Vandaag voor 21:00 besteld, morgen in huis
Thuiswinkel Waarborg
uit 16007 beoordelingen
kefir_maken

Kefir maken, zo doe je dat! (benodigdheden + stappenplan)

20-09-2024 - Ellen Oortwijn

Zelf kefir maken met korrels is leuk, makkelijk en gezond. Dit heerlijke, licht gefermenteerde drankje zit boordevol goede bacteriën en gistculturen. Je leest wat je hiervoor nodig hebt en alles dat je moet weten over zelfgemaakte kefir! Zoals melkkefir van karnemelk of een plantaardige drink, zoals haverdrink of amandeldrink. En laten we ook niet vergeten: is zelf kefir maken beter?

Kefir maken in het kort:
Nodig: kefirkorrels, melk, glazen pot, zeef, lepel en  keukenhanddoek.
Bereidingswijze: afspoelen, mengen met melk, pot afdekken, fermenteren en zeven.

Wat is kefir?

Kefir is een gefermenteerde drank, traditioneel gemaakt van melk of water, die barst van de probiotica en prebiotica. Probiotica zijn levende bacteriën die een rol spelen in onze darmflora, terwijl prebiotica het voedsel voor deze bacteriën is.

Het woord 'kefir' komt oorspronkelijk uit de Kaukasus, waar ze de eigenschappen van dit drankje al eeuwenlang kennen. Het wordt daarom ook wel Kaukasische wijn genoemd.

Waterkefir of melkkefir maken

Er zijn twee soorten kefir: melk- en waterkefir. Melkkefir wordt gemaakt van (koe-, geiten- of schapen)melk. Dit is een manier om kefir zonder suiker te maken. Waterkefir wordt namelijk gemaakt met suikerwater of kokoswater en lijkt daarmee meer op een (betere) frisdrank. Voor beide soorten worden kefirkorrels gebruikt. Deze korrels zien eruit als kleine bloemkoolachtige klompjes en zorgen voor de fermentatie van de melk of het water. Door dit fermentatieproces ontstaat een licht sprankelende, zurige drank die rijk is aan bacteriën, gisten, vitamines, mineralen en enzymen.

Wat heb je nodig voor kefir?

Om zelf kefir te maken, heb je alleen een paar simpele ingrediënten en materialen nodig. Dit zijn de benodigdheden:

  • Kefirkorrels: Dit zijn de levende culturen die zorgen voor het fermentatieproces, het belangrijkste onderdeel van je zelfgemaakte kefir. Je kunt deze vaak kopen bij natuurwinkels of online.
  • Melk: Gebruik bij voorkeur rauwe melk, maar gepasteuriseerde melk werkt ook prima. De lekkerste smaak krijg je met volle melk. Zowel koemelk, geiten- als schapenmelk zijn geschikt. Vegan? Kies dan voor plantaardige alternatieven zoals kefir maken met haverdrink of amandeldrink. Verderop lees je meer over kefir maken met verschillende melksoorten.
  • Glazen pot: Een pot met wijde opening waarin de kefir kan fermenteren.
  • Plastic zeef: Vermijd metaal omdat dit de kefirkorrels kan beschadigen.
  • Plastic of houten lepel: Voor het roeren en de kefir van de korrels te scheiden.
  • Keukenhanddoek: Om de pot mee af te dekken zodat de kefir kan ademen, maar er geen stof op komt.

Nu je alles klaar hebt staan, kun je aan de slag! Let op; kefir maken is heel makkelijk, maar het fermentatieproces duurt wel een dag of twee. Dus naast bovenstaande ingrediënten heb je ook een beetje geduld nodig ;-).

Zelf kefir maken in 5 eenvoudige stappen

kefir_zelf_maken

Je kunt op verschillende manieren variëren met kefir, maar de bereidingswijze is in principe altijd hetzelfde.

  1. Bereid de kefirkorrels voor: Als je de kefirkorrels voor het eerst gebruikt, spoel ze dan voorzichtig af met koud water. Dit is vooral belangrijk als de korrels uit de koelkast komen of als ze lang niet zijn gebruikt.
  2. Meng de korrels met melk: Doe ongeveer 1 tot 2 eetlepels kefirkorrels in een schone glazen pot. Voeg hier 500 ml melk aan toe.
  3. Dek de pot af: Gebruik een schone keukenhanddoek om de pot af te dekken. Maak deze vast met een elastiek of touw.
  4. Laat fermenteren: Zet de pot op een warme plek (tussen de 18-25°C) en laat de melk gedurende 24-48 uur fermenteren. Hoe langer je de kefir laat staan, hoe zuurder en dikker hij wordt.
  5. Zeef de kefir: Zodra de kefir klaar is, giet je de inhoud door een plastic zeef om de korrels van de vloeistof te scheiden. De korrels kun je direct opnieuw gebruiken om opnieuw kefir te maken.
/div>

Tip: Je kunt kefir direct drinken, of in de koelkast bewaren om het fermentatieproces te stoppen en de smaak wat zachter en milder te maken.

