Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Bottenbouillon is terug van weggeweest! Vroeger was het al een geliefd oma’s recept voor als je ziek was. Tegenwoordig is het weer helemaal herontdekt als superfood. Ook kan het perfect worden gebruikt als aanvulling op een Paleo of Keto dieet. Oké, het vraagt wat geduld, maar wist je dat een bottenbouillon maken heel makkelijk (en voedzaam) is?
Botten zijn een rijke bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder eiwitten (aminozuren), mineralen, collageen, glutamine en glycine. Bij bottenbouillon maken, trek je letterlijk alle nutriënten uit dierlijke botten en bindweefsel. Het resultaat is een krachtige vloeistof die wordt gezien als populair superfood. Je zult daarbij zeker proeven dat een kant-en-klaar bouillonblokje niet in de buurt komt van zelfgemaakte bouillon!
Je kunt het gewoon drinken of gebruiken voor voedzame soepen en sauzen, of als toevoeging aan gerechten. Zelf bottenbouillon maken? Verderop vind je een makkelijk basisrecept.
Ja, het is absoluut een goede aanvulling op een verantwoorde levensstijl. Het is rijk aan belangrijke mineralen waaronder calcium, magnesium en fosfor. Bottenbouillon is ook voedzaam te noemen door onder andere de aanwezige eiwitten, aminozuren, collageen, glutamine en chondroitine (in kraakbeen). Het is dus duidelijk dat je met een bottenbouillon veel voedingsstoffen binnenkrijgt.
Vanaf je 25ste neemt je natuurlijke aanmaak van collageen in het lichaam af. Collageen is een geliefd beauty-ingrediënt omdat het in de huid het bindweefsel bij elkaar houdt. Het speelt dus een belangrijke rol bij de elasticiteit en stevigheid van de huid.* Maar dat is niet het enige: collageen zit ook in je spieren, botten en kraakbeen.
*Beautyclaim
Tip: Kies voor botten met bindweefsel of voeg ossenstaart, kippenklauwen, rundertong of varkenspoten toe. Daarbij: hoe langer je de vloeistof laat trekken, hoe meer smaak én collageen je zelfgemaakte bottenbouillon bevat. Geen tijd om de pan in de gaten te houden? Kies dan voor de afwisseling eens voor een supplement met collageen poeder.
Je kunt botten gebruiken van rund, kip of varken, of een combinatie hiervan. Of wanneer je geen vlees eet, kun je zelfs bouillon trekken van viskoppen en -graten. Gebruik bij voorkeur biologische botten van grasgevoerde dieren die een goed leven hebben gehad.
Roosteren: Vooraf roosteren van botten voordat ze de pan in gaan, zorgt voor een lekkere diepere smaak én extra veel gelatine in je bottenbouillon.
Gebruik appelazijn: Appelazijn helpt mineralen en andere voedingsstoffen uit de botten te halen. Dit is niet alleen voedzamer, het kookproces gaat daardoor ook iets sneller. Een van de vele voordelen van appelazijn!
Geduld wordt beloond: Gemiddeld is 12 uur trekken lang genoeg om een heel goede bouillon te maken. Je kunt er echter voor kiezen om de botten nog langer te laten pruttelen; 24 uur of zelfs tot 48 uur. Des te langer de trektijd, des te meer voedingsstoffen uiteindelijk in de bouillon zitten.
Kun je niet wachten om aan de slag te gaan?
Het duurt even, maar zelf bottenbouillon maken heeft zo zijn voordelen. Het is goedkoop en je weet precies wat erin zit. Met onderstaand recept kun jij het ook!
Het leuke: je kunt eindeloos variëren met kruiden en extra ingrediënten. Denk aan het toevoegen van kurkuma, of gember voor een pittige twist.
Voor wie geen zin heeft om urenlang te pruttelen, maar toch wil profiteren van lang getrokken botten bouillon, bestaat Bone broth. Je kunt hierbij kiezen uit grasgevoerde runderen, kip of gevogelte. Na het maken van de bouillon, op authentieke wijze, wordt de bouillon opgedroogd tot er alleen nog een poeder over is. Eén theelepel van dit poeder is ongeveer gelijk aan 100 ml bottenbouillon.
Of je nu zelf de keuken ingaat met ons basisrecept of voor gemak kiest. Je weet nu waarvoor bottenbouillon maken goed is!