Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Moringa poeder (Moringa powder), je hebt er misschien wel eens van gehoord. Gemaakt van de bladeren van de ‘wonderboom’ met een uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Hier lees je alles wat je wilt weten over moringapoeder.
Moringa poeder wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de gelijknamige boom. De bijnaam ‘wonderboom’ komt niet alleen door de nutriënten die het bevat; het is ook nog eens een van de snelst groeiende bomen ter wereld. Hij kan wel een halve meter per maand groeien. De boom doet het erg goed in droge en warme omstandigheden, maar gedijt ook prima in een vochtig klimaat.
Na een half jaar kunnen de bladeren al gebruikt worden om te eten of voor het drogen om er vervolgens moringa powder van te maken. In het Westen gebruiken we dit losse poeder als toevoeging aan een drank of verwerkt in een handige capsule. Moringa kopen? Dit zijn de moringa poeder voordelen!
Is moringa poeder voedzaam? Absoluut! Het grootste pluspunt van Moringa poeder is namelijk de zeer hoge nutriëntendichtheid. De moringa voordelen voor de gezondheid hebben er zelfs voor gezorgd dat de boom ingezet wordt bij projecten tegen honger en ondervoeding.
In de Ayurvedische geneeskunde worden de voordelen van de boom gebruikt voor het balanceren van de dosha’s Vata, Pitta en Kapha. Lees hier meer over Ayurveda supplementen per type.
Moringa kan met recht een superfood genoemd worden. De bladeren, waarvan moringapoeder wordt gemaakt, bevatten een hoog gehalte aan onder andere eiwitten, vitamines en mineralen. Zo zou Moringa bijvoorbeeld 10 keer meer vitamine A bevatten dan wortels, 7 keer meer vitamine C dan sinaasappels, 17 keer meer calcium dan melk, 15 keer meer kalium dan bananen.[i]
Moringa poeder voedingswaarde:
De precieze voedingswaarde van moringapoeder hangt af van de herkomst en bodemkwaliteit. Deze voedingsstoffen vind je in ieder geval allemaal terug in moringa bladeren:
Moringa is vooral bekend vanwege de ondersteunende werking om de bloedsuikerspiegel op normaal niveau te houden.[ii]
Door de hoge voedingswaarde is moringapoeder een mooie natuurlijke aanvulling. Natuurlijk is een bewuste levensstijl en evenwichtige voeding altijd het aller belangrijkste.
Een ander voordeel is dat Moringa powder zich heel goed laat mengen in verse fruitsappen of een smoothie. Je kunt ook zelf heel makkelijk een shake maken door een lepel moringapoeder toe te voegen aan 300 ml rijst- of sojadrink.
De bladeren van de wonderboom zijn trouwens ook geschikt voor het zetten van lekkere thee. Het smaakt kruidig en lichtzoet tegelijk, dus je hebt geen zoetstoffen nodig. De thee is wel minder sterk dan moringapoeder, maar het geeft je wel een heerlijke oppepper. Moringa powder is daarmee een ideale koffie vervanger als alternatief voor je dagelijkse ‘bakkie’ in de ochtend.
Moringa poeder is een duurzaam product, vooral als je het vergelijkt met sommige andere superfoods. Dit komt voornamelijk doordat de boom zo makkelijk en snel groeit. Hij kan op plekken staan waar dit voor andere gewassen lastig is en houdt zich goed bij extreme hitte, droogte of een slechte bodem. Daarbij kunnen alle delen van de boom worden gebruikt; van de bladeren en bloemen tot de wortels, zaden en schors. Een ander voordeel is dat een stofje uit de wonderboom water op een duurzame en goedkope manier kan zuiveren[iii].
Voor de meest duurzame keus én optimaal gebruik van de voordelen, kies je het beste voor Moringa poeder van hoogwaardige kwaliteit uit biologische landbouw. Voorbeelden van biologische merken biologische van Moringa Powder zijn onder andere Purasana, Hanoju of Mattisson.
*De genoemde gezondheidsclaims zijn goedgekeurd door de EFSA.
**Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
[i] Rockwood J. L., Anderson B. G., Casamatta D. A. Potential uses of Moringa oleifera and an examination of antibiotic efficacy conferred by M. oleifera seed and leaf extracts using crude extraction techniques available to under-served indigenous populations. International Journal of Phytothearpy Research. 2013;3(2):61–71.
[ii] C.O. Edoga, O.O. Njoku, E.N. Amadi, J.J. Okeke, Blood sugar lowering effect of moringa oleifera Lam ; in albino rats, International Journal of Science and Technology, Volume 3 n°1, January 2013
[iii] Langmuir 2012, 28, 4, 2262–2268 Publication Date:November 30, 2011
https://doi.org/10.1021/la2038262 Copyright © 2011 American Chemical Society