Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Leve de lente! Tijd om je blender met ice crush functie van zolder te halen en ‘m het aanrecht te laten domineren. Want voorjaar betekent maar één ding: het açai bowl-seizoen is weer geopend! En om dat te vieren, hebben we het recept van onze favoriete açai bowl aller tijden uitgewerkt: een açai bowl met açai poeder, overladen met heerlijke toppings. Veel beter dan dit wordt het niet.
Een açai bowl is al meerdere jaren hét ontbijt- of lunchgerecht van menig influencer. Niet gek; de meeste açai bowls zijn plaatjes om te zien en worden geassocieerd met een bewuste leefstijl. Maar wat is een açai bowl nou eigenlijk echt? Een açai bowl is een traditioneel Braziliaanse maaltijd dat in een kom wordt geserveerd. De populariteit van de açai bowl is ontstaan eind jaren ’80 en begin jaren ’90, toen sporters en surfers in Rio de Janeiro het gerecht massaal als krachtvoer omarmden. Vanuit daar verspreidde de energierijke maaltijd naar andere delen van Brazilie en later naar Californië en Hawaï. Uiteindelijk kwam de açai bowl ook in Europa terecht. En hoe! Açai bowls zijn er in allerlei soorten en maten. Eigenlijk is er maar één ingrediënt cruciaal om als açai bowl door te mogen: açai.
Açai is een kleine, donkerpaarse bes die groeit aan de açaí-palm. De bessen groeien voornamelijk in het Braziliaanse Amazonegebied, waar ze door de bevolking worden beschouwd als nationale trots. Het uiterlijk van de açai bes stemt overeen met die van een bosbes, maar de smaak is compleet anders. Açai heeft een aardse maar fruitige smaak, met een hint van chocolade en noten. Al met al een bijzondere smaak, in de positieve zin van het woord. Ook de voedingswaarde van bes is bijzonder te noemen. Zo zijn açai bessen rijk aan vitamine A en het antioxidant vitamine C. Verder zijn ze een bron van onverzadigde vetzuren, vezels en de mineralen calcium, kalium en magnesium. Kortom: açai wordt terecht een superfood genoemd!
We noemden het al eerder: zonder açai geen açai bowl. Een açai bowl kan zowel met bevroren açai puree, ook wel açai pulp genoemd, als met açai poeder worden gemaakt.
Niets zo teleurstellend als een te vloeibare açai bowl met een waterige smaak. Om die domper te voorkomen, wordt aan açai bowl bevroren fruit toegevoegd. Bevroren fruit zorgt voor een romige, dikke consistentie en zoet de açai met natuurlijke fruitsuikers. Vaak wordt gekozen voor bevroren banaan, maar een açai bowl met bevroren mango of bevroren rood fruit is ook een succes.
Vloeistof helpt de blender een handje bij het maken van een gladde, romige açai bowl. Een klein scheutje plantaardige drink, sinaasappelsap of water is meestal al voldoende.
En açai bowl zonder toppings is als frietpatat zonder saus. Ofwel: prima te eten, maar niet ‘af’. Toppings voegen smaak, textuur en - als je het goed doet - extra voedingsstoffen toe aan een açai bowl. Geen idee waar je moet beginnen als het op het toppen van een açai bowl aankomt? Geen paniek - verderop in dit blog geven we suggesties voor lekkere açai bowl toppings.
Wil jij thuis een açai bowl maken? Dan heb je de keuze om dit te doen met bevroren açai pulp of met açai poeder. Op basis van de specifieke eigenschappen van açai pulp en poeder, kun je bepalen welke optie het best bij jou past!
Gaat jouw voorkeur uit naar açai poeder? In onze webshop zijn de beste biologische açai poeders van gerenommeerde merken verkrijgbaar!
Vers en gedroogd is açai bowl topping mateloos populair. In principe zijn alle soorten vers en gedroogd fruit geschikt, dus kies vooral wat je lekker vindt. Onze favorieten? Banaan, gele kiwi, aardbeien, frambozen, perzik, ananas, mango en bosbessen.
Een kleine hoeveelheid notenpasta of pindakaas is al voldoende om de smaak en voedingswaarde van een açai bowl naar een hoger niveau te tillen. Met amandelpasta, pistachepasta of pindakaas zit je altijd goed. Maar vergeet niet dat hazelnootpasta, cashewpasta en gemengde notenpasta ook geweldige açai bowl toppings zijn.
Noten zaden en pitten zijn voor liefhebbers van açai bowls met een bite essentieel. En dan hebben we nog niet eens genoemd dat deze toppings tjokvol voedingsstoffen zitten. Stukjes pistache, gehakte amandelen, hennepzaad, chiazaad, pompoenpitten, kokos en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De keuze is reuze!
Granola vormt als topping een verrassend contrast op de zachte, romige textuur van een açai bowl. Behalve voor de nodige crunch, zorgt granola - afhankelijk van de ingrediënten - er ook voor dat de açai bowl goed verzadigd. Kies bij voorkeur voor een vezelrijke en eiwitrijke granola zonder toegevoegde suiker, zoals deze pistache granola met pistachepasta.
Zei er iemand cacao? Jazeker! Açai en cacao zijn namelijk een match made in heaven. Cacao nibs, kleine stukjes cacaoboon, doen het dankzij hun knapperige textuur heel goed als topping. Een açai bowl bestrooien met rauw cacaopoeder is ook erg lekker. En als dit jou allemaal net een tikkeltje te ‘puur’ is, dan kun je altijd nog voor chocolade als topping gaan.
Last but not least: superfood! Want waarom zou je superfood niet toppen met nóg meer superfood? We hebben hierboven al een aantal superfoods getipt, maar er zijn er nog veel meer perfect om te gebruiken als açai bowl topping. Wat te denken van bijenpollen, gojibessen en moerbeien? Of superfood poeder, zoals lucuma poeder, matcha poeder en maca poeder?
• 1 bevroren banaan, in plakjes
• 300 gram bevroren bosbessen
• 1 eetlepel açai poeder
• 125 milliliter ongezoete amandelmelk
• Toppings: verse banaan, verse aardbeien, stukjes pistache, hennepzaad, chiazaad, cacao nibs en pistachepasta
Doe de bevroren banaan, de bevroren bosbessen, het açai poeder en de helft van de amandelmelk in een krachtige blender. Blend tot een gladde, dikke smoothie (de basis van een açai bowl.) Verloopt het blenden niet soepel? Zet de blender dan uit en voeg dan een scheutje van de resterende amandelmelk toe. Herhaal dit indien nodig.
Doe de açai bowl-basis in een kom en verdeel daar de toppings over. Heb je een voorkeur voor andere toppings dan in bovenstaand ingrediëntenlijst? Prima, leef je uit! Serveer de açai bowl direct na het toppen.