Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Laten we het eens hebben over flammkuchen. Je weet wel, dat gerecht dat tegenwoordig het menu van elke bistro en brasserie siert. Geloof: één keer de flinterdunne ‘vlammenkoek’ bestellen, en je bent verkocht. Omdat elke dag uit eten op den duur ook gaat vervelen, hebben we ons verdiept in zelf flammkuchen (deeg) maken. Met succes! Zelf flammkuchen maken? Hier het ultieme flammkuchen deeg recept én de 4 lekkerste flammkuchen toppings!
Aan de basis van flammkuchen waar je je vingers bij opeet, ligt een goede bodem. Die moet flinterdun en lekker krokant zijn. Met kant-en-klaar flammkuchen deeg wordt dat een hele uitdaging; dat deeg is vaak net iets te dik en lastig uit te rollen. De oplossing? Zelf flammkuchen deeg maken! En niet zomaar flammkuchen deeg, maar deeg naar origineel Elzasser recept. En - vóór je afhaakt - dat is super makkelijk. Met ons recept kan zelf flammkuchen deeg maken niet mislukken!
Ingrediënten - 2 flammkuchen, 4 porties
•400 gram bloem + extra
•1 theelepel zout + extra
•4 eetlepels olijfolie
•200 milliliter lauwwarm water
•2 eidooiers
Bereidingswijze
1. Neem een grote kom en meng daarin de bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de olijfolie, het lauwwarme water en de eidooiers in.
2. Klop met behulp van een vork de ingrediënten in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem door.
3. Gebruik vervolgens je handen om het flammkuchen deeg te kneden. Na 5 tot 10 minuten zal het deeg niet meer plakkerig, maar soepel zijn. Blijft het deeg te droog? Voeg een scheutje water toe. Voeg meer bloem toe indien het deeg juist te nat blijft. Vorm een bal van het deeg, smeer deze licht in met wat olijfolie en wikkel de deegbal in vershoudfolie. Leg het flammkuchen deeg 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
4. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Gebruik je een pizzasteen of bakplaat van plaatstaal? Zet deze dan in de oven en laat deze minstens 30 minuten opwarmen.
5. Verdeel het deeg in twee delen. (Dit recept is voldoende voor 2 grote flammkuchen met het formaat van een bakplaat.) Bestuif een werkblad licht met bloem en rol het flammkuchen deeg uit tot het de grootte heeft van de bakplaat. Het deeg kan ook in 4 porties worden verdeeld en individueel worden uitgerold.
6. Prik gaatjes in de flammkuchen bodem en start met het beleggen van de flammkuchen. (Hieronder staan lekkere flammkuchen toppings.) Leg de belegde flammkuchen op de met bakpapier beklede bakplaat de schuif deze in de oven. Bak de flammkuchen 7 tot 10 minuten, totdat de bodem krokant en goudbruin is. Bij gebruik van een pizzasteen of bakplaat van plaatstaal, kan de flammkuchen daar direct op gelegd worden. Het bakken duurt in dit geval 3 tot 5 minuten.
Flammkuchen maken houdt niet op bij flammkuchen deeg. Nee, geen flammkuchen zonder de nodige flammkuchen toppings! Maar wat doe je op flammkuchen? Het antwoord op die vraag is heel simpel: wat niet? Zelf flammkuchen beleggen kan op oneindig veel manieren. Zie een ongebakken flammkuchen bodem als een leeg canvas, waarbij alle ruimte is voor creativiteit. Ga voor ingrediënten die je lekker vindt en durf verschillende smaken te combineren. Toch gebaat bij wat flammkuchen toppings-inspiratie? Om je op weg te helpen vind je hieronder onze favoriete flammkuchen recepten.
Visliefhebbers zullen smullen van flammkuchen met gerookte zalm. Zeker als er op de flammkuchen bodem ook zure room, groene asperges, citroen en rode uien aanwezig zijn. Prik gaatjes in het uitgerolde flammkuchen deeg en verdeel daar 100 gram zure room over. Snijd een kleine rode ui in dunne ringen en verwijder de kontjes van 100 gram groene aspergetips. Beleg de flammkuchen met de uienringen en groene asperges en bak de flammkuchen in de oven. Verdeel direct na het bakken 100 gram reepjes gerookte zalm over de flammkuchen, besprenkel ‘m met vers citroensap en serveer met extra zure room.
