Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Ben je in blijde verwachting en vraag je je af wat nu wel en niet veilig is om te eten? Veel aanstaande moeders worstelen met deze vraag. Je zoekt op het internet, maar voor je het weet, verdwaal je in een woud van tegenstrijdige informatie. Want hoe zat het ook alweer met rauwe vis? En mag je nu wel of geen drop eten? In deze blog zetten we voor jou op een rijtje wat je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap.
Als je al eerder zwanger bent geweest, heb je het misschien al gemerkt: wat toen nog prima kon, wordt nu ineens afgeraden. Dat is niet om je in verwarring te brengen! Er wordt constant nieuw onderzoek gedaan naar voeding tijdens de zwangerschap. Wat vijf jaar geleden nog als veilig werd gezien, kan nu dus geheel anders zijn.
Waarom al die voorzichtigheid? Bij zwangerschap nemen experts liever geen enkel risico. Ook al is de kans klein dat er iets misgaat, is het toch beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Negen maanden even opletten wat je eet is tenslotte een kleine moeite als het gaat om de gezondheid van je kindje!
Nu je weet waarom de adviezen soms streng zijn, laten we eens kijken wat er tijdelijk op pauze staat in je eetpatroon. Het lijkt misschien veel, maar er blijft genoeg over om van te genieten! Lees ook deze blog voor wat je wél mag eten als je zwanger bent.
Dat lekkere plakje ossenworst of die heerlijke carpaccio? Helaas, tijdens je zwangerschap kun je die beter overslaan. Rauw vlees en veel vleeswaren kunnen de bacterie Listeria of de parasiet Toxoplasma bevatten en deze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Vlees is wél veilig als je het goed verhit (boven 70°C) of minimaal twee dagen invriest bij -12°C. Dit vlees kun je in elk geval beter vermijden:
Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Hoewel vitamines heel belangrijk zijn tijdens je zwangerschap, kan te veel vitamine A juist schadelijk zijn. Kun je echt niet zonder? Beleg dan maximaal één boterham per week dun met lever. Hier zijn een aantal leverproducten met veel vitamine A:
Zin in een visje? Let dan goed op welke soort je kiest. Sommige vissen bevatten veel kwik of andere schadelijke stoffen. Daarnaast vormt rauwe vis een risico vanwege mogelijke bacteriën. Verhitte vis (boven 75°C) is wel veilig. Kies bijvoorbeeld voor gekookte, gestoomde of gebakken vis. Deze vissoorten kun je beter laten staan:
De meeste groenten zijn een superfood tijdens je zwangerschap, maar er zijn een paar uitzonderingen. Was alle groenten goed, ook voorgesneden groenten uit zakjes. Kiemgroenten mag je wel eten als je ze goed verhit. Let dus op met deze groenten:
Gerechten met rauwe eieren kunnen de Salmonella-bacterie bevatten. Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken en dat is tijdens je zwangerschap extra vervelend!. Kant-en-klare mayonaise uit de supermarkt is wél veilig. Hierin zitten vaak rauwe eieren verstopt:
Zachte en schimmelkazen die van rauwe, ongepasteuriseerde melk zijn gemaakt, kunnen de Listeria-bacterie bevatten. Op het etiket staat meestal 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk' als de kaas van rauwe melk is gemaakt. Staat er alleen 'melk'? Dan is het meestal veilig. Deze kazen zijn tijdens je zwangerschap niet verstandig:
Teveel soja kan invloed hebben op je hormoonhuishouding door de aanwezigheid van fyto-oestrogenen. Beperk je inname tot maximaal 4 porties sojadrink of -yoghurt (150 ml) per dag. Eet andere sojaproducten maximaal twee keer per week. Gebruik deze sojaproducten met mate:
De meeste kruiden kun je gewoon blijven gebruiken. Een beetje als smaakmaker in je gerecht is dus prima, maar vermijd veel kruidenthee of supplementen met deze ingrediënten. Er zijn kruiden die je beter in kleine hoeveelheden gebruikt:
Een dropje kan geen kwaad, maar houd het wel beperkt. Drop en andere producten met zoethout bevatten glycyrrhizine, wat invloed kan hebben op je bloeddruk en vochthuishouding. Eet maximaal 8 dropjes per dag. Heb je een hoge bloeddruk? Vermijd dan drop volledig of gebruik het met mate:
Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Plots kun je afkeer hebben van voedsel waar je normaal dol op bent, of juist intense trek krijgen in iets wat je nooit at. Deze 'cravings' kunnen een signaal zijn dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Luister naar deze signalen, maar check wel even of je keuzes veilig zijn.
Wees ook bewust van wat je drinkt: alcohol is een absolute no-go tijdens de zwangerschap, en beperk cafeïne tot maximaal 200 mg per dag (ongeveer 2 kopjes koffie). En als je twijfelt? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Zo geniet jij met een gerust hart van deze bijzondere tijd!
Ben je op zoek naar een supplement dat jou voorziet tijdens je zwangerschap? Dan kan Vitakruid mama de overweging waard zijn. Dit supplement bevat namelijk voedingstoffen speciaal voor zwangere vrouwen.
Lees ook: De beste supplementen als je zwanger bent & Net bevallen? Tips voor een goed herstel na de zwangerschap