Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Het meeste - en minste gebruik van bestrijdingsmiddelen op groente & fruit. Jaarlijks wordt hiervan een overzicht van opgesteld door de EWG (Environmental Working Group) in Amerika:
Een handig houvast dus wanneer je bewuster boodschappen wilt doen. Want op groente & fruit worden de meeste chemische bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze pesticiden worden door telers gebruikt met als doel hun gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid. Steeds meer deskundigen maken zich zorgen over negatieve invloed hiervan op onze gezondheid. Gelukkig vind je verderop ook de vijftien ‘schoonste’ producten! We geven je ook advies over hoe je bestrijdingsmiddelen op groente & fruit kunt verwijderen.
Op steeds meer groente en fruit zijn sporen van mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen te vinden. Dat is de conclusie van het Pesticide Action Network. Ze deden hiervoor onderzoek onder bijna 100.000 stuks Europees geproduceerd groente en fruit. Vooropgesteld, vervuilde groente en fruit eten, is nog altijd gezonder dan ze helemaal niet eten.
Tip: koop deze producten waar mogelijk biologisch. Bij biologische groente en fruit worden geen chemische synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kleine kanttekening; het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen wil niet zeggen dat ze per definitie goed zijn voor ons.
Hieronder de lijst van de meest vervuilde groente en fruit, aflopend van veel naar weinig bestrijdingsmiddelen.
1. Aardbeien
2. Spinazie
3. Boerenkool
4. Perziken
5. Peren
6. Nectarines
7. Appels
8. Druiven
9. Paprika, rode peper
10. Kersen
11. Blauwe bessen
12. Sperziebonen
Rozijnen
Rozijnen vallen niet onder groente of vers fruit, maar bevatten wel veel residuen van pesticiden. Zouden ze meetellen in de lijst, dan staan ze zelfs met stip op nummer 1. Volgens onderzoek naar resten van bestrijdingsmiddelen op rozijnen, zijn deze in toenemende mate vervuild. Rozijnen kopen? Kies dan voor de biologische variant.
Hier worden we vrolijker van; groente en fruit met de minste bestrijdingsmiddelen. Deze producten bevatten over het algemeen de laagste hoeveelheid pesticiden.
1. Avocado
2. Zoete maïs
3. Ananas
4. Uien
5. Papaja
6. Erwten (bevroren)
7. Asperges
8. Honing meloen
9. Kiwi
10. Kool
11. Champignons
12. Meloen
13. Mango's
14. Watermeloen
15. Zoete aardappel
Kies, zoals eerder genoemd, waar mogelijk voor biologische groente en fruit. Houd daarbij de Dirty Dozen en Clean Fifteen in je achterhoofd. Er zijn verschillende manieren waarop je groente en fruit kan schoonmaken. Om de meeste bestrijdingsmiddelen te verwijderen kun je fruit schillen, zoals een nectarine of perzik. Een nadeel, juist in de schil zitten veel voedingsstoffen die dan ook verloren gaan. Net als bij het blancheren, kort koken van groenten. Naast pesticiden gaat hierbij bijvoorbeeld een gedeelte van de Vitamine C verloren. Gelukkig kun je groente en fruit ook op een andere manier schoonmaken!
Goed afspoelen met koud water en eventueel zachtjes afborstelen helpt. Nog beter is een zuurmengsel waarin je groente en fruit laat weken, dit haalt nog meer van de schadelijke stoffen weg. Hiervoor kun je bijvoorbeeld baking soda of appelazijn kopen. Een onderzoek toonde zelfs aan dat een 1% oplossing van baking soda in water voldoende was om 96% van de pesticiden eraf te wassen.
Hoe maak je groente en fruit schoon met baking soda of appelazijn?
Week hiervoor je groente of fruit ongeveer 15 minuten in 1 liter water met ongeveer 1 dl appelazijn of met 10 gram natriumbicarbonaat (zuiveringszout). Dit zal nog steeds niet alles weghalen, maar het is in ieder geval een stuk effectiever dan alleen water.