Komijnzaad zijn de zaden van de komijnplant. Het stond sinds de oudheid bekent om de bijdrage die deze zaden kunnen leveren aan de gezondheid. Komijnzaad lijkt op karwijzaad, wat betreft uiterlijk, smaak en gezondheidsvoordelen. Komijnzaad is echter wat milder van smaak. De komijnzaden zijn rijk aan ijzer, en bevat mangaan, magnesium en calcium, koper, kalium, selenium, zink, vitamine E, C en A. Ze zijn bovendien rijk aan vezels. Het werkt positief bij de verlaging van cholesterol. Komijnzaad bevordert de spijsvertering en gaat een opgeblazen gevoel tegen. Daarnaast stimuleren komijnzaden de werking van de lever en de nieren. Komijnzaad kun je als heel zaad gebruiken of gemalen als poeder. In de Oosterse keuken wordt het ook veel gebruikt (Djinten). In Nederland kennen we het natuurlijk van de komijnenkaas. Het smaakt heerlijk in gerechten als chili con carne en je kan het naar smaak gebruiken in soepen en sauzen. Ook de hele zaadjes kun je gebruiken in b.v. groentengerechten, vleessauzen, stamppotten en Oosterse sauzen.