Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Één keer per week - het liefst vette - vis eten. Zo luidt het advies. Zalm uit de oven maakt het opvolgen van dat advies haalbaar en heerlijk tegelijkertijd. Eerst zien (en proeven), dan geloven? Met 5 recepten en serveertips leiden wij je naar de lekkerste ovengerechten met zalm!
Het bereiden van zalm in de oven levert een botermals stukje vis op. Bijna niets zo lekker als dat. Lees: bijna. Want het kan nóg beter. Namelijk: botermalse zalm met een krokant korstje. Zo’n krokante korst is namelijk een geweldige tegenhanger van een zacht stukje vis. Dat korstje kan gemaakt worden van allerlei ingrediënten. Denk aan panko, beschuit of - zoals in dit recept - stukjes pistache. En neem van ons aan; zo’n notenkorst tilt de smaakbeleving van zalm uit de oven naar een zeer hoog niveau!
Deze krokante zalm uit de oven maken? Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Dep 2 zalmfilets zonder huid (van elk 175 gram) aan beide zijden goed droog met keukenpapier. Leg de drooggedepte stukken zalm vervolgens op de bakplaat, en breng ze op smaak met peper en zout. Neem een kommetje en meng hierin 1 eetlepel olijfolie, een halve theelepel mosterd, 2 eetlepels vers citroensap, 1 eetlepel honing en 1 fijngehakt knoflookteentje. Smeer met behulp van een keukenkwast de zalmfilets in met de helft van het mengsel. Roer 30 gram fijngehakte pistachenootjes door de rest van het mengsel, en verdeel dit over de zalmfilets. Schuif de bakplaat in de oven en bak de zalm in pistachekorst in 15 tot 20 minuten gaar.
Wat eet je bij zalm uit de oven met pistachekorst?
Krokante zalm uit de oven met groenten is natuurlijk altijd een goed idee. Geroosterde groenten, zoals rode bieten of tomaten, smaken erg goed bij zalm met een pistachekorst. Daarnaast is dit ovengerecht met zalm heerlijk als onderdeel van pasta of risotto.
Wist je dat je - net als aardappelen, oesters en bloemkool - ook zalm in de oven kunt gratineren? Neem deze gegratineerde zalm met Boursin en Parmezaanse kaas: romig van smaak, voorzien van een krokantje en aantrekkelijk om te zien. Restaurantwaardig dus! Toch is het typisch een gevalletje ‘kleine moeite, groots resultaat’, want voor deze gegratineerde zalm heb je slechts drie ingrediënten en een paar minuten tijd nodig.
Verwarm de oven voor op 200 °C en zet de grillfunctie aan. Leg 2 zalmfilets zonder huid (van elk 175 gram) in een ovenschaal en breng de vis op smaak met peper en zout. Besmeer de filets vervolgens met Boursin cuisine (of een mengsel van crème fraiche en verse kruiden) en bestrooi ze royaal met geraspte Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat de zalm 15 tot 20 minuten garen.
Wat eet je bij zalm uit oven met Boursin en Parmezaanse kaas?
Zalm met Boursin smaakt geweldig met tagliatelle. Daarnaast leent dit zalmgerecht zich ook uitstekend om zalm met groenten en aardappels uit de oven te maken. Door voorgekookte aardappelschijfjes en geblancheerde groenten toe te voegen aan de ovenschaal, zet je eenvoudig een volwaardige maaltijd op tafel.
Zalm en rode biet zijn als karamel en zeezout: een fantastisch duo. De aardse, zoetige smaak van biet combineert goed met de volle, hartige smaak van zalm. Maar, er is nóg een reden waarom zalm en bieten zo goed matchen. Het sap van rode bieten is namelijk in staat om een stuk zalm een prachtige, robijnrode kleur te geven. Door zalm te marineren in bietensap, zet je zowel een oog- als tongstrelend stuk zalm uit de oven op tafel.
Leg een zalmfilet met vel (van 400 gram) in een ovenschaal en schenk daar 250 milliliter bietensap over. Plaats de schaal in de koelkast en laat de zalm 4 tot 8 uur marineren. Haal de zalm uit de ovenschaal en dep deze droog met keukenpapier. Maak de ovenschaal schoon, vet deze in met olie en leg de zalm terug in de schaal. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Breng de zalm op smaak met peper en zout en bak de gemarineerde zalm in de oven. Na 15 minuten bakken is deze zalm uit de oven op z’n lekkerst - de vis mag vanbinnen nog een beetje rauw zijn.
Wat eet je bij zalm uit de oven in bietenmarinade?
