Maca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas dat behoort tot de kruisbloemenfamilie. Dit maakt het verwant aan onder andere broccoli, bloemkool en boerenkool. De maca groeit op zo’n 4000 meter hoogte in het Peruaanse Andesgebergte en wordt ook wel ‘Peruaanse Ginseng’ genoemd. Het belangrijkste eetbare deel van de maca plant is de wortel, deze groeit volledig ondergronds. De wortel van de maca wordt al eeuwenlang gebruikt door de inheemse bevolking in allerlei gerechten en is populair door zijn nootachtige smaak en vermeende geneeskrachtige eigenschappen. De wortel komt voor in verschillende kleuren, zoals wit, rood, paars en zwart. Lees meer...
De wortel zit van nature vol met ijzer en jodium. IJzer en jodium helpen de aanmaak van gezonde cellen en de grote doses kalium helpen de spijsvertering. Maca is ook rijk aan calcium, aminozuren, vitaminen en mineralen. Het is een bron van koolhydraten, bevat weinig vet en redelijk wat vezels.
Er worden tal van positieve eigenschappen toegeschreven aan het gebruik van maca. Er wordt gezegd dat maca de sportieve prestaties verbetert door een positieve invloed op je spieropbouw en de conditie. Ook zou maca het libido en de vruchtbaarheid verbeteren. Over het gebruik van maca wordt ook gezegd dat het reumatische klachten kan verminderen. Daarnaast zou het helpen om stress- en angstklachten te verlichten. De maca wordt ook wel een ‘wonderknol’ genoemd. Deze veronderstelde gezondheidsclaims zijn echter nog niet voldoende bewezen door studies en onderzoek.
Maca heeft een aardse, nootachtige smaak. Het poeder kan in allerlei verschillende soorten recepten worden verwerkt. Vooral als ingrediënt in smoothies en topping op yoghurt is maca erg populair. Het wordt wel aanbevolen om maca niet te verwarmen (bij het bakken of tijdens het koken) omdat het daardoor een deel van zijn voedingswaarde kan verliezen.
Het Voedingscentrum zegt over de positieve effecten van superfoods dat de “geclaimde gezondheidseffecten over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd”.
Het is in ieder geval goed om te onthouden dat er niet één voedingsmiddel is dat alle essentiële voedingsstoffen levert die het lichaam nodig heeft, en dat een gevarieerd eetpatroon de beste manier is om de belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.
Sommige mensen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van maca als supplement. Als u last heeft van een schildklieraandoening is het niet verstandig om te veel kruisbloemige groenten (waar de maca er één van is) te consumeren. Deze groentenfamilie bevat namelijk stoffen die bekend staan als goitrogenen, die de normale werking van de schildklier kunnen verstoren. Ook adviseren wij dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, met hun arts overleggen voordat ze maca gebruiken.
Superfoodstore heeft een ontzettend breed assortiment maca supplementen. Op onze website vindt u maca in Vcaps (vegetarische capsules), tabletten, vloeisof of poeder. Welke soort maca het beste bij u past, is afhankelijk van uw gewenste toepassing. Ons aanbod is geselecteerd op kwalitatieve ingrediënten van wilde of biologische oorsprong. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice.