Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Met volle overtuiging kunnen we zeggen dat matcha is ingeburgerd in ons land. Matcha in het algemeen, maar matcha latte in het bijzonder, is je van het. Een hippe koffiebar of café zonder matcha latte op de kaart? Bestaat niet. En of de horeca nu rijk wordt van jouw matcha latte ‘verslaving’, of de drank helemaal nieuw voor je is; je kunt de pastelgroene drank ook gewoon zelf maken. Altijd al willen doen, bijvoorbeeld omdat je wilt profiteren van de 5 voordelen van matcha? Wij helpen je op weg met een steengoed matcha latte recept!
Een ding is zeker: matcha latte is populair. Maar wat is matcha latte eigenlijk écht? Kort gezegd is matcha latte een warme drank die bestaat uit groene thee poeder (matcha), water en opgeschuimde melk (latte). Het is een Westerse uitvinding, geïnspireerd op de drank die sinds mensenheugenis in Japan gedronken wordt: matcha. Traditioneel wordt matcha enkel bereid met water, maar sinds de Japanse Starbucks matcha latte op de kaart zette is matcha met opgeschuimde melk ook bij Japanners zeer geliefd.
Wist je dat matcha latte opvallend weinig ingrediënten bevat? In een traditionele matcha latte zit enkel matcha, water en melk. Dat neemt niet weg dat er op het standaard matcha latte recept talloze variaties denkbaar zijn. Soms zit in matcha latte een zoetmiddel, plantaardige drink, vanille en/of kaneel. Maar ook daar houdt het niet op. Een bekende variant op matcha latte is een matte iced latte. In een iced matcha latte hebben warm water en warme melk plaats gemaakt voor koud water en koude melk. Vaak zijn er aan een iced matcha latte ook wat ijsblokjes toegevoegd.
Als het aankomt op matcha zijn er twee kampen: matcha liefhebbers en matcha haters. Dat laatste klinkt wellicht wat overdreven, maar er zijn mensen die matcha echt heel vies vinden. Smaken verschillen, maar indien de smaak van matcha omschreven wordt als ‘bitter’ is dit meestal te wijten aan matcha van slechte kwaliteit. Matcha latte smaakt - in tegenstelling tot matcha - vrijwel nooit bitter. De toevoeging van melk en een zoetmiddel verbloemen eventuele bitterheid en geven matcha latte een romige, zoete en toegankelijke smaak.
Behoor jij tot het kamp van de matcha liefhebbers en drink je met regelmaat een kop matcha latte? Grote kans dat je jezelf dan afvraagt of matcha latte gezond is. Een simpele vraag, waarvan het antwoord wat nuance behoeft. Dat zit zo: Matcha is rijk aan de krachtige antioxidant ECGC en de melk levert ook veel voedingsstoffen. Maar, verschillende factoren bepalen of matcha latte ook voor jóú gezond is (of niet). Ben je bijvoorbeeld intolerant voor lactose? Dan is een matcha latte met koemelk geen goede optie voor jou. Daarnaast bepaalt de hoeveelheid suiker die aan de matcha latte is toegevoegd ook of de drank een goede of minder goede keuze is.
Als je matcha latte wilt drinken zijn er twee opties: een matcha latte kopen of zelf matcha latte maken. Wij gaan het liefst zelf aan de slag! Want waar je in een horecagelegenheid niet altijd invloed hebt op de ingrediënten van een matcha latte, is dat thuis wel het geval. Los daarvan is zelf matcha latte maken een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Nu horen we je denken: top, maar hoe maak je matcha latte dan? Voordat we uitgebreid vertellen hoe je zelf matcha latte maakt, verklappen we alvast dat het heel eenvoudig is. Er zijn weliswaar wat dingen om rekening mee te houden als je het drankje zelf maakt, maar moeilijk is matcha latte maken allerminst. Haal dus snel de benodigdheden in huis en volg de stappen van ons matcha latte recept!
Om zelf een matcha latte te maken moet je beschikken over de volgende basisingrediënten en benodigdheden:
Ingrediënten
Benodigdheden
Eerder vertelden we dat matcha latte maken niet moeilijk is. Maar hoe maak je matcha latte dan precies? De stapsgewijze aanpak hieronder loodst je zo door het maken van matcha latte heen.
Stap 1 - Water op 75-80 graden Celsius brengen
Om een lekkere matcha te maken is water met een temperatuur tussen 75 en 80 graden Celsius een must. Water met een temperatuur boven 80 °C verbrandt de matcha, wat de thee een bittere smaak geeft.
Begin met het koken van het water. Daarna zijn er 3 manieren om het water af te koelen tot 75-80 graden Celsius:
Tip: meet voor het beste resultaat de temperatuur van het water met een keukenthermometer.
Stap 2 - Matcha zeven
Matcha zeven voorkomt klontjes in je matcha latte. Houd een zeefje boven een matcha kom, voeg de matcha toe en druk met de bamboe lepel (of theelepel) de matcha door de zeef.
Stap 3 - Water toevoegen en matcha kloppen
Voeg het afgekoelde water toe aan de matcha en klop deze met behulp van een bamboe klopper in 15 tot 20 seconden schuimig. Doe dit in een snelle, zigzaggende W-beweging.
Stap 4 - Melk opschuimen
Giet de melk (of plantaardige drink) in de melkopschuimer en zet het apparaat aan.
Stap 5 - Matcha en melk mengen
Schenk de opgeklopte matcha in een mok en voeg de warme, opgeschuimde melk toe.
Stap 6 - Matcha latte zoeten
Matcha wordt traditioneel ongezoet gedronken, maar in een koffietentje krijg je de drank vaak gezoet geserveerd. Wil je een zoete matcha latte? Voeg dan wat suiker, kokosbloesemsuiker, honing, ahornsiroop of zoetstof toe en roer goed door.
Geniet van je matcha latte! Liever een iced matcha latte maken? Gebruik dan simpelweg koud water, koud melkschuim en voeg wat ijsblokjes toe. En blijkt matcha latte nou echt niets voor je te zijn, probeer dan zeker eens ons chai latte recept.