Kefir maken met rauwe melk

Rauwe melk gebruiken voor het maken van kefir is de meest populaire keus. Dit komt doordat rauwe melk van nature meer enzymen, vitamines en gezonde vetten bevat. Bovendien fermenteren de kefir-culturen rauwe melk goed, waardoor je een romige, volle kefir krijgt, met een hoog probiotisch gehalte. Wanneer je kefir wilt maken met rauwe melk, zorg er dan voor dat dit van betrouwbare en hygiënische bron komt. Gezondheidsinstanties raden het drinken van rauwe melk niet aan omdat er ook ziekmakende bacteriën in kunnen zitten.

Halfvolle-, volle melk of karnemelk?

Als je zoekt naar een lager vetgehalte, dan kun je kefir maken met halfvolle melk. De smaak hiervan is iets lichter en verfrissender dan wanneer je volle melk gebruikt. De kefirkorrels fermenteren halfvolle melk gemakkelijk. Toch geven de meeste mensen de voorkeur aan een dikkere, romiger variant met volle melk. Karnemelk gebruiken voor je kefir zorgt voor een lichtere en verfrissende smaak, net als halfvolle melk. Omdat karnemelk al licht gefermenteerd is, versnelt dit het proces. Hoe meer vet de melk bevat, hoe dikker de kefir wordt.

Plantaardige kefir maken met haverdrink of amandeldrink

Wanneer je zoekt naar een milde vegan variant, maak dan kefir met haverdrink of amandeldrink. Het fermentatieproces verloopt wel iets langzamer en de kefirkorrels kunnen zich minder snel vermenigvuldigen. De smaak is daarentegen minder zuur en heeft een subtielere, nootachtige ondertoon. Als je vaak kefir maakt met haverdrink of amandeldrink, raden we je aan om je kefirkorrels af en toe te “voeden” met dierlijke melk of suikerwater. Zo kunnen ze hun werk goed blijven doen. Je kunt ook kiezen voor plantaardige melk waar enige suiker in zit.

Is zelf kefir maken beter?

Je vraagt je misschien af of zelfgemaakte kefir beter is dan de kefir die je in de winkel koopt? Het korte antwoord is: ja! Wanneer je kefir zelf maakt blijven meer van de bacteriën (probiotica) en gistculturen aanwezig. Deze gaan soms verloren tijdens het productieproces van commerciële kefir. Daarnaast kun je zelf bepalen hoe lang je de kefir fermenteert - hoe langer je dit doet, hoe meer probiotica en voedingsstoffen ontstaan. Door zelf kefir te maken, creëer je een natuurlijke bron van vitamines, zoals B12 en K2, en mineralen zoals calcium en magnesium.

Hoe vaak mag je kefir drinken?

Een dagelijkse portie van ongeveer één glas kefir (200-300 ml) is ideaal om van de voordelen te profiteren, zonder je darmen te overbelasten. Wanneer je ook andere gefermenteerde voeding (en vezels) binnen krijgt, heb je in principe aan 100 ml per dag al genoeg.  Bouw het drinken van kefir langzaam op en geef je lichaam rustig de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe darmflora.

Verzamel de benodigde ingrediënten bij elkaar en begin vandaag nog met het maken van je eigen kefir!

10

Alles prima!

Prima producten en supersnelle verzending. Perfect!

10

Binnen 2 dagen geleverde bestelling ,super !

Binnen 2 dagen werd de bestelling afgeleverd ! Super!

10

Fijne webshop

Supergroot assortiment en zelfde dag verzonden. Altijd netjes verpakt.

8

Snelle verzending, goede prijzen

Super snelle verzending en ook goede prijzen

10

Geweldig

Zeer snelle levering, volgende dag al, Heel goede prijs

10

Correct versturen

Geachte …. De verpakking van het versturen van 7 flessen granberry sap was. Perfect. De bezorger heeft de doos niet aan de deur afgeleverd . Ik had een fooitje klaargelegd .De doos stond beneden...

10

Super winkel

Mijn bestelling werd snel en keurig verpakt geleverd. De dag vertraging kwam weer eens door PostNL, of eigenlijk door de nieuwe bezorger. De prijs was heel acceptabel.

10

Geweldig

Snelle levering en betrouwbaar ruime keus.

10

Uitstekende service

De service is uitstekend. Het pakket is ook snel geleverd.

8

Kontakten vriendelijk en korrekt

Voorradadministratie en logistiek hadden beter gekund, maar problemen goed en snel opgelost.

10

Snel geleverd

Medicijn besteld en de volgende dag in huis.

10

Op voorraad en snelle levering

Mijn favoriete chocolade was al paar maanden uitverkocht in de reguliere winkel. Uiteindelijk online gekocht bij Superfoodstore. Levering binnen 1 dag, top!

10

Supersnel geleverd!!

Ik was op zoek naar vitaminen en andere supplementen voor het hele gezin en al snel kwam ik bij Superfoodstore uit. Uitstekende mogelijkheden tegen uitstekende prijzen.

10

Uitstekend , geleverd zoals voorzien.

De producten kende ik al ,maar hier een stuk voordeliger.

10

Goed snel en goedkoop

Direct geleverd tegen een gunstige prijs

10

Perfect

Mijn bestelling chiazaad kwam beschadigd aan, dit werd meteen goed opgelost. Vriendelijk contact en snelle zending!