Prijzen zijn incl. btw
Aantal in mijn winkelwagen:
Cacaobonen zijn de magische bonen waar chocolade uit ontstaat. Ze zijn op zichzelf een ware delicatesse. Eet ze rauw, voeg ze toe aan smoothies, yoghurt of muesli of maal het fijn tot cacaopoeder voor een intense chocoladesmaak. Lees meer...
Cacaobonen komen van een kleine boom, de Theobroma cacao. Deze blijft het hele jaar door groen en zorgt voor prachtige, grote vruchten waar de cacaobonen in zitten. Deze bomen kom je vooral tegen in tropische gebieden zoals Zuid-Amerika, West-Afrika en Azië. In Nederland kunnen ze niet groeien vanwege het klimaat. Ze hebben namelijk een warme, vochtige omgeving nodig en idealiter is dit rond de evenaar.
Het begin van de cacaoboon start met een kleine en onopvallende cacaobloem. Na bestuiving groeit deze uit tot een vrucht, de cacaovrucht. Deze is bijna net zo groot als een voetbal en heeft een harde, leerachtige schil. Na ongeveer 5 maanden zijn de cacaovruchten rijp om te oogsten. Daarna worden ze gefermenteerd en gedroogd en krijgen ze hun typische bruine kleur en aroma. Cacaobonen hebben een intense, nootachtige smaak die een beetje bitter is, met hints van chocolade.
Wist je dat er allerlei verschillende soorten cacaobonen bestaan? Hiervan zijn er drie hoofdsoorten: de Forastero, de Criollo en de Trinitario. Elke soort cacao heeft zijn eigen unieke kenmerken en verschillende subsoorten. Het rijpingsproces is hierbij heel belangrijk: dit zorgt voor het uiteindelijke smaakprofiel.
Ja, je kunt cacaobonen zowel rauw als geroosterd eten. Pure, onbewerkte cacaobonen heten ook wel "raw cacao bonen". Doordat ze onbewerkt zijn behouden ze alle natuurlijke voedingsstoffen. Rauwe cacaobonen hebben een harde bite, dus je kunt ze malen of fijnhakken voordat je ze eet. Geroosterde cacaobonen zijn iets zachter en kun je direct uit de hand eten.
Vanwege hun indrukwekkende voedingsprofiel zijn cacaobonen een echte superfood! Cacaobonen zijn van nature een bron van vezels en bevatten een overvloed aan voedingsstoffen en fytonutriënten. Fytonutriënten, waaronder flavonolen, zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in planten. Flavonolen uit cacao helpen de elasticiteit van de bloedvaten te bewaren, wat bijdraagt aan een normale bloedcirculatie* (bij een daglijkse inname van 200 mg flavonolen uit cacao).
Daarnaast zijn cacaobonen rijk aan mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en zink. Ook vind je er vetten en meerdere vitamines in terug: vitamine E, B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en B3 (niacine).
Vergeleken met bewerkte chocolade, bevatten cacaobonen veel meer van de waardevolle voedingsstoffen die hierboven genoemd zijn. In bewerkte chocolade, met name (witte) melkchocolade, zijn deze voedingsstoffen verdwenen door toevoegingen van suiker, melk en vetten.
Onbewerkte cacaobonen bevatten de hoogste concentratie van deze voedingsstoffen, waardoor ze de meest verantwoorde keuze zijn. Eet je graag chocolade, maar wil je wel een goede keuze maken? Kies dan voor pure chocolade met een hoog cacaogehalte (minimaal 70%).
Wil je zeker weten dat cacaobonen puur natuur zijn en de beste smaak hebben? Kies dan voor biologische cacaobonen. De biologische cacaobonen uit het assortiment van Superfoodstore komen onder andere uit de Dominicaanse Republiek. Deze zijn gecertificeerd voor biologische landbouw, wat betekent dat ze zijn geteeld zonder gebruik van kunstmest, pesticiden of andere chemische middelen.
Cacaobonen zijn niet alleen lekker om te snacken. Met cacaobonen kun je ook alle kanten op in de keuken. Volg bijvoorbeeld een speciaal cacao bonen recept, of gebruik ze rauw of geroosterd in muesli, yoghurt of smoothies als je houdt van een extra bite. Of maal ze fijn tot cacaopoeder voor een intense chocoladesmaak in zelfgemaakte taarten, koekjes of andere lekkernijen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Als je de versheid en kwaliteit van (biologische) cacaobonen wil behouden, bewaar ze dan koel, droog en in een goed afgesloten verpakking. Zo blijven de voedingsstoffen en natuurlijke smaak optimaal behouden. Voorkom ook blootstelling aan vocht, warmte of direct zonlicht, want dit vermindert mogelijk de kwaliteit van de cacaobonen.
*Goedgekeurde gezondheidsclaim van de EFSA.
Kies je voor cacaobonen, kies dan voor kwaliteit. Bij Superfoodstore vind je een ruim assortiment (biologische) cacaobonen van verschillende merken. Zo weet je zeker dat je geniet van cacaobonen die op een duurzame en verantwoorde manier zijn geteeld. Bestel je op werkdagen voor 21:00 uur? Dan wordt je bestelling vandaag nog verzonden. Daarnaast is je verzending compleet gratis vanaf €75.
Ontdek naast cacaobonen ook ons brede assortiment aan andere superfoods en supplementen. De gezondheidsprofessionals van Superfoodstore staan klaar om je te adviseren over welk product het beste bij jou past.
Categorieën: