Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Producten die onmisbaar zijn, lang houdbaar en verantwoord, hiermee heb je altijd de basis al in huis. Je hoeft alleen nog naar de winkel voor je verse producten. Zo eet je altijd lekker en verantwoord, ook bij tijdgebrek.
Een goed gevulde voorraadkast is het halve werk. Het geeft een fijn gevoel dat de rijst, tomatenpuree, tonijn, kruiden, soja en sesamzaadjes al in huis zijn en dat je, als het moet, een volledige maaltijd in elkaar kunt zetten. Pasta met passata, gedroogde basilicum en eventueel nog iets uit de vriezer of je hoeft alleen nog naar de winkel voor verse groenten bij je rijstgerecht. Vooral na een werkdag scheelt dit enorm in tijd en energie. Zo eet je toch lekker en verantwoord. Welke producten zijn onmisbaar?
Met volkoren pasta, zilvervliesrijst of een andere graansoort zoals quinoa, couscous of bulgur heb je altijd een voedzame basis in huis. Kijk ook eens naar wraps, lasagnebladen of noodles.
Olie om mee te bakken en braden of dressings mee te maken. Olijfolie extra vierge is niet meer weg te denken uit de keuken, net als wijnazijn of balsamico. Welke producten zijn een must om altijd in huis te hebben?
Extra vierge olijfolie voor koud gebruik.
Olie om mee te bakken, bijvoorbeeld zonnebloemolie.
Azijn zoals wijnazijn, balsamico of rijstazijn. Kijk ook eens naar appelazijn, behalve dressings kun je er ook schadelijke bestrijdingsmiddelen van groente en fruit mee wegwassen.
Baking soda om beslag of deeg luchtiger te maken en te laten rijzen. Ook hier kun je mee schoonmaken.
Lees meer over het gebruik van olie in de keuken en de voordelen van appelazijn
Onmisbare smaakmakers, zeer lang houdbaar en ook beschikken bepaalde kruiden of combinaties over bepaalde eigenschappen. Welke kruiden en specerijen zijn onmisbaar in de keuken?
Zwarte peper, uit de molen natuurlijk, lekker en smaakvol.
Zout, ook uit de molen. Wees wel spaarzaam.
Paprika, een echte basisspecerij in de Nederlandse keuken.
Gedroogde kruiden zoals oregano, Italiaanse kruiden en basilicum doen het altijd goed in salades, op een sandwich of in pastagerechten.
Krachtige specerijen zoals knoflookpoeder, kruidnagel, laurierblaadjes, komijn, knoflookpoeder, kurkuma en koriander.
Bouillonblokjes of poeder.
Op deze lijst zul je ongetwijfeld aanvullingen hebben met andere favoriete kruiden en specerijen!
Sausjes, soja, boemboes, kokosmelk en andere ingrediënten die je gerechten smaakvoller en smeuïger maken. Altijd handig om op voorraad te hebben voor de meer exotische gerechten die je op tafel zet.
Sojasaus, ketjap of oestersaus voor Oosterse gerechten.
Kokosmelk als basis voor Aziatische en Caribische gerechten.
Mosterd voor een typisch Franse vinaigrette bijvoorbeeld.
Mayonaise bij regelmatig gebruik, bijvoorbeeld voor een sandwich of dressing.
Ook tahin is een veelzijdig ingrediënt.
Sambal als je van pittig houdt.
Passata, gepelde tomaten, gezeefde tomaten, zongedroogde tomaten, tomatenpuree; eigenlijk biedt alles met tomaten uit blik, een potje of pakje veel mogelijkheden. Denk aan pastasaus, saus bij een visgerecht of een salade met zongedroogde tomaten.
Sommige groentesoorten smaken echt alleen lekker als je ze vers koopt. Andere soorten kun je prima eten uit blik, een potje of de diepvries. Peulvruchten uit blik doen het sowieso goed, vooral voor vegetariërs vaak een welkome vervanger voor vlees.
Maïs, bietjes, sperzieboontjes en erwten.
Linzen, kidneybonen en kikkererwten.
Denk verder aan olijven en kappertjes.
Ook rood fruit is erg handig uit de diepvries, omdat het vers vrij snel verpietert.
Je hoeft zeker niet alleen verse vis van de visboer te eten. Vis uit blik is een prima alternatief, lang houdbaar en ook een stuk voordeliger. Verwerkt in een rijstgerecht, salade of pastagerecht; vis uit blik biedt veel mogelijkheden.
Ansjovis als smaakmaker in dressings en sauzen.
Zalm, lekker voor een pastasaus met roomsaus en dille.
Sardines, lekker met citroen, knoflook en olijfolie als bijgerecht.
Tonijn, bijvoorbeeld in salade niçoise of op toast met mayo en kappertjes.
Kortom, veel conserven vormen een prima aanvulling op je voorraadkast!
Naast een verantwoorde snack zijn noten, zaden en pitten een ware toevoeging voor veel gerechten, denk aan sesamzaadjes in Oosterse maaltijden of pijnboompitjes in salades. Welke zaden en noten zijn slim om in huis te hebben?
Sesamzaad, veel gebruikt in Oosterse rijstgerechten.
Pijnboompitten en zonnebloempitten, altijd lekker in salades.
Pinda’s (eigenlijk peulvrucht), gemengde noten en amandelen zijn relatief goedkoop en een verantwoord tussendoortje.
Lijnzaad en chiazaad, bijvoorbeeld in een schaaltje yoghurt met fruit.
Altijd handig om op voorraad te hebben zijn bloem en diverse soorten meel zoals speltmeel, amandelmeel, roggemeel en kikkererwtenmeel, maar ook havermout. Behalve voor het ontbijt kun je havermout inzetten voor diverse bakrecepten.
Van verse ingrediënten die je vaak gebruikt kun je een kleine voorraad aanleggen in je koelkast, denk aan smaakmakers zoals knoflookbollen, een netje uien en verse gember. Eventueel nog wat pakjes feta en mozzarella of andere producten die je regelmatig gebruikt.
Met deze lijst kun je ongetwijfeld uit de voeten. Maak de lekkerste gerechten, bijvoorbeeld een verse groentesalade met olijfolie, azijn, zaden en oregano of een wokgerecht met rijst, soja en verse groente, gember en knoflook. Trek in pasta? Neem een blik gezeefde tomaten, Italiaanse kruiden en olijfolie. Alleen nog even naar de winkel voor Parmezaanse kaas en salade en genieten maar!
Eet smakelijk!