Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Als er een ingrediënt is dat je standaard in huis moet hebben, dan is het balsamico azijn. En dan bedoelen we natuurlijk de echte balsamico uit Modena. Is het niet om een heerlijke balsamico glaze te maken, dan wel omdat een salade een balsamico dressing verdient. Zó lekker! Hoog tijd om een flesje echte balsamico te kopen. Gelukkig hoef je daar niet lang naar te zoeken. In onze webshop hebben we de beste biologische balsamico azijn, witte balsamico en balsamico crème voor je verzameld! Lees meer...
Balsamico is een azijnsoort met een bijzonder verhaal en een minstens zo bijzondere smaak. Eén van de meest populaire smaakmakers is natuurlijk azijn. Maar wat is balsamico azijn, dat in Italië ook wel Aceto Balsamico wordt genoemd, precies? Balsamico azijn is een Italiaanse azijnsoort die bekend staat om zijn rijke, complexe smaak en stroperige substantie. Toch kan het zomaar zo zijn dat je balsamico koopt die niet aan die omschrijving voldoet. Als het op balsamico azijn aankomt, is er namelijk sprake van een groot verschil in kwaliteit. Balsamico azijn wordt gemaakt door een mengsel van most (ingekookt druivensap) en wijnazijn te rijpen in houten vaten. De druivensoorten die gebruikt worden en de rijpingstijd zijn bepalend voor de kwaliteit van een balsamico azijn. Een goede Balsamico Aceto (letterlijk: gebalsemd zuur) smaakt zacht en heeft een goede balans tussen zoet en zuur. Superfoodstore verkoopt goede balsamico in verschillende soorten: donkere balsamico, witte balsamico en balsamico crème.
De traditionele, echte balsamico heeft minimaal 3 jaar gerijpt en wordt exclusief geproduceerd in Modena. Het klimaat in deze Italiaanse stad is uitermate geschikt voor het maken en rijpen van balsamico. Als je op zoek bent naar balsamico azijn, kun je de echte balsamico herkennen aan de naam ‘Aceto Balsamico di Modena’. En staat er ‘Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP’ op het flesje? Dan heb je al helemaal een lekkere balsamico azijn in handen! DOP is een Italiaans kwaliteitskeurmerk dat staat voor ‘Denominazione di Origine Protetta’. Balsamico azijn met DOP vermelding is gemaakt in Modena met producten uit de regio en soms wel 12 jaar gerijpt in houten vaten. Zo’n balsamico is erg lekker, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Ook erg lekker, maar iets vriendelijker geprijsd, is Aceto Balsamico di Modena met het IGP keurmerk. IGP is een keurmerk voor streekproducten en betekent Beschermde Geografische Aanduiding.
Een mateloos populair zusje van balsamico is balsamico crème, in Italië beter bekend als crema di balsamico. We zien je denken: wat is crema di balsamico? Wij leggen het je uit! Balsamico crème is een ingedikte, stroperige en zoete versie van balsamico azijn. Met balsamico crème geef je gerechten zoals tomaat-mozzarella spiesjes en burrata salade nét dat beetje extra. De balsamico crème uit onze webshop is daarnaast ook zeer geschikt om borden mee te decoreren.
Witte balsamico azijn (Aceto Balsamico Bianco) is een variant van balsamico azijn. Het wordt gemaakt door druivenmost toe te voegen aan witte wijnazijn. Witte balsamico is over het algemeen zachter en frisser van smaak dan de donkere balsamico. Om die reden past witte balsamico goed bij frisse salades en gerechten met vis, zeevruchten en kip. Professionele koks zijn fan van witte balsamico azijn. Dat komt deels omdat - in tegenstelling tot normale balsamico azijn - witte balsamico azijn gerechten niet verkleurt.
Met echte aceto balsamico in huis, hoef je niet te vrezen voor bederf. Echte Balsamico azijn is bijna oneindig houdbaar, zelfs als de fles geopend is. Balsamico azijn van mindere kwaliteit, is doorgaans niet lang houdbaar en moet binnen enkele maanden na opening worden gebruikt. Dit gaat ook op voor balsamico creme, dat bovendien na openen koel bewaard dient te worden. We bevelen aan om altijd het bewaaradvies op de verpakking te volgen.
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar een basis balsamico dressing recept bestaat uit slechts een handjevol ingrediënten:
Meng de olijfolie met de balsamico azijn en voeg peper en zout toe. Breng dit basisrecept eventueel verder op smaak met mosterd, honing, verse of gedroogde kruiden, knoflook of gepureerde frambozen.
Nieuwsgierig naar de smaak van echte balsamico? Bij Superfoodstore vind je diverse balsamico azijn met het Modena IGP keurmerk. Of je nu kiest voor witte balsamico, donkere balsamico of balsamico crème, onze Aceto Balsamico producten zijn 100% natuurlijk, biologisch gecertificeerd, scherp geprijsd en van de hoogste kwaliteit. Op werkdagen vóór 21:00 uur besteld, morgen al bezorgd!
Categorieën: