manuka honingGebruik jij honing? Als zoet broodbeleg of als suikervervanger in een kopje thee. Of om een pijnlijke keel te verzachten? Waarschijnlijk heb je honing al in je keukenkastje staan. Maar wist je ook dat het zoete goed een helende werking heeft? Lees hier de voordelen van dit vloeibare goud!
Geneeskrachtige werking

Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken. Last van griep, een pijnlijke keel of een flinke verkoudheid? Voeg wat eetlepels honing toe aan je thee of water en je zult merken dat de klachten verminderen.

Vriend van je buik

Heb je last van een slechte spijsvertering? Door de antiseptische eigenschappen van honing kun je de spijsvertering een handje helpen en kan maagzuur verminderd worden. Ook mensen met darmklachten kunnen de positieve effecten van honing ervaren. Honing is een natuurlijke probiotica met goede bacteriën als lactobacilli en bifidobacteria. Hierdoor blijft je darmflora beter in balans. En dat is heel vriendelijk voor je darmen!

Voor huid en haar

Je kunt nog veel meer met dit wondermiddel! Heb je een pijnlijk wondje zoals een koortslip? Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar. Last van een droge huid? Gebruik honingzalf voor een soepele en zachte huid. Of was je haar met shampoo met honing of conditioner met honing voor meer glans en een intensieve verzorging.

Rauw honing vs. verhitte honing

Allereerst is het belangrijk te weten dat rauwe honing beter voor je gezondheid is. Verhit je de honing boven de 37 graden dan vermindert de helende werking. Goedkopere honing uit de supermarkt is vaak verhit geweest, want dit zorgt voor een langere houdbaarheid. Uiteraard kun je honing als natuurlijk zoetmiddel gebruiken voor koekjes, cake of in de yoghurt. Maar hoewel honing gezond is, blijft het nog steeds een vorm van suiker. Ook honing kun je daarom niet onbeperkt eten!

Welke honing is de beste keuze?

Goed, honing dus. Maar welke honing kies je dan? Wil je écht optimaal profiteren van de helende werking van honing? Dan is Manuka honing uit Nieuw-Zeeland de crème de la crème onder de honingen. Deze honing is afkomstig van de Manukastruik die enkel groeit op de meest afgelegen plekken van Nieuw-Zeeland. Net als andere honing bevat Manuka een helende werking. Alleen zijn de antibacteriële eigenschappen van Manuka honderd keer sterker! Hierdoor mag je rauwe Manuka honing gerust een superfood noemen.

De werking van Manuka honing

Manuka honing bevat dus meer geneeskrachtige stoffen dan de meeste andere soorten honing. De Maori’s in Nieuw-Zeeland hebben dat al duizenden jaren geleden ontdekt. Manuka bevat meer levende enzymen die antibacterieel, antiseptisch en schimmeldodend werken. Ook bevat Manuka fytonutriënten. Dat zijn bestanddelen van planten die een positief effect hebben op het lichaam. Rauwe Manuka is wel wat duurder dan reguliere honing. Dat komt omdat Manuka in tegenstelling tot vele andere soorten honing ongepasteuriseerd is. Hierdoor worden blijven de helende voedingstoffen als enzymen en antioxidanten langer houdbaar.

Meer weten of Manuka honing of wil je honing eenvoudig bestellen? Ontdek hier het assortiment Manuka Honing