Vanavond vega* flammkuchen? Geitenkaas, honing, peer en walnoten behoren tot de lekkerste fantastische flammkuchen toppings. Meng voor dit flammkuchen recept 100 gram crème fraiche met 100 gram geitenroomkaas en wat peper en zout. Smeer dit mengsel uit over de flammkuchen bodem (vergeet geen gaatjes te prikken in het deeg). Snijd vervolgens een geitenkaas rol in dunne plakjes en verdeel 150 gram over de flammkuchen. Schil twee peren, snijd ze in dunne plakjes en hak 50 gram walnoten fijn. Rangschik deze toppings op de flammkuchen bodem en bak de flammkuchen in de oven. Optioneel, maar heel lekker: besprenkel deze vega flammkuchen met een beetje ahornsiroop.
Flammkuchen maken in de meest traditionele vorm? Maak dan deze Elzasser flammkuchen. Voor dit flammkuchen recept zijn crème fraiche, gerookte spekjes en uien de flammkuchen toppings die je nodig hebt. Prik na het uitrollen van het flammkuchen deeg gaatjes in de bodem en besmeer met 125 gram crème fraiche. Verdeel vervolgens 125 gram gerookte spekjes en dungesneden rode en witte ui over de flammkuchen bodem. Breng op smaak met peper en zout en bak de flammkuchen in de oven. Deze flammkuchen smaakt extra lekker als je er na het bakken verse peterselie overheen strooit.
Dit recept is het ultieme bewijs: flammkuchen vegetarisch* beleggen is een feestje! Neem smaakvolle kazen en de lekkerste truffelchips die te koop is, en de kerstborrel of het nieuwjaarsfeestje kan al bijna beginnen. Gebruik een vork om gaatjes in de flammkuchen bodem te prikken en besmeer vervolgens met 8 eetlepels smeerbare kaas zoals ricotta of crème fraiche. Meng dan 150 gram geraspte Parmezaanse kaas of pecorino met 150 gram geraspte Goudse kaas en vespreid dit over de flammkuchen. Kruimel tot slot 275 gram blauwschimmelkaas naar keuze over de flammkuchen en bak deze in de oven. Maak de flammkuchen af met truffelchips en serveer warm.
*Goed om te weten: niet alle kaas is vegetarisch. Gebruik voor vega flammkuchen kazen die gemaakt zijn met vegetarisch stremsel.
Het bakken van flammkuchen kan het eindresultaat maken of breken. Maar hoe lang moet flammkuchen in de oven en op welke temperatuur? Neem 7 tot 10 minuten bakken in een goed voorverwarmde oven van 230 °C als richtlijn. Afhankelijk van de kracht van je oven en de dikte van de flammkuchen bodem, is het lastig om een exacte oventijd aan te geven. Onthoud dat flammkuchen goed zijn als de rand krokant en goudbruin is. En ben je van plan om regelmatig flammkuchen te maken? Overweeg dan een pizzasteen of plaatstalen bakplaat aan te schaffen. Deze keukentools maken de bodem extra krokant, en bovendien duurt het bakken van de flammkuchen op een pizzasteen of plaatstalen bakplaat slechts 3 tot 5 minuten.
Om maar direct te zeggen waar het op staat: flammkuchen bewaren is eigenlijk geen goed idee. Al snel wordt een flammkuchen bodem slap en drogen de toppings uit. Om nog maar te zwijgen over de garnering die zompig wordt. Serveer flammkuchen bij voorkeur direct uit de oven, dan smaken de bodem en toppings op hun best. Vind je het niet erg om flammkuchen koud te eten of op te warmen, en denk je: hoe lang kan je flammkuchen bewaren? Dan raden we aan dit niet langer dan 2 dagen te doen. Bewaar de flammkuchen in dat geval ook altijd koel en luchtdicht verpakt.
We horen je denken: wat eet je bij flammkuchen? Net als pizza, kan flammkuchen voelen als een zware, niet volwaardige maaltijd. Toch kan flammkuchen deel uitmaken van een voedzame lunch of een voedzaam diner. Serveer flammkuchen eens met een frisse salade of een heldere groente- of kippensoep! Of wat dacht je van een eiwitrijk toetje met fruit? Waar je flammkuchen ook mee serveert, genieten wordt het sowieso!