Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Bananenbrood: onze all-time favourite gezonde snack. Heerlijk, gezond, voedzaam (eiwitrijk), eenvoudig en vooral een ideale snack voor elk moment. Zo is bananenbrood leuk als gezonde lekkernij voor visite en handig om mee te nemen als ontbijt of tussendoortje. Bijvoorbeeld tijdens een drukke werkdag én een voedzame pré- of post-workout snack. Nom, nom, nom! Volg Evi’s eiwitrijke bananenbrood recept en varieer eindeloos met onze variatietips. Probeer het zelf maar eens! Wedden dat je niet meer zonder wilt? Wij geven je het beste bananenbrood recept.
Wist je dat het niet eens nodig is om suiker, boter of smaakstoffen toe te voegen? Wij garanderen je dat dit bananenbrood lekker is van zichzelf. De bananen en overige ingrediënten zorgen er namelijk voor dat het brood zoet en smeuïg genoeg is.
Ideaal om (extra) eiwitten binnen te krijgen
Wil jij meer eiwitten binnenkrijgen? Dan is dit eiwitrijke bananenbrood recept ideaal! Door een beetje eiwitpoeder toe te voegen aan je bananenbrood maak je jouw ontbijt, tussendoortje, pre- of post-workout snack eiwitrijk. Je lichaam zal je dankbaar zijn na het eten van deze snack!
Benodigdheden bananenbrood
Ingrediënten bananenbrood
Oneindig variëren met deze variatietips
Niet zo’n fan van dadels of walnoten? No worries! Het leuke aan bananenbrood is dat je eindeloos kunt variëren. Wat dacht je van andere noten, cranberries, gojibessen of rozijnen? Of ga voor een hele andere smaak met pure chocoladestukjes, cacaonibs, kokossnippers of speculaaskruiden. Je kunt ook variëren met de basis ingrediënten. Kies bijvoorbeeld voor amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel in plaats van havermout of maak er een combinatie van. Liever geen ei? Je kunt ze gerust weglaten. De bananen zorgen dat het brood bindt.
1. Verwarm de oven voor op 175° C.
2. Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet hem goed in.
3. Prak 3 bananen in een kom met een vork of stamper. Hoe rijper, hoe zoeter het bananenbrood. Zorg dus dat je rijpe bananen in huis hebt.
4. Voeg de havermout, eiwitpoeder, eieren en baking soda toe en roer goed tot een mengsel. Wij gebruiken proteïnepoeder neutraal plus van Bonusan, maar je kunt ook kiezen voor een (vegan) eiwitpoeder zoals rijst eiwit.
5. Voeg de (plantaardige) melk toe. Hoe meer je toevoegt, hoe smeuïger het bananenbrood wordt.
6. Maak op smaak met zout en kaneel naar wens. Tip: speculaaskruiden zijn ook heerlijk om toe te voegen. Houd je van zoet? Voeg dan 1 tot 2 tl honing toe. Roer het geheel. Zodra het goed gemengd is, is het voldoende.
7. Voeg als laatste de overige ingrediënten toe. In dit geval de stukjes walnoot, dadels en rood fruit (diepvriesfruit is prima) en roer om. Varieer met ingrediënten naar wens. Check hierboven onze variatietips.
8. Giet het beslag in de cakevorm. Snijd een banaan in de lengte doormidden en top het brood af met de banaan.
9. Bak het bananenbrood in ongeveer 50 tot 60 minuten af tot een houten prikker er schoon uitkomt. Let op: wordt het bananenbrood al snel donker? Dek de bakvorm dan af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrandt of zet de temperatuur op ± 160° C.
10. Laat het 10 minuten afkoelen voordat je het uit de bakvorm haalt en laat het vervolgens (als je geduld hebt…) volledig afkoelen voordat je het in plakken snijdt. Eet smakelijk!
Tip: snijd het bananenbrood in ong. 12 plakken en vries (een deel) in. Zo heb je altijd een gezond én lekker tussendoortje in huis!
Bonustip: zo maak je hem extra luchtig
Wil je een extra luchtig bananenbrood? Splits het eiwit dan van het eigeel. Voeg het eigeel toe aan het mengsel zoals hierboven beschreven. Voeg het eiwit toe aan een andere kom en mix het tot het volledig is opgeschuimd. Houdt het eiwit apart en voeg het als laatste toe aan het beslag. Roer het voorzichtig door het beslag. Je zult merken dat het bananenbrood veel luchtiger is!
Onderstaande voedingswaarden zijn van toepassing op Evi’s bananenbrood met bovenstaande ingrediënten. De voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen.
Voedingswaarden per plak (op basis van 12 plakken)
Heb je het bananenbrood inmiddels al twee of drie keer gemaakt? Dan ken je alle stappen waarschijnlijk uit je hoofd en heb je binnen no-time een bananenbrood in de oven staan! Handig om snel gezonde tussendoortjes klaar te maken. Maar hoe bewaar je bananenbrood dan het beste? Bewaar het sowieso koel, donker, droog en afgedekt (luchtdicht).
Bananenbrood bewaren in de diepvries - ideaal voor tussendoortjes!
Houd jij van meal-preppen en wil je altijd een tussendoortje in huis hebben voor jezelf of voor visite? Dan is de vriezer je beste vriend! Tip: verpak het bananenbrood luchtdicht per 1 of 2 plakken. Zo grijp je snel een tussendoortje uit de vriezer voor in de broodtrommel van je kind of voor jezelf! Vergeet niet het bananenbrood tijdig uit de vriezer te halen of warm het op in de magnetron (30 seconden) of onder het tosti-ijzer. Het blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer als je het luchtdicht verpakt.
Bananenbrood bewaren in de koelkast
Bewaar het bananenbrood goed afgesloten in een luchtdichte trommel. Het blijft ongeveer 7 dagen goed.
Bananenbrood bewaren buiten de koelkast
Bewaar het bananenbrood goed afgesloten in een luchtdichte trommel op een koele, droge en donkere plek. Wanneer je het bananenbrood buiten de koelkast bewaard, wordt het sneller droog. Buiten de koelkast blijft het ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Controleer na een paar dagen altijd even op schimmel. Buiten de koelkast bewaren is een prima optie als je van plan bent het binnen no-time op te eten ;).
Benieuwd naar meer gezonde tussendoortjes en recepten? Ontdek onze 10 gezonde tussendoortjes voor kinderen of onze 7 heerlijke recepten met chiazaad.