Raw food. Tegenwoordig duikt de term overal op en raw food is erg populair bij healthy foodies. Maar wat is het precies? En waarom zou je kiezen voor raw food? In deze blog vertellen we je meer over raw food en de gezonde voordelen. Zodat jij kunt ontdekken of het iets voor jou is!rawfood

Wat is raw food?

Raw food wordt ook wel ‘living food’ genoemd. Het is vers, gekiemd, gefermenteerd (goede bacteriën) of gedroogd voedsel verhit op lage temperatuur. Denk aan groente, fruit, zaden, noten en peulvruchten. Door geen of lage verhitting blijven de aanwezige enzymen, mineralen en vitaminen intact. En dat is gezond!

Wat is raw food niet?

Alles wat in de winkel als rauw wordt verkocht, is raw food. Toch? Niet helemaal. Veel voedingsmiddelen die rauw worden aangeboden, zijn eerder verhit geweest. De grens ligt ongeveer bij 45 graden. Bij verhitting van voedsel boven de 45 graden, gaan de aanwezige enzymen kapot. Enzymen zijn de stoffen die ons lichaam ondersteunen om vitaminen en mineralen uit producten beter op te nemen. Wanneer je voedsel kookt of bakt, gaan veel vitaminen en mineralen dus verloren. Zonde, toch?

Waarom is het gezond?

Zoals je hebt kunnen lezen, worden enzymen gedood wanneer je voedsel verhit boven de 45 graden. Eet je voedsel rauw, dan krijg je wél de aanwezige vitaminen, mineralen en fytonutriënten binnen. Overigens weet iedereen dat groente en fruit passen binnen een gezond eetpatroon. Naast de vitaminen en mineralen krijg je met groenten en fruit vezels binnen en dat is weer goed voor je darmen. Eet je rauw en puur, dan merk je ongetwijfeld dat je meer energie krijgt. Daarnaast kan raw food bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een mooie huid, gewichtsverlies én een goed geheugen. En omdat je bij een raw food ‘dieet’ weinig of geen dierlijke producten eet, is dat ook nog eens beter voor dier en milieu!

Waar moet je op letten bij het eten van raw food?

Kies je voor raw food, dan eet je dus sowieso veel groente en fruit. Good for you! Maar zorg er dan wel voor dat je ook andere onmisbare voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk aan eiwitten, calcium, ijzer en vitamine B12. Dat kun je doen door veel van producten te eten die rijk zijn aan die vitaminen en mineralen. Voor voldoende (plantaardige) eiwitten kies je voor groenten als asperges en bloemkool, noten en zaden. Groene bladgroenten, kiemen, zeewier, amandelen en sesamzaden zitten vol met calcium. Plantaardige ijzerbronnen zijn cashewnoten, abrikozen, spinazie en lijnzaad. Mocht je twijfelen of je wel voldoende hebt binnen gekregen, dan kun je deze belangrijke stoffen ook als aanvulling nemen in de vorm van voedingssupplementen.

Is rauw iets voor jou?

Of je volledig rauw wilt eten, of bijvoorbeeld de 80-20% regel aanhangt, mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Zie raw food vooral niet als een dieet, maar als aanvulling op een bewuste en gezonde leefstijl. En het leuke is dat je er in de keuken ontzettend creatief van wordt. Want er valt genoeg te experimenteren met raw food!

Eet jij raw food en wat maak je dan het liefst? Of ga je het een keer proberen? Deel het in een reactie hieronder.