet zonder dat er - minimaal één keer - een orzo salade op tafel komt. Zeker in de zomer, want een koude orzo salade is de perfecte begeleider van een barbecue of picknick. Omdat we zo dol zijn op orzo, presenteren we 3 orzo salade recepten: een Griekse, Italiaanse en Tex-Mex variant. Ga er maar even goed voor zitten, want ze zijn alle drie absurd lekker!
Geïnspireerd op de Griekse boerensalade, wordt deze orzo salade met feta ongetwijfeld de lieveling van liefhebbers van Griekse (eet)gewoontes. Is het niet omdat orzo - onder de naam kritharaki - al in de Griekse oudheid werd gegeten, dan wel omdat dit orzo recept perfect is om te delen met vrienden en familie. Begeleid door souvlaki en tzatziki (en een glaasje ouzo, voor de liefhebber) smaakt deze Griekse orzo salade op z’n best.
Ingrediënten - 4 personen
Bereidingswijze
1. Kook de orzo in ruim gezouten water al dente. Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
2. Meng vervolgens ingrediënten voor de dressing (behalve de olijfolie) in een kom en klop de olie er langzaam doorheen tot de dressing emulgeert.
3. Meng in een grote schaal de gekookte orzo met de gesneden komkommer, tomaatjes, rode ui, olijven en peterselie. Voeg de dressing toe en roer goed door.
4. Spatel tot slot de verkruimelde feta door de Griekse orzo salade. Breng eventueel op smaak met extra zout, peper en citroensap.
Italiaanse eenvoud, smaak, passie en traditie komen samen in deze orzo salade met pesto en mozzarella. Geen ellenlange ingrediëntenlijst of ingewikkelde kooktechnieken, maar de focus op (verse) ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Een bijkomend voordeel voor de meal preppers onder ons: het bewaren van deze orzo salade komt de smaak alleen maar ten goede.
Ingrediënten - 4 personen
Bereidingswijze
1. Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de orzo in 8 minuten al dente. Giet de orzo af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
2. Maak de dressing door de pesto en rodewijnazijn tot een gladde saus te mengen.
3. Neem een grote kom en meng daarin de afgekoelde orzo, gehalveerde tomaatjes en kikkererwten. Schenk de dressing erbij en roer deze goed door.
4. Voeg de mozzarella, gehakte basilicum, geroosterde pijnboompitten en rucola toe. Schep alles tot slot voorzichtig door elkaar en breng de Italiaanse orzo salade eventueel op smaak met peper en zout.
Het gebruik van orzo in een Mexicaans recept is allesbehalve authentiek. Maar in een Tex-Mex gerecht moet het kunnen, nietwaar? Wij zijn in elk geval lyrisch over deze orzo salade met kip, peulvruchten, cheddar kaas, avocado en jalapeño. En niet alleen omdat ‘ie ontzettend lekker is. Deze orzo salade bevat koolhydraten, eiwitten én vetten. Precies: een uitgebalanceerde, volwaardige maaltijd!
Ingrediënten - 4 personen
Waar de één orzo beschouwt als rijst, ziet de ander orzo als pasta. We begrijpen dat je de kluts volledig kwijt bent. Daarom geven wij, voor eens voor altijd, antwoord op de vraag: wat is orzo nou écht? Orzo is een pastasoort gemaakt van harde tarwe en lijkt op rijst. Er bestaat echter ook glutenvrije orzo op basis van mais. Orzo komt oorspronkelijk uit Italië en Griekenland, waar het respectievelijk risoni en kritharaki wordt genoemd. Vandaag de dag wordt orzo echter in veel landen gegeten.
Orzo koken is - net als het koken van pasta - super makkelijk. Bij het koken van orzo voor een salade wil je dat de pasta niet te zacht wordt. Kook orzo daarom al dente, ofwel beetgaar. Ga hiervoor uit van een kooktijd van 8 minuten. Giet de beetgare orzo direct af en spoel af onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Laat de orzo goed uitlekken en meng eventueel met een beetje olijfolie om te voorkomen dat de orzo aan elkaar blijft plakken.
Een portie orzo voor een persoon hangt af van de persoonlijke eetlust en de maaltijd. De ervaring leert dat 60 tot 75 gram ongekookte orzo per persoon voldoende is voor een bijgerecht of lunch. Reken voor een hoofdmaaltijd 80 tot 100 gram droge orzo per persoon.
Orzo salade meal preppen, of heb je restjes? Doe de orzo salade in een goed afsluitbaar bakje en zet dit in de koelkast. Op deze manier kun je een salade met orzo 2 tot 3 dagen bewaren.
Een voedingsmiddel is nooit per definitie gezond of ongezond. Dit geldt ook voor orzo. Of orzo gezond of ongezond is, hangt af van de huidige gezondheid en de hoeveelheid orzo die wordt gegeten. Over het algemeen bevat volkoren orzo meer vezels, vitaminen en mineralen dan orzo van wit meel. Daarom behoort orzo tot de groep goede koolhydraten.
Deze 3 verrukkelijke orzo recepten beginnen bij het doen van de boodschappen. Gelukkig hoef je voor orzo de deur niet uit. Biologische orzo van de hoogste kwaliteit is namelijk gewoon verkrijgbaar in de webshop van Superfoodstore!
Meer recepten ontdekken?
Wat dacht je van: Japanse salade met garnalen en avocado: snel & lekker
Of: Couscoussalade met feta