Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Zelf kefir maken met korrels is leuk, makkelijk en gezond. Dit heerlijke, licht gefermenteerde drankje zit boordevol goede bacteriën en gistculturen. Je leest wat je hiervoor nodig hebt en alles dat je moet weten over zelfgemaakte kefir! Zoals melkkefir van karnemelk of een plantaardige drink, zoals haverdrink of amandeldrink. En laten we ook niet vergeten: is zelf kefir maken beter?
Kefir maken in het kort:
Nodig: kefirkorrels, melk, glazen pot, zeef, lepel en keukenhanddoek.
Bereidingswijze: afspoelen, mengen met melk, pot afdekken, fermenteren en zeven.
Kefir is een gefermenteerde drank, traditioneel gemaakt van melk of water, die barst van de probiotica en prebiotica. Probiotica zijn levende bacteriën die een rol spelen in onze darmflora, terwijl prebiotica het voedsel voor deze bacteriën is.
Het woord 'kefir' komt oorspronkelijk uit de Kaukasus, waar ze de eigenschappen van dit drankje al eeuwenlang kennen. Het wordt daarom ook wel Kaukasische wijn genoemd.
Er zijn twee soorten kefir: melk- en waterkefir. Melkkefir wordt gemaakt van (koe-, geiten- of schapen)melk. Dit is een manier om kefir zonder suiker te maken. Waterkefir wordt namelijk gemaakt met suikerwater of kokoswater en lijkt daarmee meer op een (betere) frisdrank. Voor beide soorten worden kefirkorrels gebruikt. Deze korrels zien eruit als kleine bloemkoolachtige klompjes en zorgen voor de fermentatie van de melk of het water. Door dit fermentatieproces ontstaat een licht sprankelende, zurige drank die rijk is aan bacteriën, gisten, vitamines, mineralen en enzymen.
Om zelf kefir te maken, heb je alleen een paar simpele ingrediënten en materialen nodig. Dit zijn de benodigdheden:
Nu je alles klaar hebt staan, kun je aan de slag! Let op; kefir maken is heel makkelijk, maar het fermentatieproces duurt wel een dag of twee. Dus naast bovenstaande ingrediënten heb je ook een beetje geduld nodig ;-).
Je kunt op verschillende manieren variëren met kefir, maar de bereidingswijze is in principe altijd hetzelfde.
Tip: Je kunt kefir direct drinken, of in de koelkast bewaren om het fermentatieproces te stoppen en de smaak wat zachter en milder te maken.
Rauwe melk gebruiken voor het maken van kefir is de meest populaire keus. Dit komt doordat rauwe melk van nature meer enzymen, vitamines en gezonde vetten bevat. Bovendien fermenteren de kefir-culturen rauwe melk goed, waardoor je een romige, volle kefir krijgt, met een hoog probiotisch gehalte. Wanneer je kefir wilt maken met rauwe melk, zorg er dan voor dat dit van betrouwbare en hygiënische bron komt. Gezondheidsinstanties raden het drinken van rauwe melk niet aan omdat er ook ziekmakende bacteriën in kunnen zitten.
Als je zoekt naar een lager vetgehalte, dan kun je kefir maken met halfvolle melk. De smaak hiervan is iets lichter en verfrissender dan wanneer je volle melk gebruikt. De kefirkorrels fermenteren halfvolle melk gemakkelijk. Toch geven de meeste mensen de voorkeur aan een dikkere, romiger variant met volle melk. Karnemelk gebruiken voor je kefir zorgt voor een lichtere en verfrissende smaak, net als halfvolle melk. Omdat karnemelk al licht gefermenteerd is, versnelt dit het proces. Hoe meer vet de melk bevat, hoe dikker de kefir wordt.
Wanneer je zoekt naar een milde vegan variant, maak dan kefir met haverdrink of amandeldrink. Het fermentatieproces verloopt wel iets langzamer en de kefirkorrels kunnen zich minder snel vermenigvuldigen. De smaak is daarentegen minder zuur en heeft een subtielere, nootachtige ondertoon. Als je vaak kefir maakt met haverdrink of amandeldrink, raden we je aan om je kefirkorrels af en toe te “voeden” met dierlijke melk of suikerwater. Zo kunnen ze hun werk goed blijven doen. Je kunt ook kiezen voor plantaardige melk waar enige suiker in zit.
Je vraagt je misschien af of zelfgemaakte kefir beter is dan de kefir die je in de winkel koopt? Het korte antwoord is: ja! Wanneer je kefir zelf maakt blijven meer van de bacteriën (probiotica) en gistculturen aanwezig. Deze gaan soms verloren tijdens het productieproces van commerciële kefir. Daarnaast kun je zelf bepalen hoe lang je de kefir fermenteert - hoe langer je dit doet, hoe meer probiotica en voedingsstoffen ontstaan. Door zelf kefir te maken, creëer je een natuurlijke bron van vitamines, zoals B12 en K2, en mineralen zoals calcium en magnesium.
Een dagelijkse portie van ongeveer één glas kefir (200-300 ml) is ideaal om van de voordelen te profiteren, zonder je darmen te overbelasten. Wanneer je ook andere gefermenteerde voeding (en vezels) binnen krijgt, heb je in principe aan 100 ml per dag al genoeg. Bouw het drinken van kefir langzaam op en geef je lichaam rustig de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe darmflora.
Verzamel de benodigde ingrediënten bij elkaar en begin vandaag nog met het maken van je eigen kefir!