Als je van bakken houdt dan heb je waarschijnlijk wel eens meel gebruikt. Met meel kan je heel veel gezonde maar ook lekkere baksels maken. Door de vele soorten is het soms toch lastig om een keuze te maken. Wij helpen je graag om een keuze te maken door wat meer informatie te geven over ons aanbod. Lees meer...
Door het malen van graansoorten zoals tarwe, maïs en boekweit maken wij meel. Tijdens het malen van de graansoorten zeeft men de zemelen er niet uit. Grote fabrieken die deze graansoorten vermalen halen de kiem vaak weg. Hierdoor komt er geen kiemolie in het meel en is het langer houdbaar. Het nadeel hiervan is dat de kiem veel voedingsstoffen bevat die je niet binnenkrijgt. Er bestaan tegenwoordig ook nog steeds korenmolen, deze molens vermalen de kiem wel mee. De meest gebruikte en voorkomende meelsoort is tarwemeel. Als men het heeft over meel dan bedoelen zij vaak ook tarwemeel.
Er is veel verwarring over dit punt en dat is begrijpelijk. Een goed voorbeeld hiervan is volkoren tarwemeel. Als je tarwe oogst en maalt zonder iets eruit te zeven heb je een volkorenmeel. Dit geldt niet alleen voor tarwe maar ook maïs of boekweit. Volkoren betekent niet dat het van tarwe moet zijn. Een meel is dus volkoren als je een graansoort in zijn geheel verwerkt.
Bloem is meel dat gezeefd is. Het zeven zorgt ervoor dat je de zemelen (het vliesje) en kiemen scheid van het meel. Hierdoor hou je zuiver en fijn bloem over, dit gebruiken mensen vaak in bakrecepten. De zemelen en kiemen bevatten veel voedingsstoffen, door dit eruit te zeven is bloem minder voedzaam dan meel.
Nu wij weten wat meel is en wat het verschil met bloem is heb je als nog erg veel keuzes. Elke soort heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Hieronder bespreken wij een aantal opties.
Tarwemeel is de meest gebruikte soort. De volkoren variant is ook erg gezond maar tarwe is niet voor iedereen weggelegd. Tarwe bevat gluten waar sommige mensen niet tegen kunnen. Daarnaast is het lastig om tarwe te verteren voor sommige mensen. Als dit voor jou niet het geval is, heb je geluk. Mocht dit niet zo zijn dan hoef je niet te treuren, er zijn genoeg alternatieven!
Amandelmeel is een vervanger voor tarwemeel. Je verkrijgt amandelmeel door amandelen te blancheren (licht te koken) en vervolgens te vermalen. Door amandelen te blancheren laat de bruin schil los waardoor het meel vaak wit is.
Amandelmeel is glutenvrij waardoor dit een goede vervanger kan zijn voor tarwemeel. Naast dat het glutenvrij is, is het ook nog eens voedzaam. Noten bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsstoffen en het meel dus ook. Amandelmeel heeft een vrij neutrale smaak als je het gebruikt om te bakken waardoor het niet alleen voedzaam is maar ook lekker. In sommige gevallen zorgt het voor een nootachtige smaak maar dit valt vaak niet op.
Kokosmeel is een goede vervanger voor tarwe en amandel variant, vooral als je allergisch bent voor noten. Deze kokos variant is glutenvrij en gezond. Men maakt dit door kokosvlees te drogen en vervolgens fijn te malen tot een fijn poeder. De kokossmaak van de meel is aanwezig en zoet van smaak. Dit kan erg lekker zijn in cake of pannenkoeken maar moet je wel rekening mee houden.
Ook boekweitmeel is glutenvrij en dus vaak een vervanger voor tarwemeel. Het is voedzaam omdat er eiwitten en mineralen bevat. De smaak van boekweit is iets waar je mogelijk aan moet wennen. De nootachtige smaak is anders maar sommige mensen vinden het lekker.
Bij Superfoodstore vind je veel verschillende soorten meel. Zo hebben wij biologische, volkoren, licht en donker meel van de hoogste kwaliteit. Als je voor 21:00 besteld, heb je morgen je bestelling in huis!