Zalm in bietenmarinade wordt nog lekkerder als je het eet met mosterdsaus of yoghurtsaus met wasabi. Aardappelen in vrijwel elke vorm passen ook perfect bij deze zalm uit de oven. Aardappelpuree, geroosterde aardappelen, aardappelkroketjes, gekookte aardappelen; alles kan en alles mag. Verder serveer je dit gerecht bij voorkeur met een groente met een zachte smaak, zoals venkel of spinazie. En serveer je de geroosterde zalm in bietenmarinade tijdens Kerstmis? Denk dan ook eens aan romanesco - de roosjes van deze groente hebben wat weg van kerstboompjes.
Zalm teriyaki is een regelrecht hit. Na deze zalm uit de oven met teriyakisaus veelvuldig te hebben gemaakt en voorgeschoteld, kunnen we zeggen dat (bijna) iedereen dit recept lekker vindt. Dat zit zo: voordat de zalm in de oven gaat, wordt de vis overgoten met een zoete, zoute, umami, sticky en onweerstaanbare teriyakisaus. Die koop je niet kant-en-klaar, maar maak je zelf! Aan deze Oosterse zalm uit de oven komt dus geen pakje of zakje te pas.
Leg twee zalmfilets zonder huid (van elk 175 gram) in een diep bord. Rasp 1 teen knoflook en een stuk verse gember totdat je 1 volle theelepel geraspte gember hebt. Doe de geraspte knoflook en gember in een kommetje en roer hier 60 milliliter sojasaus, 10 milliliter ahornsiroop, 15 gram kokossuiker, 5 milliliter sesamolie, 25 milliliter rijstazijn en 60 milliliter verse sinaasappelsap door. Schenk dit mengsel over de zalm en dek deze af met vershoudfolie. Plaats het bord in de koelkast en laat de zalm daar minimaal 1, en maximaal 12 uur marineren. Lang genoeg gemarineerd? Verwarm de oven dan voor op 200 °C en vet een ovenschaal licht in met olie. Leg de gemarineerde zalmfilets in de schaal en schenk de resterende marinade in een steelpan. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat de zalm daar 15 tot 20 minuten garen. Terwijl de zalm in de oven staat, zet je het steelpannetje met de marinade op middelhoog vuur. Meng 1 eetlepel arrowroot met 1 eetlepel water en voeg dit al roerende toe aan de marinade. Breng het geheel - onder continu roeren - aan de kook en laat de marinade indikken tot een stroperige teriyakisaus. Serveer de zalm uit de oven met de teriyakisaus en garneer met sesamzaad en fijngesneden lente-ui.
Wat eet je bij zalm uit de oven met teriyakisaus?
Zalm teriyaki uit de oven wordt vaak geserveerd met rijst en broccoli of groene asperges. Maar je kunt er ook voor kiezen om de teriyaki zalm toe te voegen aan een noedelgerecht of aan een Aziatische salade met komkommer, wortel en lente-ui.
Zalm ‘en papillote’ mag dan gecompliceerd klinken, ingewikkeld is het allerminst. Bij deze kooktechniek wordt de zalm - samen met een scheutje citroensap en wat smaakmakers - goed verpakt in aluminiumfolie. Eenmaal in de oven, verdampt het vocht uit de ingrediënten en ontstaat er stoom in het pakketje. Deze stoom zorgt voor een gelijkmatige garing zonder dat de vis uitdroogt. Het resultaat is een heerlijk, sappig stukje zalm. En dat zonder het gebruik van boter, olie of een andere vetstof!
Het maken van zalm in de oven volgens de ‘en papillote’ methode is super makkelijk. Wat je nodig hebt is zijn twee filets zalm (van 175 gram per stuk), 1 biologische citroen, 4 takjes verse dille, een paar roze peperkorrels en zout. Verwarm de oven voor op 180 °C en leg de zalmfilets op 2 grote stukken aluminiumfolie. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit de vrucht. Verdeel de citroensap- en rasp over de twee stukken zalm, en vervolg met de dille, roze peper en het zout. Vouw de aluminiumfolie goed dicht en zet de zalmpakketjes in de oven. Na 25 tot 30 minuten kun je de zalm uit de oven serveren.
Wat eet je bij zalm uit de oven met citroen?
Fijn aan zalm ‘en papilotte’ met citroen, is dat je het eindeloos kunt combineren. Je kunt met deze zalm uit de oven daarom makkelijk een gebalanceerde maaltijd maken. Serveer de zalm met groenten (zoals peultjes, asperges, wortel of bimi) en kies als koolhydraatbron voor aardappelen, quinoa of volkorenpasta of -rijst.
Fan van zoete aardappel?: 5 recepten met zoete aardappel uit de oven