Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Als je na een lange dag thuiskomt is het een hele uitdaging om een lekkere, maar voedzame maaltijd op tafel te zetten. Of toch niet? Dit couscous salade recept is een uitkomst op drukke, hectische of ik-heb-geen-zin-om-te-koken dagen. Op basis van volkoren couscous en met de immer geweldige smaakcombinatie van zoet en zout, is dit een gezonde couscoussalade met feta waar je geen genoeg van krijgt.
We verklapten al dat volkoren couscous en feta tot de ingrediënten van deze salade behoren. Maar, daarmee zijn we er natuurlijk nog lang niet. Dit zijn alle ingrediënten die deze gezonde couscoussalade met feta zo onweerstaanbaar maken:
Couscous, een van oorsprong Noord-Afrikaans product, is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Kijk maar eens naar ons gevarieerde aanbod couscous! Traditioneel wordt couscous gemaakt van durumtarwe, maar er is tegenwoordig ook couscous op basis van maïs, spelt en boekweit verkrijgbaar. In dit couscous salade recept gebruiken we volkoren couscous, die al is voorgestoomd. Dat laatste maakt van het bereiden van couscous een snel kinderspel.
Couscous bereiden kan in principe met water. Maar, als je écht lekkere couscous wilt eten, bereid je couscous met bouillonblokjes. Omdat deze couscoussalade ingrediënten bevat die van nature zout zijn, gebruiken we bouillon waar geen zout aan is toegevoegd. Hierdoor heb je meer controle over de hoeveelheid zout in het gerecht.
Jam als ingrediënt van een salade? Dat zag je waarschijnlijk niet aankomen. Maar beloof ons dat je die lepel pure abrikozenjam niet achterwege laat. Abrikozenjam gemaakt van 100% fruit geeft niet alleen een fruitige toets aan deze couscous salade; het voegt ook de nodige vitamines en antioxidanten toe.
Extra vergine olijfolie, verkregen uit de eerste koude persing van olijven, heeft in deze couscous salade verschillende functies. Zo voorkomt de olie dat de kleine tarweballetjes aan elkaar blijven plakken, geeft het de couscoussalade een volle smaak én voorziet ‘ie de salade van gezonde, enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Al met al een cruciaal ingrediënt, die extra vergine olijfolie.
Witte wijnazijn brengt de andere ingrediënten in deze couscous salade tot leven, zonder te zuur of overheersend te zijn. In deze salade gebruiken we biologische witte wijnazijn met een frisse, goed uitgebalanceerde smaak.
Romige, ziltige, en toch frisse feta is wat deze couscoussalade ‘oomph’ geeft. Verwar feta kaas overigens niet met witte kaas of saladekaas. Feta heeft een uniek karakter, te danken aan de schapenmelk (en soms geitenmelk) waarmee de kaas gemaakt wordt. Feta bevat nauwelijks lactose, waardoor de kaas ook geschikt is voor mensen met een milde lactose-intolerantie.
Amandelen verzorgen een welkome bite in deze zachte, luchtige couscoussalade. Geroosterde amandelen, om precies te zijn. Deze hebben net wat meer smaak en structuur dan ongeroosterde amandelen.
Lente-ui is van onschatbare waarde in een couscous salade. Het groene gedeelte heeft een aangename frisse, milde smaak en kan rauw aan de salade worden toegevoegd. Bovendien heeft rauwe lente-ui een knapperige textuur; fijn als tegenhanger van zachte couscous.
Verse munt geeft een frisse, aromatische smaak aan salades in het algemeen en Marokkaanse couscoussalades in het bijzonder. De heldere groene kleur die het toevoegt, is natuurlijk ook het vermelden waard.
Voedzaam couscous salade recept met feta
Hoewel couscous salade als hoofdgerecht gegeten kan worden, wordt het veelal beschouwd als onderdeel van een groter geheel. Een salade van couscous is dan ook een graag geziene gast op een barbecue, of tijdens een picknick in het park. Gegrilde kip, kebab of garnalen smaken fantastisch bij couscoussalade, maar ook falafel, gerookte zalm en tonijn uit blik kun je er prima bij serveren.
Couscoussalade is typisch zo’n gerecht waarin je los kunt gaan met kruiden en specerijen. Dat geldt zowel voor gedroogde, als voor verse exemplaren. Gedroogde kruiden en specerijen die veel in de Marokkaanse keuken worden gebruikt, zijn sowieso een match met couscous recepten. Denk hierbij aan komijn, koriander, paprikapoeder en kaneel. Mocht je geen zin hebben om zelf kruiden te mixen, neem dan een kruidenmix. Zo kun je met ras el hanout een heerlijke Marokkaanse couscoussalade maken. En gebruik je liever verse kruiden? Verse munt, peterselie en koriander smaken geweldig in couscoussalade.
Een ingrediënt noch gerecht is niet per definitie ‘gezond’ of ‘ongezond’. Voor couscoussalade is dat niet anders. Wel kun je een couscous salade maken met voedzame ingrediënten. Neem bijvoorbeeld glutenvrije mais couscous als je coeliakie hebt en vervang feta door huttenkase als je een natriumarm dieet volgt.
Een van de dingen die zo fijn zijn aan couscous salade is dat het - indien op de juiste manier bewaard - goed houdbaar is. Dat maakt couscoussalade meteen een ideaal gerecht voor de meal preppers onder ons. Hoe lang je couscous salade exact kunt bewaren, hangt af van de wijze waarop je de salade verpakt en de omgevingstemperatuur waarop je het bewaart. In een afgesloten bakje kun je couscoussalade in de koelkast maximaal 4 dagen bewaren.
Ontdek ook dit heerlijke salade recept: Herfstige quinoa salade