Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. De massale consumptie van vlees, zuivel en vis heeft een negatieve impact op mens, dier en ons klimaat. Wat zijn de voordelen wanneer je minder vlees eet, oftewel een flexitarisch eetpatroon. En als je daarvoor kiest, hoe doe je dat dan?
Deze week is het de Nationale Week zonder vlees (& zuivel). Wij laten je de voordelen zien van minder vlees eten. Zonder het risico van een tekort aan belangrijke vitamines, mineralen en vetzuren.
We kunnen onze ogen niet langer sluiten hoe het grootste gedeelte van de vee-industrie omgaat met dieren die wij willen ‘gebruiken’ voor onder andere op ons bord. Dit kan en moet wat ons betreft anders. Jij als consument kan hierin een groot verschil maken door jouw voedingskeuzes. Waaronder minder vlees eten.
Milieu impact
Niet alleen de viervoeters hebben te lijden onder onze massaconsumptie van vlees & zuivel. Door minder vlees en zuivel te eten, verklein je ook jouw milieuafdruk. Het gaat hierbij om watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Laten we eens kijken wat je zou besparen als je het volhoudt één week geen vlees en zuivel te eten*:
*Deze berekeningen zijn gedaan voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door Wageningen University & Research, op basis van het Rapport milieu-impact van Nederlandse voeding. Daarvoor zijn de besparingscijfers gebruikt van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) van het RIVM.
Kun je dan beter nooit meer vlees, vis of zuivel eten? Dat is de vraag; want ook vervangers hebben een milieu-impact, welke nog regelmatig ter discussie staat. Het belangrijkste is vooral dat je bewuste keuzes maakt! Zoals een biologisch voedingspatroon waarbij je vlees en zuivel afwisselt met vegetarische en plantaardige alternatieven. Let hierbij ook altijd op de herkomst van je producten en aanwezige milieukeurmerken.
Het milieu en klimaat is niet de enige drijfveer om minder vlees te eten. Ook voor je gezondheid is het beter. Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, vitamine B & ijzer en kan daarmee bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar vooral als je te veel vlees eet, kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Daarnaast brengt de vleesindustrie gevaren voor de volksgezondheid in het algemeen. Van het bevorderen van gevaarlijke virussen, tot een bijdrage aan honger in derdewereldlanden.
Gezondheidsvoordelen vegetarisch eten
Wanneer we het hebben over lichamelijke voordelen voor de gezondheid gaat dit met name over bewerkt vlees en rood vlees. Bij bewerkt vlees worden methodes en ingrediënten gebruikt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden. Zoals gerookt of gedroogd vlees en het toevoegen van zout en (synthetische) conserveringsmiddelen.
Bij rood vlees denk je waarschijnlijk als eerste aan je rare of medium biefstuk. Maar het gaat hierbij niet per definitie om vlees dat rood is van kleur, ook rund, varken, schaap en geit vallen hieronder. Wit vlees komt van gevogelte zoals kip en kalkoen.
Volgens het Voedingscentrum hangt het (teveel) eten van rood- en bewerkt vlees samen met een:
Tenslotte worden steeds vaker andere nadelen in verband gebracht met de consumptie van vlees & zuivel. Zoals een hogere kans op obesitas, huidproblemen en zelfs depressie.
Een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon zou je helpen bij een langer, fitter én gelukkiger leven. Mits je natuurlijk zorgt voor voldoende en gezonde vervangers van vlees, vis en zuivel.
Supplementen kunnen in sommige gevallen een goede aanvulling zijn op een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Lees ook: voedingssupplementen voor vegetariërs en veganisten.
Het minder of niet eten van vlees is makkelijker dan je misschien denkt. Ook zonder eet je namelijk volgens de schijf van vijf. Hier zetten we een paar goede vervangers van vlees voor je op een rij:
Eieren
Ei is natuurlijk nog steeds een dierlijke bron van eiwit. Maar omdat het een goede vleesvervanger is, vinden we dat die wel in het rijtje thuishoort. Naast veel eiwit bevatten eieren ijzer, vitamine A, B1 en vitamine B12. Let er vooral op dat de eieren van verantwoorde en biologische bron komen. Misschien kun je zelfs wel verse eieren bij kippen in de buurt halen. Of nog leuker, je eigen kippen in de tuin :).
Peulvruchten
Niet alleen een goede vervanger van vlees; peulvruchten zitten ook nog eens vol andere gezonde voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan eiwitten, B-vitamines, ijzer en calcium. Deze laatste is vooral een belangrijk mineraal wanneer je veganistisch bent en dus ook geen zuivel neemt. Gezonde peulvruchten als vleesvervanger zijn bonen, kikkererwten en linzen.
Noten, zaden en pitten
Ook noten, zaden en pitten zijn goede vleesvervangers. Deze bevatten minder eiwit maar wel voldoende ijzer en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet, dat een positief effect heeft op je cholesterolgehalte. Voor je gezondheid kies je het beste voor ongebrande en ongezouten noten.
Tip: heb jij meer eiwitten nodig, bijvoorbeeld omdat je veel sport, dan kan aanvulling een goede keuze zijn. Voeg hiervoor eenvoudig een beetje eiwitpoeder aan je voeding of shake.
Ook producten zoals tofu en tempé zijn goede vegetarische keuzes. Wanneer je kiest voor kant-en-klare vleesvervangers let dan vooral op voldoende eiwitten, eventueel toegevoegde vitamine B12 en ijzer - maar ook of er niet te veel zout in zit.
Wanneer je veganist bent en dus helemaal geen dierlijke producten eet, kun je dranken zoals koe- en geitenmelk bijvoorbeeld vervangen met (biologische) plantaardige drinks. Voor de aanvulling van je benodigde omega-3 vetzuren die vooral in vette vis zitten, kun je kiezen voor een visolie supplement.
Doe jij mee met Nationale Week zonder vlees? De beste ingrediënten voor al je biologische natuurvoeding koop je natuurlijk online & voordelig bij Superfoodstore!